ЕС е напълно готов за безплатен роуминг от 15 юни

Приет е правният акт, с който се определят пределните такси
25 апр 2017 14:47, Елка Василева
27
ЕС е напълно готов за безплатен роуминг от 15 юни
Снимка: архив, Reuters

От 15 юни потребителите на мобилни телефони, пътуващи в други държави от ЕС, ще могат да провеждат телефонни разговори, да изпращат текстови съобщения или да използват интернет, без да плащат допълнителни такси.

Последното изискване за премахването на таксите за мобилен роуминг бе изпълнено днес с приемането от Съвета на правния акт, с който се определят пределните такси, които операторите могат да начисляват помежду си, за да е възможен роуминг в цяла Европа. Това се посочва в съобщение на Съвета на ЕС.

"С днешното окончателно гласуване в Съвета се открива пътят за въвеждането на безплатен роуминг", заяви малтийският министър на конкурентоспособността, дигитализацията и морските въпроси Емануел Малия.

"Когато европейските граждани отидат на почивка това лято, ще могат да се радват на свободата да поддържат връзка и да използват интернет по същия начин, както у дома. ЕС ни носи чисто практически улеснения", коментира той, цитиран в прессъобщението.

Още по темата

Роуминг без заплащане на допълнителни такси или роуминг "като у дома" е за тези, които живеят в Европа и пътуват в други страни от ЕС по работа или за удоволствие. Скоро след 15 юни той ще бъде въведен и в Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Роумингът "като у дома" цели да улесни комуникацията по време на пътуване. Той няма за цел да позволи постоянен роуминг, т.е. клиентът да сключи абонамент в страната, в която това е най-евтино, и да го ползва за роуминг услуги в собствената си страна.

За абонаментните планове с неограничен пренос на данни и предплатените карти важат специални правила. Повече информация по тези и други практически въпроси можете да се намери в рубриката "Често задавани въпроси" на Комисията.

Приетата днес реформа на цените на едро в ЕС беше практическо и правно условие за премахването на роуминга, както е предвидено в регламента за роуминга от 2015 година. Новите горни граници на цените на едро бяха необходими, за да се гарантира, че операторите са в състояние да предлагат на своите клиенти роуминг без допълнителни такси и без да увеличават вътрешните цени.

Тъй като Европейският парламент вече одобри регламента за цените на едро на 6 април, днешната зелена светлина от Съвета е последната правна стъпка, преди текстът да бъде подписан от двете институции в средата на май и публикуван в Официален вестник на ЕС до края на май. Законодателният акт ще влезе в сила три дни след публикуването му. Това означава, че крайният срок 15 юни 2017 година ще бъде спазен и роумингът "като у дома" ще може да започне.

/БТА/
 


27
Още по темата: роумингЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
4
 
! Отговори
Рози преди 1 година
И така... след като бе премахнат роуминга от ЕС, Боб ми заяви, че роуминга ми се прекратява и ако съм искала да ми го пуснат пак, ще трябва да се абонирам за нова услуга. Добрутро... Колко ли ще се радвам, като отида на почивка през лятото?! според, както казал някой си в статията по-горе.
23
3
 
7
 
! Отговори
Гьорче Петров преди 1 година
Господа,
не вярвайте че международните монополи на Запад,
туко-така от куртоазия ще се откажат от големите си печалби заради
Ханс, Емилио или Иван !?
Те ще компенсират тези свои отстъпки /ако въобще станат/ с нови
допълнителни такси в бъдещите си тарифни планове . . .
22
0
 
4
 
! Отговори
до прокурора преди 1 година
Ми Швейцария е в Европа,но не е в ЕС.
Провери преди да пишеш.
21
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия искат да ни фалират телекомите и после да ги изкупят на безценица. Къде е държавата?
20
4
 
1
 
! Отговори
prokurora преди 1 година
И ония ден се връщам от екскурзия от европейска Швейцария и се оказва, че там цените на роуминга са като на Съветска Русия
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да не вземе да се разпадне съюза дотогава, че както е почнало с Франция...
18
0
 
14
 
! Отговори
Fan преди 1 година
От началото на годината в Германия, предплатена карта, няма такси за роуминг.

При нас наглите Ментел също казват че няма такса, използваш си минутите от плана, САМО слагат добавка за минута/мегабайт.

За пореден път отново сме прецакани, мила родна картинка.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре но не за всички , като клиент на прима ми е по-евтина минута разговор в роуминг (заради максималните цени налагани от ЕС) от колкото минута разговор в бг ,
16
8
 
1
 
! Отговори
де юре преди 1 година
До русофилитеСъщоПлачат

Съзнаваш ли гл-во г-до каква глупост си написал?Не знаеш ли,че Бойко е приятел с Путин и може да нареди да те екстрадират в Сибир, където комарите ще ти изпият кръвта и злите руснаци ще направят от кожата ти тъпан!де
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС ще падне но не и БГ. Гаранция.
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,дано,ама ? като ги знам нашите "оператори" какви са все ще измислят нещо с малки букви ,за да ни цоцат пак!
13
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
атлантиците явно са големи неспре.тници щом заради една "тънкана" (по ком. 14) са готови да хвърлят капи до небето:)
Българските атлантици - единствените бедни атлантици!
12
7
 
10
 
! Отговори
русофилитеСъщоПлачат преди 1 година
Браво, най-после...а иначе руските стерви бришат сАполи, щото в тарифите за руската кочиня няма тънкана :) Ама то и без това всичко там се развива към първобитно-общинен строй, да са доволни че все още има гречка-да плюскат и да не пукат от глад, щото Володя ще остане без електорат и ще трябва само чеченците да гласуват за него!!!
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако пътуваш много в ЕС, това са доста пари, но явно не си се сблъсквал с такава ситуация.
10
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няколко туземеца тук са готови да се продадат за безплатен роуминг (при това чакан 10г.) и безвизово пътуване в ЕС. Ето това е стойността ви с ДДС, неуважаеми сорошшки лакеи. Разбрахте ли се колко струвате като личности? 100 евро на година 50 за виза и 50 за роуминг. Толкова сте жалки....
Бележите пазарен спад от Юда дори, той се продаде за 30 евра, ама с инфлационен индекс за 2017 години се равняват на 5000 сегашни.
9
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Волен Сидеров - премиер!
8
4
 
4
 
! Отговори
Ауслендър преди 1 година
Да , тук е пълно с тролове на ***...
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ааааа, то и за интернета важало. Супер! :)
6
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Малко коментари тука, щото е нещо хубаво свързано с ЕС. А и повечето коментиращи в тоя червеноруски сайт го вълнуват тарифите с маскве.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв капан, то трябва да кажеш на оператора, че искаш и роуминг. Обикновено звъниш на телефона за клиенти и оттам ти го активират.
Смао да внимава с интернета в роуминг :) Че той си е скъп бая.