Еврокомисията: Българите харесват наблюдението от Брюксел

Препоръчва властите да се научат да докладват на хората, не на нея
25 апр 2017 13:00,
24
Еврокомисията: Българите харесват наблюдението от Брюксел
Снимка: архив, Reuters

Българските и румънските граждани харесват наблюдението от Брюксел по реформите в съдебната власт. Това заяви днес в Брюксел представител на Европейската комисия пред депутатите от комисията по правосъдие в Европейския парламент при обсъждането на последните доклади по механизма за сътрудничество и проверка, които бяха публикувани през януари.

Той се позова на резултати от допитване на Евробарометър, според което наблюдението се ползва с доверието на 70% от гражданите в двете страни, които го намират за ефективен и полезен.

Европейската комисия наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в Румъния и България, а у нас и за организираната престъпност, от влизането им в ЕС преди 10 г.

Заявлението беше направено в отговор на призива на евродепутата от ГЕРБ Емил Радев за прекъсването на докладите като несправедливи и недаващи търсените резултати. Той беше подкрепен от Мария Габриел, която настоя на наблюдение да бъдат подложени всички европейски членки, а не само България и Румъния, и от Филиз Хюсменова, която осъди факта, че докладите се използват като извинение  двете страни да не бъдат допускани в Шенген.

Според Европейската комисия обаче през 10-те години, откакто се прилага, механизмът за наблюдение и контрол се е развил до "механизъм за върховенството на закона към конкретни държави" и е помогнал за напредъка в съдебните реформи.

"Подхождаме много сериозно и отговорно към задълженията си и сме убедени, че се справяме", коментира представител на Генералния секретариат на Еврокомисията, който е ангажиран с наблюдението на България и Румъния. Той се позова на одобрението на гражданите в двете страни и на страните-членки от ЕС, които подкрепят подхода на Комисията, за да отговори на критиките от евродепутатите.
"Опитваме се да насочим властите от докладване към нас, към информиране на институциите и на обществата", посочи  представителят на Комисията.

В последните препоръки за България Еврокомисията предлага главният прокурор да информира публично за хода на разследването по обществено значими случаи, както и да разработи механизъм за отчет пред обществото изпълнението на националната стратегия за съдебна реформа. Еврокомисията препоръчва още главният прокурор да докладва за разследванията и за повдигнатите обвинения по случаи с корупция по високите етажи на властта, а ВКС и Министерството на правосъдието - да огласяват осъдителните присъди по корупция и организирана престъпност, и изпълнението на наказанията.

За първи път в тазгодишния доклад по механизма Брюксел се ангажира с преустановяване на наблюдението при изпълнение на дадените от него препоръки. За България те са 17 и включват още приемане на закон за борба с корупцията, външен контрол върху предварителните проверки за обществени поръчки и прозрачен избор на членове на ВСС и на топ магистрати, включително изслушване в Народното събрание на кандидатите за ВСС от парламентарната квота.

Представителят на Комисията посочи, че Брюксел е привърженик на разработването на механизъм за наблюдение на съдебната реформа и борбата с корупцията във всички еврочленки, но все още има редица неясноти как да се осъществи той.

Миналата година Европейският парламент препоръча наблюдение на всички държави, а не само на България и Румъния.

Следващият доклад за България ще бъде публикуван в края на годината, преди българското председателство на Съвета на ЕС, което започва от януари 2018 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
5
 
5
 
! Отговори
До , преди 6 години
Бий ме, обичам те
1
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо като национални нихилисти. Така ли