На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения

Според Евростат, най-малко бедни има в Швеция
25 апр 2017 09:10, Петя Славова
271
На дъното: 2,5 млн. българи живеят в тежки материални лишения
Снимка: архив, Булфото

Около 2,5 милиона българи, или близо 35 на сто от населението на страната, живеят в тежки материални лишения, отчита анализ на Евростат за социалните тенденции и индикаторите за бедност в страните на ЕС през 2016 г.

В тази категория спадат хора, които не могат да си позволят за ползване няколко основни неща, които според европейските критерии са основата на нормален битов живот в европейската общност.

Най-важните фактори, които формират категорията "тежки материални лишения" са: хората да могат да плащат безпроблемно сметките си; да могат да посрещат неочаквани разходи; да поддържат дома си топъл; да имат достъп до телевизор, кола или телефон; да се хранят редовно; да могат да си позволят поне една седмица почивка далече от дома.

Според данни на НСИ за индикаторите за бедност и социално изключване, у нас през миналата година е имало почти същия процент на хора, които са били в ситуация на тежки материални лишения. Най-висок процент на хора, които са били в ситуация на бедност и лишения, е отчетен при сънародниците ни над 65-годишна възраст - близо 80 процента от тях попадат в категорията на хора с "тежки материални лишения".

При младите българи до 17 години процентът на изпадналите в материални лишения е 40 на сто, а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто.

През 2016 г. около 7,8 на сто от населението на ЕС или близо 39 млн. души са живяли в ситуация на тежки материални лишения, отчита Евростат. Това е значителен спад на тази социална тенденция, тъй като през 2012 г. техният дял е бил близо 10 на сто при близо 520 млн. население на ЕС-28, сочат данните на Евростат.

Като цяло най-голям брой хора, които живеят в материални лишения е отчетен в Италия - близо 7 млн. души или 12 на сто от населението. Други високи стойности на хора, които живеят в материални лишения, са отчетени в Румъния - близо 5 млн. души или 24 на сто от населението; Полша - 3 млн. души или 8 на сто от населението; Унгария - около 1,5 млн. души или 20 на сто от населението и др.

Най-нисък процент на хора в бедност и материални лишения е отчетен в Швеция - около 1 процент, Финландия и Люксембург - по около 2 на сто, Холандия - 2,7 на сто, Австрия - 3 на сто, Дания - 3,2 на сто и др.

Най-малък брой хора в тежки материални лишения е имало отново в Люксембург - около 10 000 души, Малта - 20 000 и Швеция - около 70 000, отчита Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


271
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба ми също беше живяла при Бай Тошо, но беше живяла и при Цар Борис III. И винаги ми беше казвала, че комунизмът за нищо не става. Права беше и й благодаря, научи ме да не чакам нищо наготово и да не се задоволявам с това, че на масата има ядене.
133
4
 
11
 
! Отговори
дедо ви Тошо преди 6 години
Това е резултата от вече над 25 години преход към пазарна икономика - честито на ония дето врякаха "кой не скача е червен"
132
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, Сталин излезе с лицето си и набута целия СССР в един ГУЛаг. Пол Пот също. Мао и той. Но е някак по-успокояващо, знаеш кой е пратил баща ти в Колима.
131
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нe тежки материални лишения , а тежки материални условия . Вие , дето вятър ви вее на чужд кон , нищо не знаете за живота на нормалния човек . Той или те , затова не идват да гласуват - 47 % избирателна активност - срам и позор .
130
1
 
10
 
! Отговори
Васо преди 6 години
"...а при работещите българи от 18 до 64 години - около 30 на сто." Е това е най-страшното на горната статистика. Обезмисля желанието за труд и живот според правила и закони. Прави ощетените *** и престъпници. А това, че ние възрастните живеем зле в по-голямата си част не е трагедия. Щото носим и вина за това положение. Нашето и на държавката. И сега си теглим за греховете. И за най-големия грях. Да търпим да сме овце цял живот. Че да възпитаме в този дух и децата си.
129
6
 
7
 
! Отговори
Циник до 152 преди 6 години
Не е демокрацията виновна - а болните ви мозъци!Как тя функционира в Швейцария - където с референдум решават и за цвета на пейките в кварталния парк?Причината е в мозъците ви заразени от "Луда крава" на социализма!
128
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако някой си мисли,че демокрацията навсякъде по света е нещо по-различно от тоталитарните режими,значи чавка му е изпила мозъка.При тоталитаризма управляващият елит поне излиза с лицето си и директно казва какво трябва да се прави и какво не.При демокрацията същият този елит е скрит и бута на преден план и редува няколко свои пешки,зовящи се партии,които назначава във властта чрез"честни"избори и инженерства и промива мозъците на хората чрез"независими"медии и"квалитетни"учебни заведения.
127
9
 
4
 
! Отговори
Циник до 137 преди 6 години
Над 10 000 000 българи живееха още тогава по света! А и тези 9 000 000 които ми буташ - не са измрели - махнаха се от *** , която стана България след 45 години диктатура на пролетариата! Ако още беше Тошо на власт - и границите бяха отворени - избягалите щяха да са повече!!ПРИЧИНА - И СЛЕЗСТВИЕ!Докато не го разбереш - ще тъгуваш по комунистическите мракобесници!
126
3
 
7
 
! Отговори
До 146 преди 6 години
ПРОТЕСТ за какво бре. АКО е за промяна на модела . За национализация на заграбеното от олигарсите. за изгонването на американските войници от БГ . за предоговаряне на условията за Влизане в ЕС може.Ако е за морал в политиката или тем подобни глупости които общо взето са единият клан на мафият се бори с другия . НЕ БЛАГОДАРЯ
125
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да не се оплакват щом на два пъти не им увира главата и ще чакат кабинета Борисов 3 да им оправи живота...... !!!!!
124
1
 
16
 
! Отговори
До 147 преди 6 години
Българите не избират правителство . На тях им спускат нео-колониална администрация. Тя се одобрява от западните посолства и Българите само я овластяват.
123
3
 
14
 
! Отговори
НАРОДЕН СЪД преди 6 години
Баба по време на Бай Тошо. 60лв пенсия. 10лв изплащаше заем за апартамент. Живееше без драма (не богато но без лишения) с останалите 50лв ..... Лекарствата без пари. Храната също. Един път в годината на санаториум-БЕЗПЛАТНО. Хай де сега с 170 лв пенсия . Половината за ток другата половина за лекарства как живее демократичен пенсионер...
122
1
 
20
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България Да пратим измамниците където им е мястото! 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!
121
1
 
19
 
! Отговори
Народен Съд преди 6 години
Парите на богатите се взимат само с оръжие.....................няма друг начин. Те контролират-банките,съдиите,прокурорите журналистите,депутатите, Всички те работят богатите да стават по-богати а бедните по--бедни
120
2
 
10
 
! Отговори
Стъни преди 6 години
Тези 2.5 млн са пенсионери които гласуват всеки път за Бойковци , КУрнелий и разни крадци и след това ревът .. Има над два милиона работещи бедни на средна възраст които не промениха нищо през 90 - те защото се наведоха .. Сега всички тези страхливци чакат на нас младите , но хората избягаха .. Да не съм луд да работя за 400 лв ?
119
2
 
24
 
! Отговори
Народен Съд преди 6 години
ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА -Тодор Живков ще бъде обявен за последният истински БЪЛГАРСКИ политик............................. Отиде си без нищо.............. Сегашните имат милиони, милиарди........ Народен Съд за тях и за обслужващите ги Журналисти, НПО-та на чуждо финансиране
118
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕЩАСТЕН НАРОД, НО ПЪК И ПРАСЕТАТА, И КОКОШКИТЕ СА ЩАСТЛИВИ, А КРАСТАВИЦИТЕ - ПРАВИ. ВСЕ ПАК ПРОГРЕС Е, НАЛИ?
117
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължение на 126:Да ги поздравим с постижението им и да и им пожелаем такава съдба да сполети и тях,и техните деца,и техните внуци ... и така до 9-то им поколение!ИМА БОГ И ТОЙ СИ ЗНАЕ РАБОТАТА!!!
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До *** Не съм *** но до 1989 Б-я беше 9 000 000 сега 6 500 000 предимно роми много наши красиви жени предпочетоха да се изпоженят за западняци за сметка на българите.......
115
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сичките тошисти да си одат при бай Тошо. Той ги чака.