Орбан сравнен с Брежнев и Сталин

ЕК започна разследване заради университета на Сорос
26 апр 2017 20:45,
81
Орбан сравнен с Брежнев и Сталин
Снимка: БТА

Унгарският премиер Виктор Орбан беше оприличен на Сталин и Брежнев в Европейския парламент в Брюксел, където участва в дебат по повод последните закони, приети в страната срещу бежанците, чуждестранните университети, готвените поправки срещу чуждите фондации и националното допитване "Спрете Брюксел".

Още по темата

Вие възраждате старата комунистическа система, установявате икономически протекционизъм и виждате врагове навсякъд както Сталин и Брежнев", заяви лидерът на либералите Ги Верхофстат. Той добаи, че Орбан е изоставил демократичните си възгледи от 90-те и го запита дали следващата му стъпка ще е горенето на книги.

"Не може да получавате парите на ЕС, но не и ценностите му", каза Верхофстат.

Водачът на социалистите Джани Питела обвини унгарския премиер директно в лъжа и настоя ЕНП да го изключат от партийното си семейство.

"Нямаме предрасъдъци към вас и не ви възприемаме като враг, но не сме и глупаци и виждаме какво се случва", каза Питела в пленарната зала в Брюксел. Той обвини Орбан, че отказва да приема бежанци по европейските квоти, атакува неправителствения сектор и заблуждава обществото, че затваряйки Централноевропейския университет (ЦЕУ), спасява унгарците от Сорос.

"Когато си в едно семейство, споделяш плюсовете, но и тежестите", заяви Питела.

Съпартийците на Орбан от ЕНП също критикуваха затварянето на университета. "Не разбираме защо се отказвате от предимството унгарците да получават добри дипломи", коментира водачът на християн-демократите Манфред Вебер. Той осъди и националното допитване, което според него цели да настройва гражданите срещу ЕС, както и поправките срещу чуждестранните фондации, които трябвало да се прехвърлят и върху унгарските, за да е ясно кога инициативи се финансират от Русия. Вебер обаче похвали Орбан, че е дошъл в парламента и заяви, че ЕНП вярва, че той "ще чуе предложенията и ще ги предложи".

Унгарският премиер беше подкрепен само от консерваторите, които заявиха, че образователната политика е национален въпрос, в който Брюксел няма правомощията и от евроскептиците на Найджъл Фараж, който покани Орбан да се присъедини към "брекзитърите" в Лондон.

Междувременно, Европейската комисия започна наказателна процедура срещу Унгария за поправките в закона за висшето образование, като даде на Будапеща 1 месец да отговори на съмненията, че с него се нарушават свободата на образование и академичната автономност, а също и свободата на учредяване и правото на достъп до услуги.

Брюксел заплаши, че ще пристъпи към санкции и по закона за бежанците, който предвижда затварянето в центрове от закрит тип на всички търсещи убежище и по поправките срещу фондациите, ако Будапеща не отстъпи.
"Този дебат е между нас и вас и между нас и един американски финансов спекулант, който разруши живота на милиони в Европа и е отявлен противник на еврото", заяви Орбан. Той говори срещу унгарския финансист и не отвърна на въпроса, защо се е обърнал срещу него, след като е следвал със стипендия на "Отворено общество".

Унгарският премиер заяви, че правителството му е проевропейско, но унгарците "ще подкрепят ЕС, ако той води честен и отговорен дебат с тях и признава отвреме навреме, че трябва да се реформира".

Орбан нарече "слухове" твърденията, че иска да затвори ЦЕУ и заяви, че законовите промени целят да премахнат привилегиите на чуждестранните университети спрямо унгарските и да подобрят прозрачността. Той заяви, че Унгария смята презаселването на бежанците за противоречащо на европейското право и обвини Сорос, че се опитва да накара ЕС "да приема по 1 милион мигранти в Европа годишно". За чуждите фондации кабинетът следвал американски модел за прозрачност.

Правителството също така иска да запази за себе си правото да определя цените на тока и водата, както и размера на данъците, каза Орбан. Той не коментира бележката на първия заместник на Юнкер Франс Тимерманс, че размерът на ставките на ДДС се определят от националните власти, а не от Брюксел и че Унгария сама си е наложила 27% ДДС - най-високото в ЕС.

"В много отношения не сме доволни как работи ЕС и когато го критикуваме, ние искаме да го корегираме, за да работи по-добре", заяви още премиерът. Той призова парламентът и Еврокомисията да вникнат по-добре в промените и да разберат, че те са "свежи и креативни".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СОРОС СРАВНЕН С ТРОЦКИ И ХИТЛЕР
15
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18На теб ли да се кланят младите и умните? Какво им завеща ти? Глупави идеологии и хора стигнали едва средно по време на комунизма? РазбитИ моралист и? Нали вие управлявате държавата старите ? Всичко тук е благодарение на вас и вашите поколения. Хората на запад живеят добре и уредено. Ти не можеш да се похвалиш с това. Не знам защо изобщо пишеш ...празни думи като вожда си бай Тошо.
14
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 18Пpoсташкия национализъм е характерен за първата половина на 20 ти век все пак от тогава са минали 100 години а някои хора не са научили нищо за тези 100 години. ЕС е едно семейство, ти в твоето семейство така ли се държиш?
13
6
 
17
 
! Отговори
Брежнеф преди 6 години
Много съм доволен от моя ученик Орбан. Другия ми ученик Борисоф не учи и ще ходи на поправителен изпит.
12
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 13Докато се възхищаваш на глупостите си хората в Европа вървят напред и дори с африканци, камилари и финансови мошеници с всеки изминат ден ни изпреварват.
11
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз до колко знам Унгария е независима отдавна :) В глобален свят и глобални граници национализъм означава - изолация. Модерния национализъм е да работиш с богатите и да привличаш бизнес инвестиции и туризъм. Другото са празни приказки . Ако бяха верни днес Сърбия щеше да е швейцаря...Но уви не е.
10
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавие от турския сайт Хабер 7:"Една държава ядоса Сорос. ЕС веднага предприе действия".
9
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Един премиер, който иска държавата му да оцелее, това е Орбан. Да не е подвластна на финансови мошеници като Сорос и да не бъде залята и претопена от африканци и камилари. Може би единственият разумен премиер в момента в ЕС.
8
3
 
25
 
! Отговори
321 преди 6 години
Тези който сравняват Орбан с Сталин и Брежнев съсипаха и предадоха Европа,те мразят новото и свободата.
7
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Орбан върви по стъпките на Ердоган. Странното е че едни и същи хора плюят по Ердоган и превъзнасят Орбан и това го наричат патриотизъм.
6
4
 
27
 
! Отговори
факт преди 6 години
Орбан защитава страната си затова дъртаците от Брюксел са срещу него.
5
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно срещу университета Сорос! Нешо гнило има там! И Орбан го знае! Нилой вълк в овча кожа бяма да ти направи добро. Ако ти направи,ше си платишшшш.. Ако. Не ти то децата си! Ние пматихме на Сорос...ц.гния повсемстна. Той дал, ама 1000% взел
4
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС и НАТО да действат както през 1956 година.
3
30
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро от любимец ,ще стане тиранин и омразен човек. Властта разболява някой хора.
2
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Унгарския Ердоган.
1
9
 
15
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Малкото име на Меркел е Адолф!