Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС

Все повече европейци одобряват принадлежността към Евросъюза
28 апр 2017 12:45, Елка Василева
89
Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС
Снимка: архив, Reuters

За все повече европейци принадлежността към ЕС е нещо добро, става ясно от проучване на "Евробарометър".

Над половината - 57% от хората в страните членки подкрепят членството в ЕС. Сегашното равнище на одобрение е почти същото като това от 2007 г. - преди финансовата и икономическа криза, като в същото време представлява увеличение от четири процента в сравнение с предишното проучване от септември миналата година.

В България подкрепата е 53%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с четири процентни пункта по-висока от предишното проучване.

Според 33% от българите и 26% от останалите ЕС "не е нито добро, нито лошо" нещо. Осем на сто от българите и 14 на сто от останалите заявяват, че ЕС е "нещо лошо".

Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни резултатите от социологическото проучване показват, че "европейските граждани очакват от нашия Съюз да реагира с единен глас на турбулентните международни събития, които в последно време направиха света по-несигурен и опасен".

"От нас, политическите лидери, зависи да им покажем, че те са прави. За тази цел, трябва да ги убедим чрез ежедневната си работа и решения, че Европейският съюз може както да защитава, така и да подобрява техния живот", оцени Таяни.
 
По отношение на последните геополитически събития като например повишаващата се нестабилност в арабския свят, нарастващото влияние на Русия и Китай и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ до 73% от анкетираните предпочитат ЕС да намери общ отговор пред индивидуални действия на страните.
 
Наблюдава се също така и солидно мнозинство, което настоява ЕС да направи повече за справяне с настоящи предизвикателства като борбата с тероризма (80%) и безработицата (78%), защитата на околната среда (75%) и борбата с данъчните измами (74%).
 
Българите също искат повече действия от ЕС в борбата с тероризма (79%) и безработицата (76%). След тях идват проблемът с миграцията и защитата на външните граници с по 74%. Здравното и социалното осигуряване е друга област, в която над 70% от българите биха искали да видят повече намеса от страна на ЕС.

Все по-голяма част от европейците (43%) смятат, че техният глас се чува на европейски ниво. От друга страна шестима от десет европейци смятат, че техният глас се зачита в собствената им страна.
 
Процентът на българите, които вярват, че гласът им се зачита не европейско ниво, е същият като средния за ЕС (43%). В същото време 55% от нашите сънародници са на същото мнение за собствената си страна.
 
Огромното мнозинство от европейците е на мнение, че неравенствата между различните социални класи са значителни, а една трета от тях се съмнява, че кризата ще бъде преодоляна в обозримо бъдеще. Сред българите тези тенденции са още по-ясно изразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 63Като няма нещо по-умно да кажеш, обиждаш. Типично за ограничените българи, ката тебе, които не виждат по-далече от носа си и не разбират, че по този начин излагат България и отблъскват хората от нея. А иначе са много "горди българи".
59
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 59И с какво се гордееш, въшкав? С това, че ти дават да лижеш огризките от тлъстата трапеза, която са ограбили от теб и сънародниците ти?! Ти бъди най-напред ГОРД БЪЛГАРИН С ПОСТИЖЕНИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, С ПЛОДОРОДИЕТО НА БЪЛГАРИЯ, С ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ, С ПРЕКРАСНАТА,УНИКАЛНА ПРИРОДА НА БЪЛГАРИЯ, бъди българин в Европа! Народност европеец няма, "европеец" е жител на континент, съставен от различни равнопоставени държави, а не от ТЕРИТОРИИ НА РАЗЛИЧНИ СКОРОСТИ. Безумци продажни!
58
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До марин 61"Не сме членове на ес, а донори..."-----Какъв донор си бе? Какво им даваш на европейците? Донори бяха британците и затова излязоха. Не ни бъркай с тях. Ние сме от другата страна на бариерата и само получаваме.
57
12
 
6
 
! Отговори
марин преди 6 години
Не сме членове на ес , а донори , страната ни е разграбвана ,а на нас се подхвърлят жълти стотинки , но сме тотално зависими от подаянията им и нищо не можем да направим , за сега !
56
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам много руснаци които мечтаят да имат европейски паспорт.
55
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз съм горд Европеец и искам България да е в ЕС.
54
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предимствата на ЕС за България са безспорни.
53
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете го на кантар. Да, ние сме в ЕС, но сме най бедните и изостанали. България живее от търговия,от парите които пращат хората които живеят вън, и от европари( системно крадени от нашите политици) това е. Ако някой все още си въобразява че е част от една общност, където го третират като равен, много се лъже. За Европа ние сме и ще бъдем второ качество. Аз разбирам хората които се хващат като удавници за членството в ЕС, но истината е друга. Не се заблуждавайте. За тях ние сме задния им двор.
52
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
53 % ама с ромеите, нали божем и те са българи.
51
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези 8 % си ги изцвадихте от задния отвор
50
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ГЕРБ ГО ПОДКРЕПЯТ 17 %+У от всички избиратели - толкова са гласували за БОКО.ОСТАНАЛИТЕ 83 % НЕ ИСКАТ ГЕРБ
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен52 И КАТО СИ У ЕУРОПАТА, КАКВО УБАВО ВИДЯ СЕЛЯНДУРИНО,,,, САМО ПИШЕШ НА КЛАВИАТУРАТА СИ,,,, АРЕ БЯГАЙ У ТУРЦИЯ И ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ВРЪЩАЙ В БЪЛГАРИЯ ***.
48
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До НИЕ, ВИЕ, ТЕВинаги имаш възможност да емигрираш в любимата си руска ***. Няма да липсвал дори и на приятеля си.
47
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бае подкрепяме евросъюза само не и нередностите покраи него.Боико искам да те питам гледам едни и същи фирми командват парада докога ще са в центъра на събитията мислете за тоя народ щото данъци плащаме а там сме равни ама откъм клиенти коиго вълнува по тоя повод искам кзп да са понаблюдателни не само те а всичли институции не само да ти се пишат на приятели *** мислят за техните
46
8
 
5
 
! Отговори
НИЕ, ВИЕ, ТЕ преди 6 години
МЕН ЛИЧНО, НЯКОЙ ПИТАЛ ЛИ МЕ Е ДАЛИ ОДОБРЯВАМ ЕС И ДАЛИ ИСКАМ ДА БЪДА В ЕС.... ЕЙ ТАКА ЗА ЕДИН ПРЕЯТЕЛ ПИТАМ.
45
9
 
5
 
! Отговори
Скарлет преди 6 години
"Европа" се е превърнала в една арабска ***, където рядко може да се види бял човек!!!
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
8% - Добихте ли вече реална представа колко сте платените Путинисти?
43
4
 
4
 
! Отговори
Пъшляк преди 6 години
Малко се напънахте за да изкарате повече от полвината.
42
3
 
2
 
! Отговори
Chudenkov преди 6 години
Ot koi bulgari - ot Yablanovo i Filaretovo li?Ot Stolipinovo i Fakulteto li?!Ot Vrajdebna i Vrana li?!Ot London li?!Ot Stokholm li?!
41
2
 
10
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Ами хайде референдум но и за нато първо. Нали така стана ако се сещате, първо нато после ес, сега в същия ред, първо за нато. Между другото вижте членовете на нато, 70 процента са само измекярски държави, еничари като нас които придават човешко лице на терориста сащ