Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС

Все повече европейци одобряват принадлежността към Евросъюза
28 апр 2017 12:45, Елка Василева
89
Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕС
Снимка: архив, Reuters

За все повече европейци принадлежността към ЕС е нещо добро, става ясно от проучване на "Евробарометър".

Над половината - 57% от хората в страните членки подкрепят членството в ЕС. Сегашното равнище на одобрение е почти същото като това от 2007 г. - преди финансовата и икономическа криза, като в същото време представлява увеличение от четири процента в сравнение с предишното проучване от септември миналата година.

В България подкрепата е 53%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с четири процентни пункта по-висока от предишното проучване.

Според 33% от българите и 26% от останалите ЕС "не е нито добро, нито лошо" нещо. Осем на сто от българите и 14 на сто от останалите заявяват, че ЕС е "нещо лошо".

Според председателя на Европейския парламент Антонио Таяни резултатите от социологическото проучване показват, че "европейските граждани очакват от нашия Съюз да реагира с единен глас на турбулентните международни събития, които в последно време направиха света по-несигурен и опасен".

"От нас, политическите лидери, зависи да им покажем, че те са прави. За тази цел, трябва да ги убедим чрез ежедневната си работа и решения, че Европейският съюз може както да защитава, така и да подобрява техния живот", оцени Таяни.
 
По отношение на последните геополитически събития като например повишаващата се нестабилност в арабския свят, нарастващото влияние на Русия и Китай и избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ до 73% от анкетираните предпочитат ЕС да намери общ отговор пред индивидуални действия на страните.
 
Наблюдава се също така и солидно мнозинство, което настоява ЕС да направи повече за справяне с настоящи предизвикателства като борбата с тероризма (80%) и безработицата (78%), защитата на околната среда (75%) и борбата с данъчните измами (74%).
 
Българите също искат повече действия от ЕС в борбата с тероризма (79%) и безработицата (76%). След тях идват проблемът с миграцията и защитата на външните граници с по 74%. Здравното и социалното осигуряване е друга област, в която над 70% от българите биха искали да видят повече намеса от страна на ЕС.

Все по-голяма част от европейците (43%) смятат, че техният глас се чува на европейски ниво. От друга страна шестима от десет европейци смятат, че техният глас се зачита в собствената им страна.
 
Процентът на българите, които вярват, че гласът им се зачита не европейско ниво, е същият като средния за ЕС (43%). В същото време 55% от нашите сънародници са на същото мнение за собствената си страна.
 
Огромното мнозинство от европейците е на мнение, че неравенствата между различните социални класи са значителни, а една трета от тях се съмнява, че кризата ще бъде преодоляна в обозримо бъдеще. Сред българите тези тенденции са още по-ясно изразени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евробарометър: 53% от българите подкрепят членството в ЕСТрудно се живее в държава с 47% дeбилизирано население.
19
13
 
14
 
! Отговори
Д. Димитров преди 6 години
Значи аз познавам само хора от другите 47%! От проучването излиза, че 53% от българите са за това България да не е суверенна държава, да продължаваме да бъдем васална страна, българския народ да се стопява всеки ден, да се крадът ресурсите на страната, да се унищожава самосъзнанието, да се променя историята ни... До кога??
18
12
 
11
 
! Отговори
Димитрий преди 6 години
Който иска да да вьри в Сибиркая прав му е пьтя! Аз сьм добре тука на топличко!
17
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
въпросът е а после какво... не подкрепям ес пряко.. но да не станем много по-зле.. както вече се превърнахме в толкова зависима страна.. или пак си търсим следващия "преход" в който да си мрънкаме и чакаме хах ... просто трябват промени ,но в този формат и курс на политика ес наистина няма бъдеще.. не е просто въпрос на мнение дали го подкрепяме, а че няма да функционира..
16
10
 
11
 
! Отговори
miko преди 6 години
Ако не сме част от евросъюза ни очаква същото, което се случва в Македония!53% е много малко, жалко е дори!Явно има много лош материал у нас(47%)!
15
8
 
14
 
! Отговори
БачоКикоСголемия преди 6 години
Ако беше много хубаво нямаше да има нужда от реклама.Аз на мерцедес скоро не съм виждал убеждаваща реклама но е синоним за марково изпълнение.И сам да си даваш оценка за ползата от самия теб на дъщерни агенции за проучване е като да питам собствената си жена дали съм кадърен съпруг.Кво да прави,какво ще каже за пред хората.Ай секетир драги зрители от чиновническата хранилка наречена Евросъюз.Даже македонците ни направиха за смях показвайки как се изразява недоволство.
14
11
 
10
 
! Отговори
xax преди 6 години
Аз не познавам човек, който е против ЕС. Изкючение са повечето коментатори тук, които повече харесват Русия, но се маскират като патриоти. А защо харесват Русия - защото са аутсайдери, които не ги бива в нищо, освен пиенето на завидни количества алкохол и алкохол наподобяващи козметични продукти. Добре са запознати и със селскостопанския труд, който е наша гордост още от турско време.
13
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Процентът на одобряващите членството в ЕС фактически е много по-голям, защото в изследването освен българи са участвали и русофили. а както се знае от 150 години насам русофилите са българофоби и се интересуват единствено от руските интереси.
12
10
 
9
 
! Отговори
Винаги Проевропа преди 6 години
Какво му е лошото на евросьюза и тьй и тьй не разбрах? Европа обединява хората! Обичам те европа! Ти си божий дар.
11
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е като господарски замък - най-доброто място за живот на господарите!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако се направи референдум, резултатите ще са много по различни от това проучване.
9
6
 
6
 
! Отговори
ЕС фондове преди 6 години
Между 50 и 70 % от финансовите потоци при еврофондовете изтичат в джобовете на висшите управленски фактори на местно ниво и в Брюксел, които разполагат със златния параф върху бумагите, както и към посредниците и комисионерите от различен калибър. Тоест, за да получиш - трябва да върнеш под масата "ресто" към съответния по-голям или по-малък фактор в Брюксел. А каквото дойде в България с тези пари се плаща на фирмите да строят балетни зали по селата.
8
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само кютек за брюкселските зелки и герберите!
7
10
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
В ЕС един българин който работи на запад в кланица или оператор в сферата на чистотата живее 100 пъти по-добре отколкото в Русия. Правото да работим в кланиците и оператори в чистотата на Запад ни го даде членството ни в ЕС. ЕС е най-прекрасното място за живот, членството на България в ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало някога на България.
6
3
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Хахахааа..е ся тва е опашата лъжа!!!
5
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а бе направете един референдум пък ще видите как ще стане БГЕХИТ , подкрепят го само римляните дето щъкат наляво и на дясно из държавите да вземат социални , аз съм против
4
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският съюз се рапада, Евразийският икономически съюз се разширява.
3
3
 
5
 
! Отговори
Janua termometer преди 6 години
Koga ste ima bg referendum po temata? Na koia data?
2
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А! Как така подкрепят в ЕС? Ами в Евразийския съюз? Нали беше в Евразийския съюз?!
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Допъстината грешка при такива изследвания е около 7%, тоест резълтата може да се коригира с до 7% в двете посоки и пак ще бъде коректен. Интересно в случая в коя посока е коригиран.