Който ще емигрира във Великобритания – до 29 март 2019-а

Топ 3 на Европа за Brexit: Гражданите, парите и Ирландия
28 апр 2017 14:45,
18
Който ще емигрира във Великобритания – до 29 март 2019-а
Снимка: архив, Reuters

Европейските граждани, пристигнали във Великобритания до официалното й напускане на ЕС, да имат право да постоянен престой в кралството.

Това е входящата преговорна позиция на Брюксел преди началото на преговорите.

Европейските лидери се събират утре в белгийската столица, за да одобрят насоки за воденето на преговорите, които съдържат основните принципи и червени линии в предстоящите разговори.

На 29 март 2019 г. Великобритания ще престане да бъде член на ЕС. Брюксел смята, че гражданите на Евросъюза, пристигнали до тази дата в страната, трябва да получат временен престой, а ако имат пет години - и постоянен. Срещу това те са готови да дадат такива права на 2 милиона британски граждани, живеещи на континента.

Европейската позиция се различава значително от тази на Лондон, който смята да даде права само на европейците, които са дошли преди 29 март т.г., когато беше задействана процедурата за излизане от ЕС.

Брюксел иска да осигури 5 права на европейските граждани във Великобритания: престой, възможност за работа, достъп до социалните и до пенсионните системи и образованието.

"Въпросът за гражданите трябва да се третира като приоритетен", заяви високопоставен европейски служител.

Той обаче уточни, че правата на 3-те милиона европейци, живеещи в момента в Обединеното кралство, няма да са единственият критерий за "достатъчен напредък" в преговорите. Финансовите въпроси и границата между Ирландия и Северна Ирландия са другите топ въпроси за Брюксел.

ЕС не изключва и възможността преговорите за раздялата да завършат без окончателно споразумение. Това би оставило решението за оставането на европейските граждани изцяло на волята на британското правителство, тъй като Великобритания ще излезе от ЕС през март 2019 г., независимо дали има сделка или не.

Брюксел ще започне преговорите за бъдещите отношения с Лондон, когато се постигне "достатъчен напредък" за развода. Първоначално ЕС искаше първо да легализира раздялата и след това да решава как ще продължат напред.

Решението за "достатъчен напредък" ще е политическо и може да бъде взето още преди края на годината, съобщи източникът. Британският премиер иска тези разговори да се водят едновременно с преговорите за развода.

За финансовото споразумение - ЕС смята, че Лондон трябва да плати дължимите от него суми по всички решения, взети в ЕС преди излизането му. Европейският източник, който подготвя срещата на върха, заяви, че никога не е виждал "такова единство между нетните донори и страните получатели" на европейски средства по дълговете на Лондон.

За Ирландия също се очертава тежка битка, тъй като Дъблин даде сигнал, че иска обединение на острова, който сега дели с Обединеното кралство. Европейската позиция предвижда "максимална гъвкавост и креативност" при тълкуването на Споразумението от Разпети петък, което урежда сега статута на Северна Ирландия. Според него Белфаст остава част от Обединеното кралство, докато Дъблин и Лондон не решат с мнозинство друго.

Очаква се утре лидерите да се разберат и за преместването на двете европейски агенции - за лекарствата и за банките, от Лондон. ЕС е категоричен, че те трябва да останат на европейска земя след раздялата. През юни евролидерите ще определят критериите, на които трябва да отговарят градовете, които желаят да ги приютят. България е сред страните, които се интересуват от домакинството на агенцията за лекарствата.

"Има неща, по които лидерите се разбират, и други, по които - не. Brexit-ът е от нещата, по които се разбират", коментира източникът. Той съобщи, че няма никакви спорове по насоките за преговорите, които ще бъдат приети утре. Лидерската среща била повече "демонстрация на единство" и се очаквало да продължи кратко.

Преговорите за напускането на Лондон ще започнат след предсрочните избори във Великобритания на 8 юни. Засега Брюксел не се ангажира с дата за началото им, но ЕС ще е в пълна готовност да седне на масата след 22 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още по темата: ВеликобританияЕСBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
хавай 5 - 0 преди 6 години
Ако трябва да живея на остров, отивам в Хавай
12
0
 
2
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 6 години
Няма ли да чакат на границата за " идващи тълпи българи и румънци"
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който е *** да ходи в Англия!Държава пълна с малинки и капинки, при това свръх нагли, защото са от бившите колонии. Климата е пълен гнус, ако нямате артрит ще се сдобието до 2 год. Всичките беломуняви англета са с генетични отклонения, понеже са братовчеди /доказано от водещият им здравен институт/, поради което масово се женят за пакита и чръни. За храната не говоря, тя е само за ***! Там става само за да съберете пари и да се върнете у дома! Така че...
10
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10По лицемерие българите е трудно да ги надминеш. Но освен това в България няма и свобода. Тук да е добре може само работникът. Надигне ли глава да прави бизнес, отрязват му я. В Англия може да се работи и твори свободно и затова хората напират натам, не е заради яденето или времето
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в UK и мога да заявя, че ако не са парите, изобщо нямаше да ме задържи нищо тук, дори си мисля за прибиране, а причините са:- лош климат, вали всеки ден- гадно и безвкусна храна, добре че са китайците- лицемерие колко искаш.Може да е супер уредено, но определено не бих живял тук.
8
0
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Ако трябва да живея на остров отивам в Куба , с нейните 330 слънчеви дни в годината. Да не съм луд да се депресирам в Лондон!
7
6
 
14
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 6 години
Кои ли пък вече ще емигрира там ?!?!
6
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И през ум не ми минава да ходя в Англия!Колкото и проблеми да имаме у нас, оказва се сме доста по-нормално място от колкото е Великобритани!
5
36
 
17
 
! Отговори
Супервайзор 3.5к зап преди 6 години
Всички миячи, ягодоберачи и бърсачи на на трибуквия да се ориентират спешно натам! Нямате място в България, само мърсите и вредите на държавата ни! махайте се оттук и отивайте там да бачкате черноработници!
4
15
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя опикан и оповръщан мъглив остров бих отишъл само, за да се изхрача мазно след консумация на шкембе чорба! Мразя ги тея надути смешници, страдщи от мания за величие, величаещи ***, лимони и всякакви четвърторазрядни нации от африка и азия, а същевременно толериращи нации от източна европа по - зле и от животни!
3
8
 
49
 
! Отговори
мислещ човек преди 6 години
Че кой нормален човек от сега на татък ще предпочете да живее във Великобритания след като икономиката и ще отслабне заради така наречения "Брексит" ! Те самите англичани дето гласуваха за излизане от ЕС вече се чудят как да се преселят в други страни от ЕС ! А да не говорим ,че големите фирми и банки масово се преместват в страни от ЕС ! Великобритания вече е аут !
2
8
 
35
 
! Отговори
Надя Николова преди 6 години
Не,благодаря.По-хубаво и по-слънчево е на Harbour island на Бахамите.Безкрайно синьо небе,палещи слънчеви лъчи и необятен океан.
1
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕВРОАТЛАНТИЦИТЕ ДА НЕ ЧАКАТ ВТОРА ПОКАНА