Предизборно: Макрон и Льо Пен си размениха нападки

6 дни преди втория тур на президентските избори във Франция
1 май 2017 20:25, Петя Славова
11
Предизборно: Макрон и Льо Пен си размениха нападки
Снимка: БТА

Шест дни преди втория тур на френските президентски избори двамата претенденти за поста - либералът и центрист Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин льо Пен - отправиха поредните нападки един срещу друг в предизборни прояви, отбелязват световните агенции.

На предизборна среща във Вилпент, северно от Париж, Марин льо Пен нарече опонента си, който е бивш инвестиционен банкер, "марионетка на света на финансите и на ислямистките фундаменталисти", предаде Асошиейтед прес.

Тя прикани французите да се противопоставят на света на финансите, на арогантността и на властта на парите, допълва Франс прес. Привържениците на Льо Пен скандираха "Марин, президент!" и антиимигрантски лозунги, допълва БТА.

Преди тази предизборна проява Марин льо Пен заедно с представители на партията си Национален фронт положиха цветя пред паметника на Жана д'Арк, допълва Франс прес. Всяка година на 1 май антиимигрантската и антиевропейска партия отдава почит на френската героиня заради нейната любов към нацията.

Следобед опонентът на Льо Пен - Макрон, организира също предизборна проява в Париж. Това стана, след като той откри паметна плоча за млад мароканец, убит в Париж от активисти близки до крайната десница през 1995 г., предаде, предаде Франс прес.

През 1995 г. на 1 май след традиционния поход на Национален фронт в Париж "бръснати глави" хвърлиха от мост 29-годишния Брахим Буарам и той се удави в река Сена. Смъртта му породи огромно възмущение в цяла Франция, припомня АП.

Днес на същия мост, от който бе хвърлен Брахим, Макрон почете с едноминутно мълчание паметта на загиналия в присъствието на неговия син Саид. После той прегърна Саид и каза: "Никога не трябва да забравяме какво се е случило". Макрон постави и цветя пред паметната плоча за жертвата. Церемонията се състоя само на няколко крачки от Лувъра.

Саид Буарам, който работи като шофьор и е поддръжник на Макрон, каза, че баща му е бил убит, защото е бил чужденец и арабин. Той заяви, че се бори срещу проявите на расизъм във Франция.
Макрон поднови пък нападките си срещу Марин льо Пен, която миналата седмица заяви, че френската държава не носи вина за масовите арести в Париж през Втората световна война.

"Ще се боря до последната секунда не само срещу нейната програма, но и срещу представата й за демокрацията във Френската република", подчерта той.

Възпоминанието за удавилия се Брахим Буарам се състоя в момент, когато Жан-Мари льо Пен, който по време на инцидента през 1995 г. беше лидер на Националния фронт, произнесе реч на първомайски митинг близо до статуята на националната героиня на Франция Жана д'Арк.

Днешните прояви на Макрон бяха поредният му опит да припомни на избирателите расисткия и антисемитски характер на Националния фронт. Вчера Макрон посети музея на Холокоста в Париж, а миналата седмица село, изгорено от нацистите през Втората световна война. Националният фронт осъди тактиката на Макрон, като племенницата на Марин льо Пен, Марион Марешал-Льо Пен, заяви, че той използва смъртта и депортациите за политически цели.

Същевременно днес съоснователят на Национален фронт Жан-Мари льо Пен призова французите да гласуват за дъщеря му Марин льо Пен на втория тур на президентските избори в неделя, предаде АП.
Жан-Мари льо Пен изрази подкрепата си в реч пред паметник на героинята Жана д'Арк в Париж. Той поддържа кандидатурата на дъщеря си, въпреки че тя го изключи от партията, която е основал. "Тя не е Жана д'Арк, но приема същата мисия - Франция", каза 88-годишният Льо Пен за дъщеря си.

Съперникът на Марин льо Пен, центристът Еманюел Макрон "иска да динамизира икономиката, но е един от тези, които й сложиха динамит", каза Жан-Мари льо Пен, имайки предвид работата на Макрон като министър на икономиката в правителството на непопулярния президент социалист Франсоа Оланд. Жан-Мари льо Пен представи Макрон като "маскиран социалист", подкрепян от силно непопулярния президент Оланд.

Жан-Мари льо Пен бе изключен от Националния фронт през 2015 г. за повтарянето на антисемитски изказвания, за които по-рано е бил осъждан.

Шест дни преди втория тур на изборите преднината на Макрон пред Льо Пен намалява. Според нови допитвания той ще получи 59 процента, а Льо Пен 41 процента. Доскоро, според допитванията, преднината на Макрон беше от 20 процентни пункта, предаде Франс прес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
6
 
! Отговори
Рус преди 6 години
Льо Пен 48г. Бриджит Макрон 64г.Кто бабушка?
6
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабата е жената на макарона ако я имаш пред вид.
5
7
 
4
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименСумата която е взела назаем Льо Пен е направо скромна,в сравнение с манната небесна* изсипала се върху Макрон от Богоизбраните....*ев.рейско понятие от Стария завет
4
4
 
6
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ще бъде много любопитно да видим Ротшилдова марионетка начело на Франция!Не че и другите не се подчиняват,ама толкова явна служба не е имало.Дори Баба Зомби не е толкова предана,тя дори не съзнава какво прави!Всъщност поведението на Макарона ще е пряка индикация за целите на Ротшилд в Европа и начините да ги постигне!Каквото стане с Франция е отредено за целия ЕС!Без Англия,естествено....Ду.*** да ни яко,ще ни смръкнат кръвчицата!
3
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Льо Макарон ще спечели. Десните нямат шанс тази година, но след 5г. ще бъде друго.
2
5
 
4
 
! Отговори
Додо преди 6 години
"Следобед опонентът на Льо Пен - Макрон, организира също предизборна проява в Париж. Това стана, след като той откри паметна плоча за млад мароканец,"ЯСНО!
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ЗАЩО САМО МАКАРОНА Е НА СНИМКАТА?