Гадхайм – център на Евросъюза след Brexit

Селцето с 89 жители се намира в провинция Бавария
3 май 2017 15:15, Елка Василева
20
Гадхайм – център на Евросъюза след Brexit
Снимка: Guardian

Развяващото се знаме на Европейския съюз на площада на селцето Гадхайм в Бавария е единствената подсказка защо в това затънтено място са дошли медии от цял свят.

Шепа къщи са се сгушили по хълмовете на този лозарски район в Южна Германия, където по полетата се издигат вятърни генератори.

През 2019 г., когато е предвидено да приключат преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, 89-те жители на Гадхайм ще се окажат в географския център на ЕС. Това сочат данните на Националния географски институт в Париж, пише Франс прес.

Повечето от тях са научили новината от радиото, каза кметът на близката община Файтсхьоххайм Юрген Гьоц. Гадхайм е твърде малко населено място, за да има кмет.

"Помислихме, че е първоаприлска шега", забавлява се кметът, който е седнал на маса в хотела на селото.

Жителите му обаче се гордеят с вниманието, което е привлякъл пасторалният им край и вече са издигнали тъмносиньото знаме със звездите на селския площад.

"Съпругът ми винаги е казвал, че сме центърът на света", шегува се Инге Дик от Германската федерация на земеделците.

"Според местно поверие Господ целунал Земята веднъж, на мястото, където се намира Файтсхьоххайм. Част от него е и Гадхайм", разказва Юрген Гьоц.

Жителите на Гадхайм дори са създали група в мобилното приложение за комуникации WhatsApp, за да привлекат вниманието върху селцето.

Най-изненадана от тях е чернокосата фермерка с изсечени черти Карин Кеслер - бъдещият център на ЕС след Brexit-а е разположен в нейното поле с рапица.

"Жалко обаче, че се получи така заради Brexit-а", казва тя, съжалявайки за решението на британците.

Според нея едно от основните предимства на ЕС е, че човек може да минава граница, без да го проверяват, като с нея, когато отива във Франция през ваканцията си.

"Освен това баща ми е воювал във Втората световна война. Беше военнопленник във Франция. Има добри причини да ми харесва ЕС, който е създаден, за да обедини исторически врагове", обяснява тя.

Карин Кеслер с нетърпение очаква момента, в който Brexit-ът ще стане факт, за да покаже на баща си знамето, което тогава ще се вее на полето й, за да обозначава центъра на ЕС.

"Ако обаче британците размислят, също ще се радвам", казва тя.

Центърът на тежестта на ЕС се намира в Германия от 1 май 2004 г., когато членовете на ЕС от 15 стават 25, сочат данните на Националния географски институт в Париж. Преди това е бил в Белгия близо десетилетие.

От 2004 г. обаче местоположението му на германска земя се сменя няколко пъти. Когато Хърватия се присъединява към ЕС през юли 2013 г., този статут се поема от баварското село Вестернгрунд, на около 60 км северозападно от Гадхайм.

С излизането на Великобритания селото губи този статут, за голямо съжаление на кметицата му Бригите Хайм. Понеже откакто центърът е там, "в провинциалната столица Мюнхен знаят, че Вестернгрунд все още е част от Бавария", казва тя, въпреки че диалектът на жителите му и предпочитанията им към апфелвайн (ябълково вино) ги свързват повече със съседната провинция Хесен.

Около 6000 души от 93 страни, включително Австралия и Монголия, са подписали златната книга на общината, която от 2013 г. се съхранява на поляна с редица знамена - на общината, на окръга, на провинцията, на Германия и на ЕС.

"Мислехме, че всяка седмица тук ще се изсипват рейсове с китайски туристи. Не се случи", съжалява местният хлебар Кристоф Бибрих, който е измислил хлебчета във форма на обръч с един "пъп на ЕС" по средата.

Той подчертава, че местните жители и преминаващите туристи обичат да излизат на пикник на това място или да се разхождат пеша или с колело по пътеката, която свързва Вестернгрунд. . . с предишния център на ЕС в община Меерхолц, на 15 км оттам, в провинция Хесен.

Жителите на Вестернгрунд и Гадхайм си пожелават едно нещо: следващия път центърът на ЕС да се измести заради присъединяването на нов член, а не заради напускане. "Brexit-ът е крачка назад, така не може да се продължава", смята Бригите Хайм.

И, "естествено, се надяваме, че Франция няма да тръгне по същия път...", казва тя по повод френските президентски избори, класиралата се за балотажа на които крайнодясна кандидатка Марин льо Пен иска референдум за членството на страната в ЕС.

/БТА/
 


20
Още по темата: ГерманияЕСГадхайм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Ако се махне борда до 2 години ще стигнем Полша приятелю. Лева не е мръднал от ниво 1,95 от 10 години а при средна инфлация 2% се е обезценил със една пета.Тоест леа е много силно надценен,тоест стоките произведени в България са много скъпи,тоест нямаме производство или е със ниска добавена стойност ако ме разбираш,друго тук не вирей.Валутен борд няма в другите държави в Европа само ние имаме и сме най зле.Помисли и пак пиши ако има какво да кажеш.Борда е ефективен първите 2 години,после пречи.
10
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Ганьо бордът му пречел!
А бре Ганьо бордът пречи
само на финансовите мошенници.
Като се махне бордът за
няма и 6 месеца ще стане
като 97, професорите по
икономика ще се редят
на опашка да си сменят левовете.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето къде е центъра на ЕС е да ама третополовите са сбъркали малко и го изтипосали в Брюксел трябва да поправим таз голяма неправда мола преместете Брюксел в таз нива.
8
1
 
5
 
! Отговори
Exit преди 3 години
Exit exit exit и айдеее центрума дошъл у софиско полье Бсреков му артиса шопинг уикенда у бру..ксел
7
5
 
3
 
! Отговори
a ? преди 3 години
Ясно, а ако преди брексита към ЕС някой се присъедини или още някой излезе къде ще е новия център на ЕС ? Къде ще се премести цeнтъра коя нива да утъпчем. Ами ако се окаже че трябва да е в кратера на някой вулкан какво правим ?
6
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На Ганьо немеца му е крив. Абе Ганьо, първо махнете борда ако искате независима финансова система.
5
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До десетина години ще се казва Гааза, ще има три колоритни джамии и новите "инженери" ще отварят фабрики за бурки, за да отговорят на търсенето в "Нова" Европа...
4
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия селянджъри освен да си утъпчат рапицата друго няма да направят, ами барем да запалят туй знаме на фашизма де го веят над нивите си.
3
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ли са хората дето гласуват, ми то такива овчи мозъци нЕмаАа никъде по света, ЕС бил създаден за да обедини исторически врагове ? А баба Мурсула тъпче задниците на историческите си врагове със евракиси, че Бaба Мурсула е алтруист и раздава щедро пари наляв и надясно, е сега вече схванахме добре че са селяните от Бавария да ни светнат.
2
5
 
18
 
! Отговори
х преди 3 години
То както е тръгнало ако приемат Украйна и Франция напусне центъра да е Белене.
1
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко време ще се радват на точката си на център на ЕС. Другата седмица, Франция като го напусне, ще трябват нови изчисления.