Макрон и Льо Пен – за Франция, Европа, мигрантите, данъците

Предизборните програми на двамата са пълна противоположност
Обновена: 4 май 2017 06:58 | 3 май 2017 22:07, Елка Василева
37
Макрон и Льо Пен – за Франция, Европа, мигрантите, данъците
Марин льо Пен и Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

Програмите на Еманюел Макрон и на Марин льо Пен, които се изправят един срещу друг на втория тур на президентските избори във Франция на 7 май, са пълна противоположност по повечето въпроси, като най-голямото противопоставяне между тях е по въпроса за Европа, пише Франс прес.

Европа

Председателката на Националния фронт Марин льо Пен иска да преговаря в Брюксел за излизане на Франция от Шенгенското пространство и от еврозоната, но вече не представя като свой приоритет връщането на Франция към национална валута.

След преговорите тя иска да организира референдум за членството на Франция в ЕС.

Льо Пен се обявява за премахване на директивата за работниците, командировани от една страна от ЕС в друга, и отказва да приеме договора СЕТА за свободна търговия между ЕС и Канада.

Еманюел Макрон предлага след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат създадени в целия ЕС демократични конвенти, които да доведат до един проект, който да бъде приет от всички желаещи страни.

Макрон казва, че еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите. Той иска да ограничи до една година продължителността на пребиваване в друга страна на командированите работници. Макрон защитава споразумението СЕТА.

Имиграция

Льо Пен иска да сведе имиграцията във Франция до 10 000 души годишно. Тя дори заговори в края на кампанията си за "мораториум" върху законната имиграция. Тя иска да ограничи условията за предоставяне на убежище, да затегне правилата за събиране на семействата на имигрантите и да направи невъзможно узаконяването на статута на чужденци, които са незаконно в страната. Льо Пен предвижда и автоматичното експулсиране на престъпниците, които са чужденци.

Тя ще премахне правото на придобиване на френско гражданство по месторождение, ще премахне държавната медицинска помощ и ще наложи срок от две години на законно присъствие в страната, преди на чужденец да бъдат върнати сумите, похарчени за медицински грижи.

Льо Пен ще забрани и носенето на ислямско було и на буркини на обществени места, противно на Макрон.

Той пък обещава молбите за предоставяне на убежище, в това число и обжалванията на решенията на властите, да бъдат разглеждани за по-малко от 6 месеца.

Социална политика

Льо Пен иска да върне възрастта за пенсиониране на 60 години и да отмени трудовия закон, противно на своя опонент.

Двамата кандидати са за запазване на законната работна седмица от 35 часа.

Макрон предвижда обединяване на режимите на пенсиониране и прехвърляне на осигуряването срещу безработица (сега управлявано от социалните партньори) към държавата. Той иска също безработен, отказал две предложения за прилична работа, ще бъде лишен от обезщетения за безработица.

Центристът ще премахне 120 000 работни места в държавната администрация, но това няма да засегне болничния сектор. Той ще създаде 10 000 нови работни места за полицаи и между 4000 и 5000 работни места за учители.

Льо Пен иска повече служители в държавната администрация и в болниците и по-малко в местните органи на властта. Тя предвижда и създаване на 21 000 нови работни места в полицията и митниците.

Данъци

Марин льо Пен ще обложи с 35-процентов данък стоките на предприятията, които прехвърлят заводите си в чужбина. Тя предвижда и наказания за назначаване на чуждестранни служители. Льо Пен ще намали с 10 процента данъците върху доходите на хората от трите най-ниски данъчни категории.

Тя ще анулира и механизма на директното приспадане на данъците при получаване на доходите (или авансово плащане на данъците), който е предвидено да влезе в сила от 1 януари догодина. Макрон от своя страна възнамерява да експериментира с мярката в продължение на една година.

Центристът иска да освободи през идните три години 80 процента от домакинствата от жилищните данъци и да превърне данъка върху богатството в данък върху недвижимото имущество, от който ще бъде изключено финансовото състояние. Льо Пен няма да промени този данък.

Енергетика и селско стопанство

Макрон ще намали до 2025 г. с 50 процента дела на ядрената енергетика в производството на електричество, докато Льо Пен защитава отрасъла и иска отказ от вятърната енергия.

Льо Пен ще намали ДДС за френското селско стопанство, докато Макрон се ангажира да не добавя за земеделците никакви френски стандарти в допълнение към европейските.

Образование и семейство

Льо Пен ще премахне реформата в областта на образованието, приета през 1975 г. и известна като Единен колеж, предвиждаща уеднаквяваща образованието за учениците в гимназиите. Тя иска да въведе и униформи в училище.

Макрон ще даде автономия на училищата да набират ученици и нови кадри, ще подкрепи въвеждането на приоритетни образователни области, съчетани с премии за преподавателите, така както и намаляване на броя на учениците в паралелките, и ще забрани носенето на мобилни телефони в училище.

Льо Пен ще замени хомосексуалните бракове с граждански съюзи и ще направи така, че асистираната репродукция да бъде само за стерилните двойки, докато Макрон иска всички жени да имат право на такава процедура.

Институции

Макрон ще изиска от народните си избраници чисто съдебно досие и ще ограничи до три бройката на последователните мандати.

Льо Пен ще свика референдум, за да впише "националното предпочитание" (идея, при която преимущество, например при назначаване на работа или отпускане на социални помощи, се отдава на хората с френска националност - бел. прев.) в конституцията. Тя ще въведе пропорционална избирателна система с мажоритарна премия - реформа, на която Макрон не се противопоставя. 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон и Льо Пенка,корпорацията или държавата,театъра е пълен!Раздавайте пуканките!
27
4
 
4
 
! Отговори
Таню преди 6 години
С изненада установявам, че по- ми допада платформата на ЛП, въпреки че с цялото си сърце съм проевропейски ориентиран човек. Ако я нямаше тая пенеста антиевропейска реторика, може би процента и щеше да е друг. Тая въобще не е наясно, доколко Франция е свързана със сърдечно-съдовата система на ЕС и колко съдби и благополучие зависят от това... Изключвам уайт трашовете, бедните духом назита и шаувегнисти...
26
0
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Като си дам "сметка" за българския превод на имената им ме хваща яд ,бяс и... !!! Макро ...едикакво си и... пенсъл/англ./ !?!?!? Частните Банки можеби ще победят,но истинските хора /като вас / винаги ще желаят тяхнага СМЪ.Т !?!?!?
25
0
 
2
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Един колаж ,в който банкерската П.... Макрон... с разголена гръд води френския народ към Революция и Отцеляване и няма да е "прези" и-"сол-таш.к" на Маргюл !!!
24
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе много е дребно това жуже Макарон. Егати пигмея баболюб.
23
0
 
5
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Абе, хора, не се палете толкова. Това е просто поредният театър.
22
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смърт за Ле ПУТИН!! В неделя Путин губи Франция !! Свободният свят печели ! МАрш в СИБИР !!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Имани преди 6 години
Иэборът на Марин льо Пен эа преэидент на Франция ще е краят на Европейският съюэ:-)))!!!
20
0
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Че то какво и е радикалното на Льо Пен,ако написаното по-горе е вярно?Не е много по-различно от програмите на Тръмп и Мей...
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре бе, тия па няма ли да де избират, или само шоу ще правят като щатците? От половин година слушам кой ще е главната франзела.
18
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази бабулка е малко страшни4ка .
17
3
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ротшилдски слугинаж!Права е ЛьоПен - затриха границите...иде ред на националната идентичност!
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навсякъде само за двама дебатиращи ! Боко , къде са им министрите ???????
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както се вижда , света се вълнува да не би да спечели НАЦИОНАЛИСТ , наречен ПАТРЕОООТ ! А у *** СОБСТВЕНИКА на ГЕРБ ги направи управляващи ! Позор !
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Герберасчета, нали искахте министри на Нинова и Тиквата да дебатират ! Ето ви Франция .На многоебата ,,има" и Мин.пред.
13
1
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Давайте коефициентите! Аз давам Льопенка 3.85 / 1.01 Макрон
12
13
 
3
 
! Отговори
агенция Нудис преди 6 години
Резултат от дебата:В полза на Еманюел Макрон - 64% от зрителите.В полза на Марин Льо Пен - 33% от зрителите.
11
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марин льо Пен срещу *** дьо Либераст.
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е важно кой какво предлага,а кой зад чий гръб стои.
9
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Mакрон си пада по вьзрастни первезнички!И на люпенчето ще и цепни на финала амбразурата!