Меркел: Европа не трябва да отблъсква Турция!

Тя е сериозен партньор срещу борбата с тероризма
3 май 2017 18:22,
88
Меркел: Европа не трябва да отблъсква Турция!
Снимка: Reuters

Германският канцлер Ангела Меркел заяви днес, че Европа не трябва да отблъсква Турция въпреки безпокойствата за засилващия се контрол на президента Реджеп Тайип Ердоган върху властта, омаловажавайки, както изглежда, твърденията, че със стремежите на Анкара за присъединяване към ЕС е свършено, предаде Ройтерс.

Турция под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган, поне засега, е обърнала гръб на присъединяването към ЕС, каза в интервю за Ройтерс еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан.

В интервю за в."Берлинер цайтунг" обаче Меркел посочи, че Турция е "важен партньор в борбата срещу ислямисткия тероризъм" и че е в интерес на ЕС и на НАТО да има добри отношения с Анкара.

"Не трябва да отблъскваш подобен партньор дори с оглед на негативни развития, с които ние трябва да се занимаем", посочи Меркел.

Запитана за преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, Меркел бе по-предпазлива, макар че повтори, че Турция ще прекрачи червена линия в отношенията с ЕС, ако въведе отново смъртното наказание.

"Ние в Европа трябва заедно да обсъдим какъв вид бъдещи отношения искаме с Турция", каза тя.

Мнозина в Християндемократическата партия на Меркел са скептични за присъединяване на Турция към Евросъюза, но Меркел отдавна изтъква, че е важно да се водят преговори с Анкара.

Тя отхвърли призиви от някои консервативни съюзници за затягане на правилата за двойно гражданство, които засягат 3 милиона граждани от турски произход, живеещи в Германия. Този въпрос е актуален в периода преди парламентарните избори на 24 септември.

Двойното гражданство няма да бъде въпрос от предизборната кампания, както беше през 1999 г., каза Меркел в интервю за в."Кьолнер Щад Анцайгер", намеквайки за дебата преди Германия да промени правилата през 2000 г., с което улесни придобиването на двойно гражданство, предаде БТА.

През последното десетилетие правителството на Меркел говори за необходимостта от по-голяма интеграция на турската общност, живееща в Германия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Таню преди 6 години
До АнонименЩо пишеш с име Анонимен? Имаш много яка позиция и е добре да излезеш поне с малко име като мен. Уви, ук има много *** и бедни откъм опит и шансове лузъри. А мнозинството сами са си и виновни - не са образовани, не са пътували, не ги е мачкал живота. Сакат си като при тато - бюрце и заплатка. А за тяхна изненада - да кажа че Руската бюрократична машина е здраво оптимизирана и си бачка. Дори и съдебната такава. Тук сме на предела на бруталното и не знам що за кьопеци се пенят тук.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да живее Меркел!!! на изборите в Германия пак ще я преизберат а вие комунистически свиркаджии ще мълчите!! щото кво ще кажете когато СОБСТВЕНИЯТ и народ я преизбере ! Путинската пропаганда не проработи в Европа и от това Обединена Европа ще излезе още по - силна! Вие крещите от яд сега защото заплатите ви ще бъдат спрени скоро *** мазни !!! Продажници !
44
3
 
5
 
! Отговори
осман преди 6 години
гледам най много агенти тук.меркел абла ела на море в анталия за да разбереш къде е истината .250 000 германци живеят и умират тук.като се смешат с руснаците става красота...хахахаха
43
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Abe zashto nikade po sveta za6to nqma i duma za balgariqta. Tolkova li sme jalki i malovajnş????
42
1
 
9
 
! Отговори
осман преди 6 години
меркел нине .т.е бабо .хитлер не е посмял та ти ли си отворената.за една година не беше ли ти пет пъти в турция при султана.как ти умекнаха сандалите...
41
11
 
7
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 6 години
САМО ВСЕЛЕНАТА И ТУРСКАТА ПPOCTOTИЯ СА БЕЗГРАНИЧНИ :))))))НО ЗА ПЪРВОТО НЕ Е СИГУРНО :))))))))Р.Т.ЕРДОГАН!!!!!! '
40
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
dano ne ya izberat taya merkel germantsite pak ce loso ni se pise na nas turtsite kakva evropa nie kakvo obsto imame s toya evrogeyski siyuz deto e lisen ot vsyakakvi moralni kacestva nepremenno tryabva da se napravi referendum v tr za oteglyaneto na clenstvoto ni za es v tr tiya deto sa za es sa 17 %
39
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия е клоака
38
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган ще помогне и на Меркел и на Макрон така както помогна на Рюте. Целостта на ЕС се крепи на целостта и стабилността на Турция, колкото и да не се харесва това на някои. Путин с намесата си в Сирия и подкарването на бежанския поток към Европа вдигна цената на Турция неимоверно като направи ЕС неин заложник. Ще му клякат, не ами и хоро ще му играят.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква беше тая Меркел? След фрексита ЕС се саморазпуска и какво искала тази бабичка остава без значение. За турция е добре да си седи в досегашните територии, за да не остане и без тях, дей ба и кюпеците тъ пи.
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи османската империя ще я върнат в реални граници и то любимите ви немци. После пак говорете че Англия ви е виновна. Браво Меркел.
35
2
 
10
 
! Отговори
ставри преди 6 години
Колкото по одъртява човек, прави по-големи глупости.
34
2
 
4
 
! Отговори
един там преди 6 години
Ей, само тази меркел ни показвате! Скоро не сте давали английската картица! То като ви е тръгнало на бабички, дайте и нея да я видим!
33
15
 
8
 
! Отговори
Младеж преди 6 години
До ВладиЧе те "нашите" турци са най-лицемерни. Правят ти се на приятел но същевременно те ненавиждат. Родени са тука но същевременно мразят родината си България. Мислят се за нещо, но всъщност са нищо. Тия са най-големите ***. Мислиш ли, че като отидат в турция тамошните турци ги имат за нещо?
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шибни му два и ще те уважава цял живот!....Ама го шиб'ани с тая ръка която не ти трябва защото после ще ти я откачи от рамото.
31
3
 
6
 
! Отговори
ф преди 6 години
Тази пак не си научила урока.Кой пусна физици в политиката бе,това да не ви е Анщайн .
30
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
DO 42 . PRIATEL TI ZABRAVI NAY VAJNOTO DA KAJEJ .KAKVO PRAVIAT BILGARKITE NA ZAPAD....
29
6
 
4
 
! Отговори
Влад Цепеш Дракула преди 6 години
Кой бръсле вече Меркел за слива.... Нейното мнение е без значение.....
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименJIVEYE V EVROPA I VIJDAM KAKVO PRAVYAT GORKITE BILGARI SAMO KRADAT I PROSYAT TOCHNO I YASNO
27
3
 
4
 
! Отговори
tur4in преди 6 години
NAY POSLE RAZBRAVTE 4E DVROPA NE MOJE BEZ TURTSIA.DRUGO SI E SRIAZANATA KARABINA