Те ни оправят 40 г. – френско село гласува срещу управляващите

Носталгията по "някогашна Франция", която крайната десница иска да върне
4 май 2017 22:00, Елка Василева
11
Те ни оправят 40 г. – френско село гласува срещу управляващите
Снимка: архив, Reuters

"Желание за друга Франция". Разговорите в Пюже Тение, южно френско село като от пощенска картичка, илюстрират бунтовните настроения в провинциалните райони, които искат крайната десница на власт, пише Франс прес.

Жителите на селцето с идиличен пейзаж близо до Ница, между планините и Средиземно море, са гласували масово на първия тур против управляващите партии и в подкрепа на "антисистемните" кандидати.

"Управляващите лансират финансистите, застрахователните компании и банкерите", казва със съжаление 56-годишният Лео Велютини, седнал на чашка с компания на красивия селски площад.

"Те ни оправят от 40 години", намесва се седемдесетина годишен мъж с филцов каскет, който го пази от слънцето.

От 1300 бюлетини, подадени на първия тур на президентските избори на 23 април, 37 процента са били за крайнодясната кандидатка Марин льо Пен, следвана от представителя на крайната левица Жан-Люк Меланшон (18 процента). Като се добавят стоте гласа, събрани от малките антиевропейски и/ или антиглобалистки кандидати, наказателният вот достига 65 процента.

Мнозина ще гласуват отново за крайната десница на втория тур в неделя, за да не спечели проевропейският центрист Еманюел Макрон.

Пюже Тение е благодатна почва за Марин льо Пен, която се представя за кандидата на "забравените" - хората, подминати от икономическите и технологични промени, на фона на увеличаващата се пропаст между селска и градска Франция.

"Привържениците на Льо Пен искат една друга, едновремешна Франция", казва 70-годишната бивша управителка на фризьорски салон Силви Поат като отглас на тази често срещана във френските селски райони носталгия по миналото.

С течение на времето кожарите, оживявали преди селото, са изчезнали, така както и тукашните магазинчета. Сега човек трябва да отиде до супермаркетите в околностите на Ница или да пазарува по интернет.

"Селото върви така, както цяла селска Франция, т. е. - на зле", се оплаква кметът Робер Вьоле. "В днешно време повече хора имат пералня и какво - по-добре ли се живее?", пита той и допълва: "Трябва да се вдъхновяваме от добрите рецепти от миналото".

Безработица и имиграция

Югът на Франция е традиционен бастион на Националния фронт на Марин льо Пен и е особено чувствителен към агресивната й риторика за имиграцията и френското колониално минало.

В тази район са се установили много "черни крака" - стотици хиляди французи, репатрирани от Алжир, след като дотогавашният френски департамент става независима държава през 1962 г.

Дошли са и много имигранти от Магреба, голямото мнозинство от които алжирци, дошли да запълнят недостига на работна ръка във френските заводи.

Някои от тези репатрирани от Алжир французи, изпаднали в носталгия и разделили се с илюзиите, "смятат, че отговорните за принудителното им изгнаничество идват вече у тях да налагат културата си и да колонизират страната им", казва специалистът по крайната десница Жан-Ив Камю.

И все пак, и имиграцията, и несигурността - две скъпи на Марин льо Пен теми - изглежда не представляват проблем в Пюже Тение. Много от жителите на селото казват, че изобщо не заключват вратите си.

Кметът обаче дава пример с няколко младежи, "нападнати от хора от Магреба", когато отивали "до града".

Според Мартин Тешер, която има художествена галерия в селото, вотът за крайната десница е свързан със страха, най-вече след вълната от безпрецедентни джихадистки атентати, взели 239 жертви във Франция от 2015 г.

"Пуснеш ли радиото или телевизора, никога не можеш да чуеш нищо положително. Това държи хората в постоянен ужас", подчертава тя.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Францияизбори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
92621 преди 6 години
Когато пред очите ти твоята родина губи своята идентимност и ти търсиш начини да я запазиш, това не е носталгия. Това е наиционално отговорно поведение. А когато намериш кураж и достонство да заявиш позицията си, това е изпълнен граждански дълг. Е, ще се намерят вариклечковци да те обявят за такъв или онакъв, но в Историята досега не влязъл нито едни вариклечко.
5
0
 
6
 
! Отговори
Доньо Донев преди 6 години
Умно село.
4
47
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-обикновени дъртаци.Всички старчоци милеят за едновремешния свят, когато е имало кожари и каруци, а младите момичета са ги заглеждали, вместо да им говорят на "Вие" и да им отстъпват място в автобуса.
3
17
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В тоя измислен ЕС скоро ще има гражданска война учете руски и китaйски.
2
16
 
0
 
! Отговори
Х.х. преди 6 години
Дремеми на ...... че са го поздравили .
1
7
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И нас ни така "ни оправят" от 30 години, ама мало-умните българи продължават да *** за едни и същи!