Чешкият премиер се отказа да подава оставка

Президентът щял да я смята за само негова, а не на кабинета
Обновена: 5 май 2017 13:46 | 5 май 2017 12:33, Елка Василева
0
Чешкият премиер се отказа да подава оставка
Бохуслав Соботка. Снимка: Reuters

Чешкият премиер Бохуслав Соботка промени решението си да подаде оставка, като заяви днес, че вместо това ще се стреми към отстраняването на главния си политически противник, финансовия министър Андрей Бабиш, за да сложи край на конфликта в левоцентристкото правителство, предаде Ройтерс.

По-рано тази седмица социалдемократът Соботка беше казал, че ще подаде оставка заедно с цялото правителство.

Той промени решението си, след като президентът Милош Земан даде да се разбере, че ще третира оставката на Соботка само като негова, а не на целия кабинет - позиция, която щеше да остави Бабиш на поста му.

По думите на Соботка президентът като никога досега е тълкувал конституцията. "В тази ситуация оставката ми няма никакъв смисъл. Финансовият министър, обременен от големи скандали, ще остане в правителството", каза премиерът пред репортери.

Той подчерта, че Бабиш не е съумял да изчисти подозренията, че е избягнал плащането на данъци, когато преди години е купил освободени от облагане акции от собствения си химическо-хранителен конгломерат.

Бабиш заяви, че не е нарушавал никакви закони и отказа да се оттегли от министерския си пост. Той каза днес пред Ройтерс, че намерението на Соботка да го
уволни ще е в нарушение на коалиционното споразумение.

Говорител на Земан каза, че президентът ще се нуждае от време да вземе решение по предложението на Соботка да бъде отстранен Бабиш.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ЧехияБохуслав Соботка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари