Европейският съюз издиша – неговата "мека сила" е в упадък

Моралният авторитет на Евросъюза вече не е толкова силен, колкото беше
5 май 2017 21:00, Елка Василева
158
Европейският съюз издиша – неговата "мека сила" е в упадък
Снимка: архив, Reuters

Когато външните министри от ЕС се срещнаха неотдавна в един бароков дворец в Малта, първият дипломат на Финландия уместно отбеляза, че въпреки помпозността на обстановката, в която са се събрали, те са само "лекари и заварчици", опитващи се "да кърпят" нещата в света.

Подобно униние относно глобалното влияние на Европа вече се среща повсеместно сред 28-те страни членки на ЕС, опитващи се да се справят с Brexit-а, с безпрецедентната миграционна криза в задния си двор и с надигането на ентиевропейския популизъм, извеждащ на преден план националистически настроени лидери из целия регион, пише Ройтерс.

Докато предвождания от САЩ военен блок НАТО от край време носеше военното бреме в Европа, икономически мощният Европейски съюз можеше да разчита на "мека сила" за постигането на такива неотдавнашни дипломатически успехи като иранското ядрено споразумение през 2015 г., разведряването с Куба и вдъхновяването на проевропейското въстание в Украйна.

Но някои министри и дипломати обръщат внимание върху това, че не е по силите на ЕС да прекрати конфликта в Украйна или да помогне за разрешаването на кризата в Сирия, което свидетелства, че той вече издиша, оказвайки се безсилен да помогне на хванатите в тези конфликти, от което печели Русия.

"Brexit и миграционната криза наистина ни повлияха, - каза високопоставен дипломат от ЕС. - Не сме загубили изцяло меката си сила, но започваме да чувстваме, че моралният ни авторитет вече не е толкова силен, колкото беше."

Като най-големият донор на помощи в света, ЕС се стреми да утвърждава върховенството на закона и демокрацията в чужбина. Така той успя да превърне бившите комунистически страни в добре развиващи се пазарни демокрации.

Но след една среща през април полският външен министър Витолд Вашчиковски описа настроението сред колегите си като "песимистично и депресивно", позовавайки се на "многото кризи, обкръжаващи Европа - Сирия, Либия, Йемен".

"Положението в Близкия изток, за съжаление, не е добро. Изводът е, че ЕС разполага с малко инструменти за въздействие върху проблемите, появяващи се там", добави той.

Отиващият си френски външен министър Жан-Марк Еро, който безуспешно се опитваше да приложи мирното споразумение с Москва в Украйна, звучеше доста песимистично няколко седмици по-късно в Малта, когато (външните) министри се събраха да обсъждат растящия авторитаризъм в Турция. "Ние трябва да ускорим ход и да имаме увереност в силите се, за да играем роля в света", каза той във Валета, като добави, че дебатите, които се водят между министрите, са "твърде технически" и им липсва визия.

Европейският съюз може да изтъква това, че е единен относно икономическите санкции срещу Русия заради анексирането на Крим от Москва през 2014 г. и заради подкрепата й за сепаратистите в Източна Украйна. Макар че липсва яснота накъде вървят американско-руските отношения след избирането на президента Доналд Тръмп, министрите се канят да продължат за пореден път действието на санкциите през юли, твърдят дипломати.

Напредват и плановете на страните от ЕС за сътрудничество в отбраната. Но се чуват и гласове,че ЕС като блок няма достатъчно сили да реши конфликта в Източна Украйна, в който от април 2014 г. досега са загинали над 10 000 души, и след като правителствата в ЕС дадоха пълномощия на Франция и Германия да водят мирните преговори.

"Засилен натиск върху Русия е възможен само чрез по-силен ангажимент на целия ЕС и на САЩ", отбеляза бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен.

Посещението на външнополитическия шеф на ЕС Федерика Могерини в Москва през април също не успя да постигне някакъв пробив, каза Фредерик Веслау - анализатор на мозъчния тръст "Европейски съвет за външни отношения".

От канцеларията на Могерини отказаха коментар, ала длъжностни лица от ЕС продължават да твърдят, че съюзът има важна роля в Украйна, съсредоточена върху обучение на силите за сигурност, финансова помощ, прилагането на споразумението за свободна търговия и силна подкрепа за Минските мирни споразумения.

Могерини - бивша италианска външна министърка, спечели точки за това, че мобилизира "меката сила" на Европа, обикаляйки света, както правят американските държавни секретари. Но страните от ЕС не горят от желание да й дават повече реална политическа тежест въпреки обещанията да го направят.

Нова френско-германска надежда?

Един служител от ЕС каза, че загубата на самоувереност напоследък донякъде се корени в споразумението с Анкара от миналата година, според което Турция се съгласи да приема обратно сирийски бежанци срещу солидни пари от ЕС. "Ние приехме споразумение, което негласно дава на Турция лостове за влияние върху нас", каза служителят, който е участвал в преговорите. Той добави,че ЕС се е оказал безсилен да спре масовите арести на дисиденти в Турция след проваления опит за преврат м.г.

В други сфери Унгария, Гърция и Кипър подронват декларации на ЕС, които изискват съгласие от правителствата на всички страни членки. "ЕС не успя да излезе със силна декларация относно милитаризацията на Южнокитайско море през юли, защото унгарците я блокираха", каза дипломат от ЕС.

Има и фактори, които са извън контрола на Брюксел, включително руския реваншизъм, непредсказуемостта на Тръмп и Brexit-ът. Лондон не изпрати нито военния, нито външния си министър на министерската среща на ЕС в Малта.

Надеждата в Брюксел сега е, че след неудачите от миналата година 2017-а дава по-солидна основа, върху която блокът може да активизира външната си политика и по-специално чрез един европейски план за независими от САЩ действия в сферата на отбраната. Освен засилващите се признаци за икономическо оживление в еврозоната, което да намали натиска върху националните бюджети, една очаквана победа за твърдия проевропеец Еманюел Макрон в решителния втори тур на президентските избори във Франция ще се възприеме като добър знак.

"Нещата малко по-малко тръгват в правилна посока", отбеляза френският външен министър Еро.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още по темата: УкрайнаСАЩЕССирияBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вземаме решение за нещо, оставяме го да поотлежи и изчакваме да видим какво ще стане. Ако никой не вдига шум, защото повечето хора не разбират какво е решено, продължаваме стъпка по стъпка докато няма връщане назад."Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия.
58
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Като най-големият донор на помощи в света, ЕС се стреми да утвърждава върховенството на закона и демокрацията в чужбина. Така той успя да превърне бившите комунистически страни в добре развиващи се пазарни демокрации."???!!! Я пак, че нещо не ахванах.
57
1
 
6
 
! Отговори
! преди 6 години
До този с точката, преди да му набутам колчето! Научи се най-напред смислено, логически и граматически да се изразяваш,а след това ръси политическите си "бисери "! И помни: паричките, които получаваш от отровеното общество, не ще те направят велик!
56
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, дечица, че писанията на Черноризец Храбър, на Константин Преславски, и каво ли още не от средновековната БГ летопис и творчество са се възпроизвели в десетки хиляди преписи, чак отвъд Урал и в цял СИБИР, знаете ли че 90% от средновековните български извори в момента се намират в РУССИЯ?!!! Не, не знаете, но от мен да знаете-руснаците в БГ трябва да идват като на хаджилък,щото ако не е била България, нямаше и тях да ги има в съвременния им вид! Това е истината!!!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 65Абе малкия, ти щом се учиш от тубата......направо ми е жал за тебе!!!! АМИ Я МИ КАЖИ БЕ, ПИЛЕНЦЕ, ОТКЪДЕ ИДВАТ НА БАЛКАНСКИЯ ПОЛУОСТРОВ БЪЛГАРИТЕ????? За хан Аспарух да си чувал! ТА ОТКЪДЕ ИДВА ТОЙ????? И ДА НЕ БИ ДА Е БИЛ ГЛУХОНЯМ, ПРЕДИ ДА ДОЙДЕ ТУКА! И СИ Е СЛУЖИЛ С ПАНТОМИМА???? Леле, каква неграмотност!!!!!
54
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До самая_могучая 63Ако знаеш колко им пука на товарищите за тия триполовите......???!!!
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС може пък да въздиша.
52
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли бе мили хора, младежи, които хълцате по ***, ако ли не- гледайте, има в тубата разни и то РУСКИ, предавания, за пример-Истоки и корни, там двама академици хълцат и превъзнасят ролята на БГ за изграждането на съвременна россия?! Знаете ли, пилета шарени, че в нячалото на ХХ век има изследване на руската академия на науките, съглано което руският език е ДИАЛЕКТ на българския, тъй кято над 60% отдумите им са български, а, не знаете, ама трябва четене на книжки, за го знаете, не ли?
51
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така...."вдъхновяването на проевропейското въстание в Украйна"......признаха ли си най-сетне, че това си беше ЧИСТ НЕКОНСТИТУЦИОНЕН ПРЕВРАТ????? И няма нищо общо с разните там обяснения, че хората излезли "против корупцията"!!!!! И само Янукович им пречеше да завземат, разрушат и разпарчетосат още една държава, да и разрушат промишлеността и да им продават техните си ***! ЗАЩО ЛИ МИ НАПОМНЯ ЗА ОЩЕ ЕДНА ДЪРЖАВИЦА?! Която не кабинет-3 да си избере, а кабинет-33 да е,пак същата разсипия ще е!
50
3
 
7
 
! Отговори
. преди 6 години
До АнонименПо-близо са до големите страни. Също така в тези държави, въпреки че е имало комунизъм, те не помнят онези времена както платените тролчета в коментарите. Само ние в България се надяваме "можещата" бъдеща световна сила - Русия, да ни спаси ОТНОВО.
49
4
 
2
 
! Отговори
. преди 6 години
"херцог дьо Гиз" "Крал Торвалд" "Хипстър Многознайков"Личи си, че сте с психически отклонения или сте платени. Майка ви да умре, проруски тролчета <3
48
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но и не е само това, не знам дали знаете изказването на Франсоа Митеран за значението на българите за историята на Европа, ако ли не -прочетете го, ама знайте друго, ако не е била БГ днес Русия не би съществувала в този си вид. Знае ли некое платено гве..до, че най-върховния отец-ПАТРИАРХЪТ христиански на росссия Киприян е българин, роднина на Евтимий Търновски, роден и ръкоположен б БГ?! Че десетки хиляди БГ свещеници са мигрирали в росия! Ама нема нужда! Азбуката я е измислил Ленин, не ли?
47
7
 
5
 
! Отговори
. преди 6 години
До Анонимен 49Путьо, за какви 30 години говориш ? Май бъркаш падането на комунизма с ЕС. Преди да дойдат руските "братушки" след ВСВ сме били на нивото на Полша, Испания, Португалия и други. Какво става след това ? Стагнация. За това можем да благодарим на братята си.ПЛАТЕНИ СТЕ И ПЛАТЕНИ СИ ОСТАВАТЕ.
46
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обозе, признават гадов..те, макяр и с половин уста, че българите са едно от от ПАЛЕО-ПЛЕМЕНАТА, демек от тези 3-4 , от които се е формирала съвременната човешка раса. Така че, четете, науката се рязвива, историографията -също! Случват се находки, европейците отдавна са наясно, че когато прадедите ни са градили водопроводи и канализации, те са *** по улиците и неса се къпали. Това също го пише във френската уики! И не забравяйте -БГ е единствената държава и народ с НЕПРОМЕНЕНО название!!!
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аве много мюсулман се изсели в европата.и не е същата - християнсвото е в упадък.а я виж китаеца - цепи мрака.
44
3
 
4
 
! Отговори
кгблхб преди 6 години
Да не сте копирали статия от булшиттаймс,брадва,будна ера или работническо дело бре?:-)
43
6
 
5
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 6 години
ЕС е обречен.И не,няма да е тази година,сигурно и след 10 няма да е.Но никак няма да е вечен.Е-бюрокрацията не успя да се справи даже с един от сериозните въпроси,зададени им от световната геополитика-Гърция,Крим,Сирия,Либия,бежанците,Ердоган,Путин,а тепърва набират Тръмп и Брексит.Но пък изправиха краставиците и напълниха гушките на няколко избрани балкански мутри с пари от еврофондовете.За България е ясно-на потъващия кораб сме докрай,въпроса е дали въобще ще изплуваме след това.
42
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мили хора, повечето младежи, предполагам, направо ви съжалявам колко сте необразовани, в по-голямата зи част. Знанията наповечето идват от уикито, книжки не сте чели. Това е разбираемо, упрек нямам, удобно е, ама четете книжки, бе! Педиятя е хубаво нещо, ама си носи и меда и жилото! ИМАЙТЕ ПРЕДВИД И СЛЕДНОТО!!! Всяка съответня национална страница е РАЗЛИЧНА!!! Във френската, например, пише че българската държава датира от 632г., в нашата - от 681?!!! Само пример давам,в сръбската и руската,Обозе
41
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
без ЕС ще има само асан или Альоша
40
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още ли има зомбита които живуркат с надеждата че някога ще заживеят като хора? Помните ли какво казаха триполовите? Ще ви припомня. Европа на две скорости. Това какво ви говори? Говори че вас ви третират като отпа.дък и са ви включили на задна скорост. Огледайте се ослушайте се и вижте докъде ви докараха същите тези есесовци за 27 години. Унищожиха ви държавата обраха ви специалистите оставиха ви само бабите старците наркоманите проститутките и тези дето и за че.п за зеле нестават.