Евросъюзът стиска палци за еврофила Макрон

Защита на това, което ЕС въплъщава или опцията, целяща разрушаването й
Обновена: 5 май 2017 13:46 | 5 май 2017 13:37, Елка Василева
77
Евросъюзът стиска палци за еврофила Макрон
Снимка: архив, Reuters

Европейските лидери, осъзнаващи, че бъдещето на ЕС се решава отчасти в неделя на втория тур на президентските избори във Франция, застанаха на страната на Еманюел Макрон срещу "разрушаването" на Европа, проповядвано от Марин льо Пен, пише Франс прес.

"Ако Льо Пен спечели, Европа ще бъде дълбоко разделена. Ако Макрон спечели, има шанс Франция да се помири и Европа да потегли отново напред", подчертава Хенрик Ендерлайн, преподавател по политическа икономия в Училището за управление Херти в Берлин, два дни преди финалния дуел между центриста еврофил от "Напред!" и кандидатката на крайната десница от "Национален фронт".

"Да, стискаме палци" за Макрон, признава европейски източник, обяснявайки, че дебатите между двамата финалисти в сряда вечерта са били "много следени" в европейските институции, "дори от колеги, които не са французи".

"Гледан от Брюксел, Макрон очевидно се възприема положително. Човек има чувството, че може да се работи с него, защото неговият проект не е проект на разрушението като този на Марин льо Пен. Това не са едни нормални избори предвид факта, че крайната десница е на втория тур", допълва източникът, пожелал да остане анонимен.

Бързината, с която европейските лидери поздравиха Макрон вечерта след първия тур на изборите, показва безпокойството, което цари в ЕС от подема на популистките и еврофобските движения след референдума за Brexit и избирането в САЩ на Доналд Тръмп.

Бившият френски финансов министър Мишел Барние, който от името на ЕС ще води преговорите за Brexit-а с Лондон, каза без заобикалки във видео, разпространено вчера в Тwitter, че ще гласува за Макрон, "за да остане Франция европейска".

Неговият шеф, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, излезе от обичайната си резервираност, за да пожелае на Макрон още вечерта на 23 април "кураж за следващия етап".

"Става дума просто да се избира между защитата на онова, което Европа въплъщава, и опцията, която цели разрушаването на Европа", каза неговият говорител, за да обясни намесата му във френските избори.

Госпожа Льо Пен има намерение да възстанови границите и да върне националната валута и следователно да договори с Брюксел излизането от еврозоната и от Шенгенското пространство. В края на тези преговори тя иска да организира референдум за членството на Франция в ЕС.

За разлика от нея Макрон, на когото социологическите анкети вещаят победа в неделя с 60 процента, иска еврозоната да си има свой бюджет, парламент и министър на финансите, да постави началото на "политика за европейски инвестиции" и да укрепи отбраната на Европа.

"Трябва ни една по-ефикасна Европа, която защитава, която дава резултати, която е по-конкретна, която създава по-малко грижи за ежедневието на хората, която е по-малко бюрократична", каза Макрон в интервю за в. "Паризиен".

Още след първия тур Макрон получи насърчения от страна на лидери антиподи като консервативната германска канцлерка Ангела Меркел, гръцкия премиер от радикалната левица Алексис Ципрас или белгийския премиер либерал Шарл Мишел.

Той обещава да задвижи отново френско-германския двигател, което поражда ентусиазъм в Германия, където през септември ще има парламентарни избори.

"Да постигнеш избирането си през 2017 г., казвайки: "искам да "направя Европа по-силна", това е изцяло срещу духа на времето и впечатли не малко хора в Берлин", където Макрон очарова всички влиятелни представители на управляваща коалиция, от силно консервативния министър на финансите Волфганг Шойбле до социалдемократите Зигмар Габриел и Франк-Валтер Щайнмайер, подчертава Ендерлайн.

"Но вероятно нещата ще бъдат малко по-сложни", предупреждава Винченцо Скарпета, анализатор от мозъчния тръст "Отворена Европа". "Реформирането на ЕС изглежда много хубаво на хартия, но идеите на Макрон са дръзки - той иска бюджет за еврозоната и министър за еврозоната. Дали всичко това е реалистично, предвид факта, че ще бъде необходима промяната на европейските договори?", допълва Скарпета.

Полето за действие на Макрон може да бъде ограничено, ако след парламентарните избори през юни той трябва да назначи правителство от друг политически лагер, с което да съжителства, подчертава Ян-Свен Рителмейер, изследовател от Центъра за европейска политика.

Европейците "са толкова силно облекчени, че екстремисткият риск е избегнат, че все още не са си дали сметка за проблемите, които могат да произлязат от липсата на парламентарно мнозинство за Макрон", отбелязва казва Рителмейер.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
те и против Брекзит стискаха палци, ама се оказаха приведени напред, хахаха
25
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин пак заложи на куция кон, или по-точно, кобила.
24
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛЮ ПЮН ИСКА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ НО ОТ ФИНАНСОВА ГЛЕДНА ТОЧКА СИ МЪЛЧИ ЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ ФРАНЦИЯ ДАЛЕЧ НЕ Е ОТ ДОНОРИТЕ ЗА ЕС А Е ПОВЕЧЕ СМУКАЧ!!!---ГЛУПАВИТЕ АНГЛИЧАНИ ГЛАСУВАХА ПРОТИВ ЕС ЗАРАДИ БЕЖАНЦИТЕ БЕЗ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ КАК ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ ФИНАНСОВО ТОВА И СЕГА СА НАПЪТ ДА ФАЛИРАТ БЕЗ МАЙТАП АКО СЕ МАХНАТ ОТ ЕС НАПРАВО ЩЕ ИМ СЕ ТАКОВА ТАКОВАТА! РАЗПАД НА ДЪРЖАВАТА КОЙ ЩЕ ГИ ПЛАЩА ЗАЕМИТЕ ИМ ГЛАВОЛОМНИ ОЩЕ НЕ СЕ ЗНАЕ!Е ПО ЗЛЕ ОТ БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА СТАНАТ НИЕ СМЕ УНИКАЛНО ***!
23
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа щяла се примири с арабухите ако либераста макарон го сложили...ей затова се разпада.
22
5
 
5
 
! Отговори
ДедУйвия преди 6 години
До АнонименАха, по-обединена казваш.....франсета и шваби в първа класа, а останалите на изток от рая в киреча, гето..... Тя баба ви шмеркел и ся макарончо ше ви опраят вас :D
21
5
 
8
 
! Отговори
експерт преди 6 години
герантофила макрон....
20
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крим е руски ве детки, гледайте след Британия да не изпуснете и Франция нека молитвите и мученето на краварите започне сега.
19
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин загуби битката , както се и очакваше ! Много е вярна приказката - на лъжата краката са къси !!! :) От тази неделя всички атентати във франция спират и масово уволнение на ***! Европа ще се издигне в пъти по обединена и в пъти по силна , благодарение на Путин !! :) Аре сега марш в сибиря!
18
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БекзитЩе ти кажа как е в колаката безбожен национален предател. В клоаката е ...най - голямата и мощна икономика в света, в клоаката няма граници, в клоаката хората се уважават и работят заедно като равни.. така сме ние в клоаката. Нека ти кажа как е при вас ! При вас е мизерия, подтисничество, кражби, мафия , изнасилвания, безбожие, унищожение на свободата масово! Кое е клоаката сега според тебе?! ЕС или Русия която е на 47 място по икономически ръст и икономиката е равна на Латвия ?!?!?
17
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А евразийската мътна *** стиска палци за руската Маринка.А в неделя ще се хванат за палците.
16
6
 
10
 
! Отговори
Бекзит преди 6 години
Евронекролозите чакат Путин да падне те и на коча се клатят ама не падат Император Влад вече е губернатор и на Крим, а във клоаката как е?Скоро Баба Соросоида ще ви друсне един брекзит и ще плащате 1000 млрд евро на баба Соросоида
15
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със старата си приятелка и спътница в живота Макарон да внимава да не стане некрофил...
14
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон преди всичко е бабофил...
13
3
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
военно пром комплекс ще назначи президента на франция както стана с трьмппечалбата от орьжието е водеща при избора така че ес няма нужда да стиска палци
12
19
 
6
 
! Отговори
ПОБЕДА!!! преди 6 години
Руската *** Ле Путин губи здравата ! Тази неделя Путин губи ЕВРОПА ! Тази неделя ще се изучава в учебниците по история как свободният човек спечели войната срещу масовите убийци искащи да разрушат света на сводният човек! Тази неделя ще започнат масови уволнения на тролве по цяла Европа! Тази неделя всички видове атентати спират във Франция и се местят в Германия , но в Германия малкото джудже губи жестоко , там е обречен на задължителна загуба! Сбогом на терора , сбогом на всички ***!
11
3
 
4
 
! Отговори
Gustav преди 6 години
bravo na fransetata. aman ot babki i diadki v eu-to.
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Отидоха копейките на кремълския лилипут :) Пак е заложил на куц кон :) Горките русофиилистик-путинофилистии, пак ще реват миличките :)"Вие и за Тръмп така ревахте... пък кво стана накрая.Мале леле.
9
5
 
3
 
! Отговори
az преди 6 години
az bih go opredelil kato nekrofil!
8
6
 
13
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Еврофил геронтофил !
7
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отидоха копейките на кремълския лилипут :) Пак е заложил на куц кон :) Горките русофиилистик-путинофилистии, пак ще реват миличките :)