Румъния заплаши: Блокираме преговорите за Brexit, ако...

Румънците на Острова да имат права като британците, настоя Букурещ
5 май 2017 14:45, Елка Василева
104
Румъния заплаши: Блокираме преговорите за Brexit, ако...
Снимка: архив, Reuters

Министърът по европейските въпроси на Румъния Ана Бирчал заплаши страната ѝ да блокира преговорите за Brexit, докато Великобритания не се съгласи да гарантира правата на нейните граждани на Острова. Това стана пряко в ефир по радио Би Би Си 4, предаде БНР.

Ана Бирчал заяви в популярното предаване "Днес", че правата на румънците във Великобритания, както и уреждането на финансовата сметка с ЕС, са най-големите пречки пред Brexit.

Нейното предупреждение означава, че 220-те хиляди румънци, които легално пребивават във Великобритания според статистиката, трябва да получат пълни права като британски граждани.

"За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани, които в момента са във Великобритания. Не става дума за една или две години. Ние говорим за живота на хората, за тяхното бъдеще, техните надежди и това трябва да бъде решено от самото начало. На реципрочен принцип, разбира се", каза Бирчал.

Очаква се Румъния да има ключова роля в предстоящите преговори за Brexit, още повече, че страната ще бъде председател на организацията в периода януари-юни 2019 година, когато се очаква Brexit да бъде приключен.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
1
 
13
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
До до ХАХАТи май не ми следиш мисълта. Казвам, че политиците, румънски или български, се интересуват от парите на имигрантите основно и не от техните права и начин на живот навън. Тези пари не са чак толкова малко. Говориш за 1-2 млрд. от банкови трансфери в БГ, но поне 2-3 пъти повече са парите внесени в брой. Живея в Лондон и познавам доста румънци, повечето от тях мразят политиците си и начина по-който се управлява страната. Те и затова са имигрирали.
55
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Nai golqm diktator e Trump.
54
2
 
5
 
! Отговори
ПЪТЕШЕСТВЕНИК преди 6 години
До ХАХААМИ ОБНОВИ СИ НАВИГАЦИЯТА ,ЪПДЕЙТВАЙ Я ! АКО НЕ Я ОБНОВИШ НЯМА КАК ДА ТЕ ЗАКАРА ДО ТАЗИ НОВА МАГИСТРАЛА ,ПРОСТО ЩЕ Я ЗАОБИКОЛИ И ЩЕ ТЕ НАСОЧИ ПО ДРУГ МАРШРУТ ! МАГИСТРАЛАТА НАИСТИНА СЪЩЕСТВУВА -АРАД -БУКУРЕЩ !
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 66ааа недей така, не искаш ли новини от боко тиквата или пишман патриатори?
52
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
абе дайте една новина за ердухан и путин бе ! най-интересните диктатори ! поне да има какво да коментираме и да е интересно !
51
7
 
5
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
До ти селянин ли си ?Не, не съм.От Арад до Букурещ магистралата не е готова, и няма да бъде готова поне още 3 год. Румънците нямат от край до край една магистрала завършена(все още). Работят и напредват, вярно , но все пак някой тук спомена ''перфектна инфраструктура''. Може би е искал да направи сравнение с България, хехе. За 'перфектна' инфраструктура разбирам Швейцария. Живея в Лондон и се прибирам всяка година с кола до България през различни маршрути и най-много време и нерви губя в Рум-я
50
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с тия лаишки изказвания за страхотната румънска инфраструктура .Такива заключения могата да правят само пътуващите редовни и то навсякъде.Територия 2 пъти по-голяма от нашата и 25 милиона население, а 80% от селата им нямат асфалт. Магистралите има са с дължина по-малка от нашата. Така наречените 4лентови пътища минават през центъра на всички населени места в посоката и с кръгови движения.
49
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ти селянин ли си ?Той хахото е виждал Румъния само на карта ,затова пише тъпотии !
48
6
 
7
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
А пък по темата: Смешно е някак си Румънското правителство да се изказва за правата на румънците в Англия, при условие че съшите тези румънци-имигранти са напуснали страната си поради ред причини, част от които са корумпираните политици, липсата на законност, и т.н. Румънските политици, както и българските, се интересуват единствено от потоците от пари, изпращани от имигрантите, така че идеята на тези вопли от страна на Румъния е да не секват тези парични потоци.
47
5
 
8
 
! Отговори
ти селянин ли си ? преди 6 години
До ХАХАРумънците дори оправиха пътя през Карпатите ,такава голяма планина ,а пътят е много по-хубав от пътя София-Варна ! А новата им магистрала дава възможносх да се заобиколят Карпатите и директно от Арад до Букурещ само по магистрала ! Излез от село и виж ,а после плямпай !
46
10
 
7
 
! Отговори
ХАХА преди 6 години
До АнонименE, чак перфектна инфраструктура нямат. Още околовръстното на Букурещ не са направили. Една магистрала нямат цяла.
45
1
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
Те хубаво отстояват правата на румънците във Великобритания ,но кой разумен румънец и изобщо кой разумен човек би предпочел да остане във Великобритания след като големите фирми и самите англичани бягат за да се застраховат от бъдещите икономически катаклизми след Брексита ! Великобритания вече е бита карта ,останалите 27 членки на ЕС винаги могат да спечелят и без Великобритания ,но Великобритания винаги ще губи без ЕС и свободните пазари на ЕС !
44
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Румъния ще нарежда на Британия какво да прави. Смях...а румънците ще гарантират ли правата на десетината британци?
43
2
 
24
 
! Отговори
ееееех преди 6 години
Ама си имат хората политици със дупце а не като нашите ликета.
42
1
 
14
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
"За Румъния е много важно да защити правата и интересите на румънските граждани"А за България важно ли е да защити правата на българските граждани?
41
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсПълни глупости пишеш. Ходих до Канада преди месец. Никой никакви пари не ти иска, а ти понеже си много умен като ти гледам постовете, си вярвай на глупости от рода " на съседката на вуйна и позната казала .....". А издаването на виза е просто формалност която става по електронен път. Като гледам форума хейтър май е станало професия, поне преди да плямпате питайте някой или прочете 2-3 реда кое как става.
40
5
 
17
 
! Отговори
Мънго Джери преди 6 години
По-големи лакеи, продажници и блюдолизци от българските управници в ЕС просто няма! Дори румънските са по-читави от нашите! Българиските управници може да се конкурират с тези "качества" евентуално с тези от Африка /Руанда и близката и околнос/т но и това не е сигурно!
39
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или с други думи, с подобни процедурни разтакавания на уж "значителен напредък", няма да има реципрочни визи. А че е трябвало да бъдат въведени още преди година ... подробности.А каква е гаранцията, че Канада ще ги отменят в края на годината? Винаги могат да си намерят причина да не го правят. И е нормално, защото няма реципрочни действия от страна на ЕП. За САЩ даже няма смисъл да се питаме кога. Пък и нали е за някакви българи и румънци, "демократичните европейци" какво ги е е.н.я?!
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел, 2 май 2017 Европейската комисия днес отговори на резолюцията на ЕП, в която беше призована да приеме делегиран акт за суспендиране на безвизовия режим за канадските и американските граждани.Комисията счита, че с оглед на значителния напредък, постигнат през последната година, както и положителната динамика на продължаващата работа, временно суспендиране на безвизовия режим за граждани на Канада и САЩ би било контрапродуктивно в този момент и ...... има го даже и на български.
37
9
 
9
 
! Отговори
. преди 6 години
*** народ сте вие.Ако защитим правата на българските граждани в Англия ще псувате, защото шансът те да се върнат в България е почти нулев. Ама понеже румънците са го направи са големи, а ние сме били страхливци.Няма нищо лошо в товя, че румънците си защитават интересите, обаче вие винаги ще ревете за нещо :)