Ще рискуват ли французите с Льо Пен или... Еманюел Макрон

След Brexit и Тръмп никой не може да бъде сигурен какво ще стане в неделя
Обновена: 6 май 2017 08:47 | 5 май 2017 22:02, Елка Василева
27
Ще рискуват ли французите с Льо Пен или... Еманюел Макрон
Марин льо Пен и Еманюел Макрон. Снимка: Reuters

След предизборна кампания като никоя друга Франция ще има президент като никой друг. Това ще бъде или Марин льо Пен, крайнодясна популистка, която може да промени установения след Втората световна война ред в Европа и да стане първата жена начело на Франция, или Еманюел Макрон, интелигентен мъж, бързо издигнал се в политиката, който призовава французите да заложат на нова политическа структура.

Изходът от балотажа на президентските избори в неделя зависи от милионите гласоподаватели, отблъснати и от двамата, които трябва да направят избор - или да осигурят очаквана победа на Макрон, или да си останат по домовете с риск така да помогнат на Льо Пен да постигне изненадваща победа.

Още по темата

Този избор ще доведе до последици, които ще преминат като вълна през отворените граници в Европа, през световните финансови пазари, през бойните полета в Сирия и Украйна и в кулоарите на световната дипломация в ООН, пише Асошиейтед прес.

Френската версия на двупартийния модел републиканци-демократи вече е в историята. Двете партии ръководиха следвоенна Франция, но не успяха да се адаптират към реалностите на 21 век. Републиканците и социалистите бяха изритани от гласоподавателите на първия тур на президентските избори миналата седмица като символи на изхабена ляво-дясна система, дискредитирана в свят, където мултинационалната търговия и екстремисткото насилие като че ли надделяват над всяка политическа идеология.

Това, което остава, са две коренно противоположни възможности: прогресивен европеец или антиимигрантски настроена националистка. Спретнат бивш банкер или умела адвокатка, която знае как да говори пред борещата се за оцеляване работническа класа. Мъж, който иска да обедини французите и европейските им колеги, или жена, която възприема този вот като "цивилизационен избор" между Франция и исляма и от чието близко обкръжение струи расизъм.

Може ли действително тя да победи?

Макрон е фаворитът, особено след като доказа на какво е способен в дебата с Льо Пен в сряда, избегна ударите й под кръста и показа на избирателите, че в крайна сметка ще може умело да ръководи тази ядрена нация и да се опълчи на Доналд Тръмп или Владимир Путин.

Социолози, букмейкъри и играчи на борсата прогнозират, че Льо Пен трябва да направи чудо, за да навакса 20-процентното си изоставане в сондажите.

Но след като британците избраха Brexit, а американците - Тръмп, никой не може да бъде сигурен какво ще стане в неделя, когато 47 милиона френски избиратели пуснат бюлетините си от плажовете на Таити, през фермите в Бретан, до павираните улици в Париж.

Макрон дори пусна вчера видео в Twitter с предупреждение: "Не е невъзможно да се случи най-лошото."

Големият въпрос е колко от неговите хулители ще си запушат носовете и ще го изберат, само и само да не дадат властта на Националния фронт на Льо Пен.
Мнозина от левицата смятат Макрон за марионетка на финансовите елити и много хора от десницата го възприемат като препакетирана версия на бившия му началник, непопулярния президент социалист Франсоа Оланд. Ако голям брой от тези гласоподаватели останат по домовете си в деня на изборите, това може да вкара Льо Пен в Елисейския дворец.

Как се стигна дотук?

Цялата кампания протече като референдум за Льо Пен - плановете й да затвори френските граници, да използва франкове вместо евро, да преосмисли ролята на Франция в ЕС, да се съюзи с Русия на Путин, със Сирия на Асад и драстично да ограничи имиграцията.

Една от големите изненади: за пръв път в новата история на Франция настоящият президент отказа да се кандидатира за преизбиране. Оланд се опасяваше, че едноцифреният му рейтинг на одобрение може да опропасти шансовете на Френската социалистическа партия да си запази президентския пост. Партията обаче така или иначе направи свободно падане и кандидатът й се сгромоляса.

Друга изненада: след като вкуси възможността да завоюва Елисейския дворец тази година, консервативната партия "Републиканците" претърпя срив. Ален Жупе, който се очакваше да бъде номиниран, загуби първичните избори от твърдолинейния Франсоа Фийон.

След това само в рамките на няколко бурни дни Фийон се превърна от фаворит в изпял песента си политик заради твърденията на един вестник, че е използвал пари на данъкоплатците, за да плаща на жена си и децата си за работа, каквато никога не са вършили. Той отрече да е направил нещо нередно, но думите му бяха удавени в обществен гняв и сега е обвинен в злоупотреба.

Към това трябва да се добави зрелищният провал на кандидатурата на бившия консервативен президент Никола Саркози и нарастването на подкрепата за крайнолевия Жан-Люк Меланшон в последните дни преди първия тур. И двете са показателни за отвращението на избирателите от стария режим.

И накрая самият Макрон, който изскочи на сцената миналата година със смътно политическо движение, възприето като трамплин към президентския пост. След като противниците му от ляво и дясно бяха отстреляни, сега Макрон е единствената алтернатива на Льо Пен.

Обратното броене и какво следва

Финалната права от кампанията на Макрон не започна гладко, тъй като Льо Пен му подля вода при посещение във фабрика на "Уърлпул", гласена да бъде преместена в Полша. Той пък опита да се изкара морален победител, като посети военни мемориали, с което напомни на избирателите, че бащата на Льо Пен омаловажава Холокоста и срамното минало на Франция като колаборационист на нацистите.

Кулминацията на кампанията може би бе дебатът в сряда, следен от 15 милиона французи, които искаха да видят дали Льо Пен ще изяде Макрон жив. Не го направи.
Макар и да изглежда все по-вероятно Макрон да стане президент, задачата му никак няма да е лесна.

Ще трябва да впрегне цялата си младежка енергия и оптимизъм, за да изцери дълбоко разделената Франция, а Льо Пен е в отлични позиции да бъде страховит политически опонент. Ще трябва да скалъпи парламентарно мнозинство от останките от левицата и десницата на парламентарните избори, които са само след месец. Ще трябва да се справи с упоритата съпротива на профсъюзите срещу плановете му да промени трудовото законодателство на Франция и да направи по-лесно уволняването и наемането на работници.

Франция ще остане в извънредно положение с надвиснала опасност от нападения на ислямски екстремисти, а ЕС ще продължи да се бори с дълбоко вкоренените проблеми, станали първопричина за Brexit и за популизма.

Гласуването започва утре във френските отвъдморски територии и ще продължи в неделя в континентална Франция. За сигурността ще се грижат 50 000 служители на реда. Първите прогнозни резултати се очакват веднага след затварянето на последните изборни секции, някъде около 20 часа местно време в неделя, последвани от официални резултати.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Маркони-проводник на международния финансов капитал и наднационалната икономическа олигархия.Марин Лю Пен-националист.Да видим французите,които ще изберат
22
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен и в двата случая ми се виждат червени,само че в единия случай директно свързани с Русия,а в другия вариант работещи с Русия.Европейско лице не виждам.
21
0
 
2
 
! Отговори
ТО И ПРИ преди 6 години
ХИЛЪРИ ТАКА БЕШЕ,А КАКВО СТАНАААА!!!
20
0
 
5
 
! Отговори
ОХ преди 6 години
Години наред смучеха абсент, а казват, че предизвиква слабоумие. Хайде поне тая вечер една водка да сръбнат!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изберат жокер, както казваше Къци: "Джокер! Най-хубавата карта! Като двойка или като асо ще я ползвате?".
18
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До LOVE USAБързо отивай да се наредиш на опашка за американска визаи после да те няма.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще рискуват с Макрон, вместо да играятсигурно с Льо Пен.
16
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Във всички световни медии не видях нито 1 лоша статия за Макрон, за Пен само такива или изобщо не я споменават. На интро видеото за дебата, 1 видео за живота на Макрон, за Лъо Пен нито дума, само че ще участва в дебата. Отдавна е нагласено Макрон да спечели.
15
1
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 6 години
Макрон ще спечели но въпроса е дали ще си даде сметка за причините че се като последно предупреждение ....Незачитане интересите на болшинството и до време!
14
1
 
17
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Може да се каже,че френските избори бяха една успешна активна операция!Компроментирайки проевропейските конкуренти на Макрон,успяха да го пробутат на балотажа,където на избирателите ще се наложи да гласуват за него от немай къде,само да не е "страшната" Льо Пен.Така Франция ще бъде оглавена от човек на Ротшилд(не на Со.рос) и на практика директно подчинена,при това с волята на избирателите!Перфектно,а?Тоя номер не е нов-при втория избор на Първанов имаше нещо подобно,също успешно.
13
3
 
8
 
! Отговори
мм преди 6 години
Чакарон-Макарон
12
2
 
12
 
! Отговори
Защо НЕ сме? преди 6 години
Защо сме по зле от французите? - Защото избираме провалени политици, а те - не; - Защото когато някой върши злоупотреби и гафове се оттегля, знае, че няма шанс, а ние ще си изкривим устите да го хвалим и пак го избираме; - Защото французите четат предизборните програми и решават за кого да гласуват. Ние не четем и гласуване за който ни е симпатичен; - Защото когато решават, решават за себе си и за собствената си страна, а ние се чудим как да угодим на този или онзи, на изток или запад.
11
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макароне в неделя хакай и го и на това изрусено бабе и да се свьршва с бабените дивотии!
10
4
 
15
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Макрон току що заяви че и него са го хакнали - 9 ГБ "частни" файлове били похитени от хакерите ако тези 9 ГБ са частните му секс филми с бабето голям купон ще падне като ги пуснат хакерите по мрежата
9
3
 
18
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ама кви пари се леят от Ротшилд и всички либерастки медии (и не само във Франция) в пдкрепа на мИкрон, не е истина! Ама...ще стане както в САЩ! :)
8
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако французите имат глупостта да изберат Макрон се закопават!
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След Тиква 3 всичко е възможно
6
16
 
9
 
! Отговори
Жилбер дьо Лафайет преди 6 години
Резултатът от изборите в полза на Еманюел Макрон е напълно логичен. Онези, които след референдума във Великобритания се надяваха да последва принципът на доминото, жестоко се излъгаха. След Австрия и Холандия, във Франция европейците ще гласуват за Европа.
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макарон е *** еврохей.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
стига вече с тия социологически проучвания за промиване на мозъци, разбра се че не познават, а само правят реклама на едната или другата страна, платена реклама при това