Еманюел Макрон – новият президент на Франция

Той събира около 65,5% от гласовете, сочат първите данни от екзит пол
Обновена: 8 май 2017 12:54 | 7 май 2017 21:14, Красимир Ангелов
570
Еманюел Макрон – новият президент на Франция
Снимка: БТА

Еманюел Макрон е новият френски президент, сочат предварителните резултати от втория тур на изборите.

Според първи данни на социологическите институти "Ифоп" и "Харис интерактив", той получава между 65,6 и 66,1 процента, предаде Франс прес.

Опонентката на Макрон - Марин льо Пен, получава според двете агенции между 33,9 процента и 34,5 процента, съобщава БТА.

Още по темата
Макар и официалните данни да излязат по-късно тази вечер, разликата между двамата е голяма, обобщиха експертите.

Въпреки тежкото поражение, 48-годишната кандидатка, противничка на имиграцията и на еврото, постигна исторически резултат за крайната френска десница. Между 25,3 и 27 процента пък е делът на негласувалите по данни на Френския институт за изследване на общественото мнение и на социологическата агенция "Харис интерактив".

По този начин 39- годишният Еманюел Макрон става най-младият президент на Франция. Той е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен.

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

До този момент Макрон не е заемал изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА. За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат организирани в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят. В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
246
0
 
2
 
! Отговори
до 443 преди 6 години
Франция е ядрена държава! Най-големите кораби се зглобяват там, както и най-добрите европейски изтребители! Може да харесваш немски коли, но по гореизброените параграфи днес немците изобщо не присъстват в класацията!
245
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томаховките ги няма половината.А митовете и легендите които измисляш ще ги включим във изданието 100 вицаТръмп го атакуват че е мек с Русия и затова беше направен този театър като преди това се обади на Путин ;)
244
1
 
1
 
! Отговори
до 439 преди 6 години
Много Точен коментар!
243
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Що - френските коли ли не ти харесват, изтребителите им ли, ядрените им ракети ли?"Аз не познавам някой да си е купил френска кола втори път. Хората обикновено се лъжат само по веднъж.
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе 435 ти си невероятно умен.Изумително че човек като теб стои във някакъв форум и говори такива неща.Невероятно какви умове и световни стратези стоят и пишат по това време в бг издание!
241
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам дали Макрон има някаква връзка с Ротшилдови, но руската намеса в полза на Марин льо Пен претърпя неуспех!
240
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Томахавките се стовариха не за да причинят материални щети. Те поразиха мита, че в Сирия думата имат руснаците. Показаха, че Америка може да порази всяка цел там, а прословутата руска защита не може да опази нищо.
239
2
 
2
 
! Отговори
до 434 преди 6 години
Що - френските коли ли не ти харесват, изтребителите им ли, ядрените им ракети ли?
238
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси бомбардировките в Сирия:)))половината ракети ги нямаДругите направили поражения като след футболен мач.А най важното пистите здрави и летището работеше.*** погледни снимките на онлайн изданията на английската преса и брой пораженията, ако можеш
237
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, след германските избори Жужу ще си седне на наританото задниче и ще почне да мисли как да връща Крим който му излезе доста солено. Видя се, че няма как да му мине кражбата чрез дестабилизирането на ЕС.
236
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хубава работа ама......френска. Демек извращения.
235
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Големи ракети големи самальоти - но като дойде деня да спрат американските - се крият като щрауси в пясъка!
234
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Вестник" Шарли Ебдо пръв оповести резултатите от президентските избори във Франция.
233
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейците по умни от американците;)Затова сега ги карат да си плащат Тръмп, а те пищят като монахини
232
1
 
1
 
! Отговори
до 426 преди 6 години
Що бе? ЗТе руските с много ц-та и цифри в името не оказаха никаква съпротива на американския удар в Сирия!
231
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чичо Путин си помисли че като се намеси в Амерканските избори и избраха неговия човек (който сега нищо не прави за него хаха), ще стане и същото в Европа. Не, пияницо няма да ти стане играта. Европейците са далеч по-умни от Амеирканците и Руснаците. Браво на Европа, че каза НЕ на Русия и крайните дясни терористи!
230
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Путинчо сега да очаква всеки момент и френски крилати ракети по базите си в Сирия."Ти направо си ШЕГОуБИЕЦ.
229
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските таваришчи действат бързо - като видяха че са се посрали, вече съм сигурен че обсъждат как да се доберат до Макрон или до хора от неговото обкръжение!
228
3
 
3
 
! Отговори
Еманюел Макрон преди 6 години
След *** на Ротшилд всеки бабешки ми се струва свеж и вкусен. Направо златната тулумба.
227
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отлагането на санкциите пак се отложи. А така силно залагахме на кобилата Пенка...