Еманюел Макрон – новият президент на Франция

Той събира около 65,5% от гласовете, сочат първите данни от екзит пол
Обновена: 8 май 2017 12:54 | 7 май 2017 21:14, Красимир Ангелов
570
Еманюел Макрон – новият президент на Франция
Снимка: БТА

Еманюел Макрон е новият френски президент, сочат предварителните резултати от втория тур на изборите.

Според първи данни на социологическите институти "Ифоп" и "Харис интерактив", той получава между 65,6 и 66,1 процента, предаде Франс прес.

Опонентката на Макрон - Марин льо Пен, получава според двете агенции между 33,9 процента и 34,5 процента, съобщава БТА.

Още по темата
Макар и официалните данни да излязат по-късно тази вечер, разликата между двамата е голяма, обобщиха експертите.

Въпреки тежкото поражение, 48-годишната кандидатка, противничка на имиграцията и на еврото, постигна исторически резултат за крайната френска десница. Между 25,3 и 27 процента пък е делът на негласувалите по данни на Френския институт за изследване на общественото мнение и на социологическата агенция "Харис интерактив".

По този начин 39- годишният Еманюел Макрон става най-младият президент на Франция. Той е роден на 21 декември 1977 г. в град Амиен.

Макрон е завършил елитния Институт за политически науки в Париж. Има магистратура по философия от престижния Парижки университет в Нантер. Учи държавна администрация в елитното Национално училище за администрация, в което се подготвят водещите френски държавници.

До този момент Макрон не е заемал изборна длъжност. Той е бил инспектор в министерството на икономиката от 2004 г. до 2008 година. След това е работил четири години в банката Ротшилд. През 2012 г. се присъединява към екипа на президента Франсоа Оланд. Става министър на икономиката на Франция през 2014 година. Миналото лято подава оставка от поста, за да се посвети на политическата кариера и създава свое движение, наречено "Напред!".

По време на министерския си мандат той прокарва закон, съдържащ редица мерки за либерализиране на транспортния отрасъл и въвеждащ работа в неделя за някои професии, което бе посрещнато с яростна съпротива. Подкрепата на Макрон за либерализацията на трудовия пазар му навлече враждебност отляво и на синдикатите.

Макрон е проевропейски настроен, но според него Франция трябва да работи с Германия за Европа, която дава по-голяма социална защита за своите граждани, отбелязва ДПА. За ЕС Макрон предлага още след парламентарните избори в Германия тази есен да бъдат организирани в целия съюз демократични конвенти, които да доведат до един европейски проект, който да бъде приет от всички желаещи страни, информира Франс прес.

Според Макрон еврозоната трябва да има собствен бюджет, парламент и министър на финансите, което би наложило обаче промяна на европейските договори. Той твърди, че ЕС се нуждае от нова лидерска основа, формирана от Франция и Германия, и говори за насърчаване на общи европейски идеали за мир, просперитет и свобода, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон иска ЕС да бъде в състояние да разположи 5000 европейски граничари по външните граници на Шенген и предлага европейски фонд за финансиране и разработване на европейско военно оборудване, което страните членки ще споделят. В борбата с тероризма Макрон иска засилване на капацитета на полицията и армията, както и на разузнавателните служби. В борбата срещу международния тероризъм Макрон предлага френските операции срещу екстремистите в Сирия и Ирак и в африканския Сахел да продължат. Той е за увеличаване на бюджета за френската отбрана до най-малко 2 процента от БВП до 2025 г. спрямо сегашните 1,78 процента. Това се вписва и в целите, поставени от НАТО. Макрон иска въоръжените сили да запазят числеността си на 200 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


570
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
326
0
 
1
 
! Отговори
Франкофил преди 6 години
Слава на Франция! Дано Макрон бъде добър президент!
325
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет пари не давам дали ще е Макарон или Пенка,но това,че се унижават и унищожават европейските народи,че губят правата си и най-вече право на глас,че губят самостоятелността,държавността си,народността си,не мога да го преживея!
324
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 406Ми не знам дали е бил умен. Бил сифилистичен и идол за поколения руснаци, вкл и сегашните.
323
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Снощи по Евронюз даваха половин час как пред Лувъра се беше събрала огромна тълпа от арабели, на импровизирана сцена под ритъмъ на арабски песни се играеха арабски танци и се вееха алжирски знамена! Празнуваха началото на Френския Халифат! Срам и Гнус за Франция!
322
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 403И правилно - сами си се унищожават, техен проблем. Явно Ленин е бил умен човек, а, какво ще кажеш?
321
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 400Йе, гай, ти чак запелтечи, бе човек, споко го давай, ще си получиш центовете. Лошо е, че нещо в кашата над раменете ти коагулира, та бъркаш Рашка с твоята фамилия Гов.нашка. Аре ся тичай за хапчетата.
320
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ние имахме гей президент, Роско Плевнелиев, сега е ред на франсетата да имат гейтачеЛьоПрезидент! Има красива триполова физиономия, досущ като Плевнелиев, евроантлантици сладури!
319
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 402Едно от първите неща които прави Ленин след преврата в русия е да отмени хомосексуалността като криминално престъпление.
318
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 397Я не лъжи, бе! Първо - на Макрон жена му не е "по-възрастна от него", а му е БАБА! Второ - ние нямаме първи ръководители педофили! Това е грозна лъжа!
317
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли че доказаните милиони евра от кремъл за Льо Пен не помогнаха никак ?
316
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 396Не е някоя Рашка :)) Известна е с определението Гов.нашка. И факт е, че руснаците са наркомани, алкохолизирани полуид.иоти. Имат икономика на африканска държава, дикттор на власт а.к.а. пожизнен президент. Освен това за неразрешен протст вкарват за 3 години в наказателна колония в Сибир. Наскоро арестуваха и осъдиха 5 човека които просто четяха прави руската конституция на червения площад. Смятай кво психясало джудже имат на власт.
315
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 395Та това е в превърнат вид една от идеите на Льо Пен. В последните дни преди втория тур, малкият хитрак окраде половината от програмата на националистката, побоядиса я и я представи като свои виждания. Хитрушко!
314
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаете ли, че? Това, че Макрон е сключил брак с 24 години по възрастна жена не е чак толкова трагично, работата е че с това се е опитал да прикрие хомосексуалната си връзка която е имал с главния изпълнителен директор на Радио Франс, Матио Галет. Сега вече знаете! Честито на франсетата за първия им гей президент!!! Евроатлантически ценности, какво да правиш!
313
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей, големи европейци има в тоя сайт!Плюете човека, че жена му била по-възрастна от него, но не плюете своите лидери че си падат педофили и си лягат с непълнолетни! Интересно нещо е това двойния стандарт. Аз лично уважавам хората, които си лягат с по-възрастна кака, отколкото педофилите.
312
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 394Говорим за теб и обкръжението ти, а не за някоя си "Рашка". А къде са твърдите наркотици и децата знаят, да си чувал нещо за КалАфо-ния? Цъ, е, жалко, то неграмотните не могат да знаят всичко само от слушане, пък и шопският диалект не е признат за международен език.
311
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има секретна точка в програмата на Макрон. Да се изпратят 10тина овцевози в Черно Море.
310
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Харесва ми платформата му за много обединена Европа. Искрено се надявам да успеят да я направят. Аз ще подкрепям с гласа си всяко едно начинание което прави ЕС по-единна и по-сплотена. това е бъдещето ни, колкото и да не се харесва на някои хора.
309
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 389И на бебето и на бабата им трябват памперси.
308
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франсетата обичат *** сирене и мухлясали бабички. Може и обратното, няма значение. Важното е да има извращения.
307
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 393Рашка е на първо място по употреба на твърди наркотици в света. Смени си опорната точка, че ставаш смешен. Но пък *** не се отличават с особен интелект.