Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?

47 милиона французи гласуват за президент
7 май 2017 07:30, Елка Василева
182
Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона избиратели във Франция са призвани да гласуват днес за нов президент. Те трябва да направят избор между проевропейския кандидат, центриста Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен.

На първия тур Макрон, лидер на движението "Напред!", получи 24,1 процента от гласовете, а Марин льо Пен, лидерка на Национален фронт, получи 21,3 процента.

Гласуването е в 66 546 избирателни секции. Те отварят врати в 8 ч. местно време (9 ч. българско) и затварят в 19 ч. местно време (20 ч. българско). В някои големи градове изборните секции остават отворени до 20 ч. местно време.

Вчера се гласува във френските отвъдморски територии. Гласуваха и френските сътрудници в дипломатическите мисии на Франция в Северна и Южна Америка.

Още по темата

За първи път във Франция избори за президент се произвеждат в режим на извънредно положение. То бе въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г., отнели живота на 130 души, за които отговорност пое Ислямска държава.

Над 50 000 полицаи, жандармеристи и военни ще гарантират сигурността в деня на вота, от тях 12 000 ще са в Париж и околностите.

Френският закон забранява публикуването на резултати преди края на изборния ден, освен данните за избирателната активност, за да не бъде оказвано влияние върху гласоподавателите.

Новият президент трябва да встъпи в длъжност до 14 май - датата, на която изтича мандатът на сегашния президент Франсоа Оланд.

Предишните президенти на Петата френска република от 1958 г. насам са:
Франсоа Оланд (2012 - 2017 г., социалист)
Никола Саркози (2007-2012 г., десница)
Жак Ширак (1995 - 2007 г., десница. Той изкара един 7-годишен мандат и след съкращаването на президентските мандати изкара и един 5-годишен мандат.)
Франсоа Митеран (1981-1995 г., социалист. Той изкара два 7-годишни президентски мандата)
Валери Жискар д'Естен (1974 - 1981 г. десноцентрист. Той изкара един 7-годишен президентски мандат).
Жорж Помпиду (1969 - 1974 г., десница. Той почина две години преди края на 7-годишния си мандат).
Шарл де Гол (1959 - 1969 г., десница. Той бе избран от електорална колегия за първи 7-годишен президентски мандат и после преизбран на преки избори през 1965 г. Подаде оставка след майската криза през 1968 г. и след като изгуби референдум през 1969 г.)

Президентът във Франция има право да разпуска парламента, той назначава премиера, председателства заседанията на правителството, назначава държавни служители.

За новия президент ще е важно кой ще спечели парламентарните избори във Франция на 11 и 18 юни. Президент, който си е осигури парламентарно мнозинство, може да прокара програмата си. Ако друга партия спечели изборите, президентът ще съжителства с премиер и правителство, излъчено от нея.

Като държавен глава президентът на Франция е главнокомандващ и при извънредни ситуации има широки правомощия. Той има решаващ глас за външната политика и отбраната, дори и ако друга партия, различна от неговата, е излъчила правителство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За нас е по добре Макрон да победи. Льо Пен е неоредсказуема. И така ще стане. Ако продължават обаче по-същия начин на другите избори с голяма вероятност Льо Пен ще победи.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ни дават по богатите държави след като искат да сме една държава . Това е все едно София да откаже да си дава приходите в националния бюджет и мин заплата във Видин да бъде 150 лева вместо 410 лева. Нали се сещате че тогава Видин може и да избега от България?
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС за да се обедини първо трябва мин заплата да стане еднаква във всички държави. Също така парите за наука и инфраструктура трябва да са еднакви. А не само да разпределяме бежанци
70
0
 
1
 
! Отговори
do 112 преди 6 години
Абе баш си е като от Либия до Италия, сигурно и там има междинни островчета да им помагат. Ето вчера италианците са домъкнали 3000 натрапника от Либия
69
0
 
2
 
! Отговори
do 108 преди 6 години
Да забравих го! Значи резултата е колко на едно? Сигурно двуцифрено число? А и атентата на Брейвик е като антиреакция на мигрантската политика, тоест пак е породен от нея. То ако станат бунтове нали не мислите че белите няма и те да си отмъщават с още по кървави атентати. Затова ви казвам че щв има биещи се помежду си племена
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявай, имах предвид Папуа нова гвинея и Индонезия, а не Полинезия. Затова ти казах да пигледнеш картата. Наложи се аз да я пигледна вмеато теб! Айде сега виж колко народ живее например в Индонезия и каква религоя изповядва.
67
0
 
3
 
! Отговори
До 106 преди 6 години
Забрави ли оня в Осло извършен от психопата?
66
0
 
2
 
! Отговори
до 103 преди 6 години
Извинявай, но би ли ми посочил и един атентат в Европа с жертви от 2000 година насам, който да не е бил ислямистки?
65
2
 
6
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Марин льо Пен не е против Европа. Тя е за Европа. Тя е против брюкселската хунта!
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС винаги е имало атентати. Ако не е от ислямисти, то ще е от други радикални групировки. Ще преживеем и това.
63
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пигшедни картата и ще водиш че от полинезия до австралия се стига така както се стига от Либия до Италия. Само че австралийските управници имат топки да връщат лодките още преди да са тръгнали, а не лато тоя ротшилдовски макарон бабофил който каза да се примирим.
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Полицията в Калифорния застреля 15 годишен ученик в главата пред очите на съучениците му.
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всяко пето дете в САЩ живее благодарение на купонната система за храна която е въведена за бедните американски семейства.
60
0
 
2
 
! Отговори
Единен съюз преди 6 години
Австрийското правителство планира да ограничи достъпа на източноевропейци, в това число и българи, до трудовия пазар в страната и ще пледира за това пред Европейската комисия.
59
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ти кажа любима не ми е Русия с нейните монголоисни алкохолици, а по скоро Австралия, която успя да изгони всички натрапници идващи от Азия и индонезия
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ 95 милиона души не работят, една трета живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В САЩ винаги ще е добре защото Хасан с петте си безработни жени няма как да преплува океана
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А, и още нещо - поради политиката на отворени граници водена от разни макарони се наблюдават орди идващи и от руските ислямски държави. Така че с тая политика неминуемо един ден сунитоте в европа ще бъдат в пъти повече от тези в русия и с далеч повече привилегии
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки трети в САЩ е безработен.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е президент на европейска държава да има фирма в оффшорна компания и дам да дръжи милиарди. Бойко Борисов също има 4 милиарда в офшорна компания и много проевропейски политици в България държат милиарди в офшорни компании,но при евроатлантизма и ЕС българите живеят най-добре и никога не са живяли толкова добре през цялата си 1300 годишна история, ЕС е най-прекрасното нещо което се е случвало на България.