Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?

47 милиона французи гласуват за президент
7 май 2017 07:30, Елка Василева
182
Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона избиратели във Франция са призвани да гласуват днес за нов президент. Те трябва да направят избор между проевропейския кандидат, центриста Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен.

На първия тур Макрон, лидер на движението "Напред!", получи 24,1 процента от гласовете, а Марин льо Пен, лидерка на Национален фронт, получи 21,3 процента.

Гласуването е в 66 546 избирателни секции. Те отварят врати в 8 ч. местно време (9 ч. българско) и затварят в 19 ч. местно време (20 ч. българско). В някои големи градове изборните секции остават отворени до 20 ч. местно време.

Вчера се гласува във френските отвъдморски територии. Гласуваха и френските сътрудници в дипломатическите мисии на Франция в Северна и Южна Америка.

Още по темата

За първи път във Франция избори за президент се произвеждат в режим на извънредно положение. То бе въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г., отнели живота на 130 души, за които отговорност пое Ислямска държава.

Над 50 000 полицаи, жандармеристи и военни ще гарантират сигурността в деня на вота, от тях 12 000 ще са в Париж и околностите.

Френският закон забранява публикуването на резултати преди края на изборния ден, освен данните за избирателната активност, за да не бъде оказвано влияние върху гласоподавателите.

Новият президент трябва да встъпи в длъжност до 14 май - датата, на която изтича мандатът на сегашния президент Франсоа Оланд.

Предишните президенти на Петата френска република от 1958 г. насам са:
Франсоа Оланд (2012 - 2017 г., социалист)
Никола Саркози (2007-2012 г., десница)
Жак Ширак (1995 - 2007 г., десница. Той изкара един 7-годишен мандат и след съкращаването на президентските мандати изкара и един 5-годишен мандат.)
Франсоа Митеран (1981-1995 г., социалист. Той изкара два 7-годишни президентски мандата)
Валери Жискар д'Естен (1974 - 1981 г. десноцентрист. Той изкара един 7-годишен президентски мандат).
Жорж Помпиду (1969 - 1974 г., десница. Той почина две години преди края на 7-годишния си мандат).
Шарл де Гол (1959 - 1969 г., десница. Той бе избран от електорална колегия за първи 7-годишен президентски мандат и после преизбран на преки избори през 1965 г. Подаде оставка след майската криза през 1968 г. и след като изгуби референдум през 1969 г.)

Президентът във Франция има право да разпуска парламента, той назначава премиера, председателства заседанията на правителството, назначава държавни служители.

За новия президент ще е важно кой ще спечели парламентарните избори във Франция на 11 и 18 юни. Президент, който си е осигури парламентарно мнозинство, може да прокара програмата си. Ако друга партия спечели изборите, президентът ще съжителства с премиер и правителство, излъчено от нея.

Като държавен глава президентът на Франция е главнокомандващ и при извънредни ситуации има широки правомощия. Той има решаващ глас за външната политика и отбраната, дори и ако друга партия, различна от неговата, е излъчила правителство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
анализатор преди 6 години
До ВасилевНе сравнявай французите с англичаните ! Англичаните винаги са се смятали за нещо повече от европейците , винаги са били повече от страна на САЩ отколкото от страна на Европа ! Но поне заради едииния безмитен пазар трябваше да останат в ЕС ,а сега ще се налага да плащат мито за да изнасят стока в ЕС! Всички останали страни от ЕС могат и да не изнасят стока за Англия като пренасочат стоката вътре между страните на ЕС ,но Англия къде ще пренасочи стоката си която е изнасяла за 27 страни
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има за какво да се покланят. Германия все едно не е губила войната. Сега пак си е лидер на Европа, само че по мирния път, докато "победителката" Русия е страна от Третия свят.
31
3
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Разбира се световният елит няма да позволи на Марин льо Пен да спечели.В това обаче, че Марин е по-мъж от Макарон вече никой не се съмнява !
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД ДВА ДНИ РОКЕРИТЕ НА ПУТИН ЩЕ СЕ ПОКЛОНЯТ ПРЕД РАЙХСТАГА В БЕРЛИН
29
10
 
3
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименТОЙ И ТРЪМП СТИГНА ДО ВЛАСТТА ЧРЕЗ РУСКИ ПАРИ ,НО ПОСЛЕ ОБЪРНА ПОСОКАТА ПРОТИВНО НА ОЧАКВАНИЯТА НА РУСНАЦИТЕ ! ТАКА,ЧЕ СМЕТКИТЕ ,КОИТО РУСНАЦИТЕ СИ ГИ ПРАВЯТ В РУСИЯ ИЗЛИЗАТ ГРЕШНИ В ЕС ,САЩ И ПОЧТИ НАВСЯКЪДЕ В ЗАПАДНИЯТ РАЗВИТ СВЯТ ! СМЕТКИТЕ НА РУСИЯ МОЖЕ БИ СА ТОЧНИ В СТРАНИ КАТО СИРИЯ ,ТУРЦИЯ И ДР. ПОДОБНИ КЪДЕТО НЕГРАМОТНОСТТА Е ПОВЕЧЕ ОТ 80 % ОТ НАСЕЛЕНИЕТО !
28
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГЛУПОСТИТЕ НА РУСКОТО ПОСОЛСТВО НЯМАТ ЗНАЧЕНИЕ
27
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изборите във Франция са поредната гавра с кочинята.
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не друго, поне си пролича, че Льо Пен е финансирана с руски пари и подкрепяна от руски ***. Поредно фиаско, а толкова пари хвърлиха...
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Днес всички ние имаме среща със съдбата.
24
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Aз 33Ти си психично нестабилен който трябва да бъде лекуван.
23
8
 
5
 
! Отговори
Русофил преди 6 години
Макрон е победителят.
22
8
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
ДО ХОРАТА КОИТО ПИШАТ С МОЯ НИК С ЦЕЛ ДА МЕ ЗЛЕПОСТАВЯТ ! ОЖЕНЕТЕ СЕ ЗА ЧУЖДЕНЦИ ! А,АКО ВЕЧЕ СТЕ СЕМЕЙНИ И ИМАТЕ ДЕЦА ,ТО ПОНЕ ГИ ПОМОЛЕТЕ ТЕ ДА СЕ ОЖЕНЯТ ЗА ЧУЖДЕНЦИ ЗА ДА СЕ ПРОМЕНИ ДНК-то НА ПОКОЛЕНИЯТА ! ТОВА ,ЧЕ ПИШЕТЕ С МОЯ НИК ЗА ДА МЕ ЗЛЕПОСТАВИТЕ Е БЕЗСПОРНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ,ЧЕ ДНК-то ВИ Е НЕПРАВИЛНО КОДИРАНО ! ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ЕДНА НЕКАДЪРНА НАЦИЯ ДА ИМА КАДЪРНО ПОКОЛЕНИЕ , Е ДА СЕ СМЕСИ С ДРУГА ПО-КАДЪРНА НАЦИЯ ! ПОЗНАВАМ РОМИ ОЖЕНИЛИ СЕ ЗА ГЕРМАНЦИ , ДЕЦАТА ИМ СА ДОСТА УМНИ !
21
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УСПЕХ НА МАКРОН И ДОЛУ ТРЕТОПОЛОВИЯ РУСОФИЛИСТИЧЕН ПРИДАТЪК НА ЕВРОПА
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До УСПЕХТи дори нямаш идеа за какво всъщност се борят двамата кандидати ... ама както винаги си живеете във ваш си измислен свят.
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До френски не*гърПодобни глупости вълнуват само хората с IQ колкото стайната температура, а те са доста в коментарите тук.
18
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ОТ ЛИСАБОН ДО ВЛАДИВОСТОК ЕДИН СЪЮЗ! МАКРОН ПРЕЗИДЕНТ!
17
7
 
8
 
! Отговори
УСПЕХ преди 6 години
Успех на ЛЬО ПЕН и ДОЛУ ДОЛУ ДОЛУ Третополовия вреден ЕС ,и да се закрие ненужната терористична организация НАТО ....БЪЛГАРИЯ докато е време да напусне потъващия се Титаник-ЕС и да си намери мястото в нов съюз с Великия СУЛТАН и Братска РУСИЯ......да живеее ЛЬО ПЕН ,БЪЛГАРИЯ е с ЛЬО ПЕН
16
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Поне едно разбрахме от френските избори-Ротшилд поема директно властта в Европа,в случая чрез Макрон.Гнусните номера на Сор*ос са в миналото-вече се действа пряко!Иначе изпипана работа-чрез компромати отстраниха обичайните кандидати и нагласиха Ротшилдовия служител за единствен вариант,представяйки го за проевропеец.Сега щат,не щат,ще гласуват за негоИначе номерът е стар-елиминиране на нормалните конкуренти на първи тур и сблъсък с популярен,но неизбираем на втори.Като втория избор на Първанов
15
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега каракачанката каро върне казармата трябва да намали пенсиите на половина ,за да има малко хляб и за младежите. Пенсиите са свикнали на кисело мляко от 45 -та.
14
3
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До Поручика БалканецИ АКО ПРИЕМЕШ ЕДИН СЪВЕТ ОТ МЕН ,МОЖЕ ДА ПОМОГНЕШ НА ВНУЦИТЕ СИ И ПРАВНУЦИТЕ СИ ! ПОМОЛИ СИНЪТ ТИ ДА СЕ ОЖЕНИ ЗА ЧУЖДЕНКА ,А ДЪЩЕРЯ ТИ ДА СЕ ОМЪЖИ ЗА ЧУЖДЕНЕЦ ! КОГАТО ИМ СЕ РОДЯТ ДЕЦА ,ВИЕ ПАК ГИ ВЪЗПИТАВАЙТЕ С БЪЛГАРСКИ ЦЕННОСТИ ,НО ПОНЕ ЧИПЪТ ИМ ЩЕ СЕ ПРОМЕНИ ТОЕСТ ДНК-то , ВАЖНО Е ДНК-то ДА СЕ ПРОМЕНИ ЗА ДА Е КАДЪРНА ЕДНА НАЦИЯ ! А ИНАЧЕ В ЦЕННОСТИЕ ,ТРДИЦИИТЕ НА БЪЛГАРИТЕ НЯМА НИЩО ЛОШО ,ВСИЧКО Е ДОБРЕ ,БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК Е ХУБАВ ,НО ПАК КАЗВАМ - ДНК-то СМЕНЕТЕ