Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?

47 милиона французи гласуват за президент
7 май 2017 07:30, Елка Василева
182
Решаващ вот във Франция – ще остане ли тя мотор на ЕС?
Снимка: Reuters

Близо 47 милиона избиратели във Франция са призвани да гласуват днес за нов президент. Те трябва да направят избор между проевропейския кандидат, центриста Еманюел Макрон и кандидатката на крайната десница Марин льо Пен.

На първия тур Макрон, лидер на движението "Напред!", получи 24,1 процента от гласовете, а Марин льо Пен, лидерка на Национален фронт, получи 21,3 процента.

Гласуването е в 66 546 избирателни секции. Те отварят врати в 8 ч. местно време (9 ч. българско) и затварят в 19 ч. местно време (20 ч. българско). В някои големи градове изборните секции остават отворени до 20 ч. местно време.

Вчера се гласува във френските отвъдморски територии. Гласуваха и френските сътрудници в дипломатическите мисии на Франция в Северна и Южна Америка.

Още по темата

За първи път във Франция избори за президент се произвеждат в режим на извънредно положение. То бе въведено след атентатите на 13 ноември 2015 г., отнели живота на 130 души, за които отговорност пое Ислямска държава.

Над 50 000 полицаи, жандармеристи и военни ще гарантират сигурността в деня на вота, от тях 12 000 ще са в Париж и околностите.

Френският закон забранява публикуването на резултати преди края на изборния ден, освен данните за избирателната активност, за да не бъде оказвано влияние върху гласоподавателите.

Новият президент трябва да встъпи в длъжност до 14 май - датата, на която изтича мандатът на сегашния президент Франсоа Оланд.

Предишните президенти на Петата френска република от 1958 г. насам са:
Франсоа Оланд (2012 - 2017 г., социалист)
Никола Саркози (2007-2012 г., десница)
Жак Ширак (1995 - 2007 г., десница. Той изкара един 7-годишен мандат и след съкращаването на президентските мандати изкара и един 5-годишен мандат.)
Франсоа Митеран (1981-1995 г., социалист. Той изкара два 7-годишни президентски мандата)
Валери Жискар д'Естен (1974 - 1981 г. десноцентрист. Той изкара един 7-годишен президентски мандат).
Жорж Помпиду (1969 - 1974 г., десница. Той почина две години преди края на 7-годишния си мандат).
Шарл де Гол (1959 - 1969 г., десница. Той бе избран от електорална колегия за първи 7-годишен президентски мандат и после преизбран на преки избори през 1965 г. Подаде оставка след майската криза през 1968 г. и след като изгуби референдум през 1969 г.)

Президентът във Франция има право да разпуска парламента, той назначава премиера, председателства заседанията на правителството, назначава държавни служители.

За новия президент ще е важно кой ще спечели парламентарните избори във Франция на 11 и 18 юни. Президент, който си е осигури парламентарно мнозинство, може да прокара програмата си. Ако друга партия спечели изборите, президентът ще съжителства с премиер и правителство, излъчено от нея.

Като държавен глава президентът на Франция е главнокомандващ и при извънредни ситуации има широки правомощия. Той има решаващ глас за външната политика и отбраната, дори и ако друга партия, различна от неговата, е излъчила правителство.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руските *** точат лиги да се получи Фрекзит, ама май ще се задавят с тях.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дедо ПенчуАбе то и аз се чудя тоя дето си пада по бабички мъж ли е или нещо друго, ама както и да е
11
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Франция по-скоро избира между това дали ще съществува като бяла държава или ще става Арабски халифат, ама това французите ще го разберат след време!Всъщност, в държава в която поне 1/3 от населението са араби, очевидно няма как Льо Пен да спечели
10
7
 
4
 
! Отговори
френски не*гър преди 6 години
Завиждате ли ми? Пия си червеното вино в Париж и спя с белите ви жени. Кеф
9
1
 
7
 
! Отговори
Далновиден преди 6 години
До АнонименНапълно не разбирате същността на Брекзита!Цялата работа е,че САЩ смятат да поставят ЕС под пълен контрол,а това няма как да стане с Великобритания-втория по големина е*вр*ейски център на властта!Английските е*вр*еи смятат да командват ЕС наравно с американските!Сегашните кьорфишеци за проблемите на UK породени от Брекзита просто целят да не се разбере от останалите в ЕС какво ги очаква всъщност!А то не е никак добро....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименама ти лично не си живял във Франция? И си го говориш ей така, колкото да става лафа?
7
11
 
13
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
До АнонименДА ТИ КАЖА ЧЕСТНО И НА МЕНЕ МИ Е ЧУДНО ЗАЩО БЪЛГАРИТЕ СА НАЦИОНАЛИСТИ И РАСИСТИ ?! ПО ПРИНЦИП НАЦИОНАЛИСТИ ДА ХОРА КОИТО ПРИНАДЛЕЖАТ КЪМ КАДЪРНА НАЦИЯ И СЕ СТРЕМЯТ ДА ЗАПАЗЯТ КАДЪРНОСТТА БЕЗ ДА ДОПУСКАТ ЧУЖДИ ДА СЕ СМЕСВАТ С ТЯХ ,КАКТО Е БИЛО ПРЕДИ 50 Г. В ГЕРМАНИЯ ,БИЛИ СА ПЪЛНИ НАЦИОНАЛИСТИ ,НО С ОСНОВАНИЕ !А БЪЛГАРИТЕ ,ГОРКИТЕ - НЕКАДЪРНИЦИ , НЯМАТ ПРОИЗВОДСТВО ,ИКОНОМИКА ,БЕДНЯЦИ СА ,А ЗА КАПАК НА ТОВА - НАЦИОНАЛИСТИ ! НЕ МОГА ДА СИ ГО ОБЯСНЯ ?! ЧУДНО МИ Е ?!
6
8
 
13
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Френската икономика има славно минало,проблемно настояще и мъгляво бъдеще.Никакъв мотор на ЕС не може да бъде!Виж, френската демография може да бъде мотор-на бъдещия ЕХ(Евро-Халифат)....Какво пък,не е важна Франция да процъфтява,а да е послушна!Служителят на Ротшилд(по-известен като Макарон-бабо.е.еца) ще се погрижи.Да им е честит Халифата с ев.ре.йски мениджмънт!
5
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама като почнете да ми се правите на расисти:) предпочитам *** от франция вместо ром от българия.
4
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯНИКОЙ НЕ ИСКА ДА ОСТАНЕ В СТРАНА КОЯТО ЩЕ ЗАГУБИ ДОСТЪП ДО СВОБОДНИТЕ ПАЗАРИ НА ЕС И ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСИ НОВИ ! ИЗТЪРВИ ПИТОМНОТО И ВЪРВИ ДА ГОНИШ ДИВОТО КАКТО Е КАЗАЛ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОДДори и да не се наложи да търси нови пазари , ще се наложи да плаща мито за да изнася стоки в ЕС , а това ще удари икономиката на тази страна защото 25 или 26 държави от ЕС могат без една или две държави излезли от съюза ,но тези една или две държави ще останат икономически зависими от ЕС
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 5Това не е нищо ново за франция. Там е имало цветнокожи още преди да паднем от турците. Не това им е проблема реално.
2
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Макрон ще гласуват толерастите и цветнокожите. Във Франция такива има много, за съжаление.
1
9
 
9
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯ преди 6 години
АКО ИСКАТ ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС И ИКОНОМИКАТА ИМ ДА ЗАПОЧНЕ ДА БУКСУВА ,ТОГАВА ДА ГЛАСУВАТ ЗА ГОСПОЖА МАРИН ! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ Е БЛИЗО ДО ФРАНЦИЯ И ФРАНЦУЗИТЕ МНОГО ДОБРЕ ТРЯБВА ДА ХВЪРЛЯТ ЕДНО ОКО В ДВОРА НА КОМШИИТЕ СИ И ДА ЗАБЕЛЕЖАТ КАК ГОЛЕМИТЕ ФИРМИ ЗАПОЧНАХА ДА БЯГАТ ОТ ТАМ СЛЕД БРЕКСИТА ! НИКОЙ НЕ ИСКА ДА ОСТАНЕ В СТРАНА КОЯТО ЩЕ ЗАГУБИ ДОСТЪП ДО СВОБОДНИТЕ ПАЗАРИ НА ЕС И ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЪРСИ НОВИ ! ИЗТЪРВИ ПИТОМНОТО И ВЪРВИ ДА ГОНИШ ДИВОТО КАКТО Е КАЗАЛ БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД