Белгия ще спира референдума за смъртното наказание в Турция

700 молби за политическо убежище след потушаването на опита за преврат
9 май 2017 09:10, Никола Димитров
8
Белгия ще спира референдума за смъртното наказание в Турция
Снимка: Reuters

Белгия ще направи всичко възможно, за да не допусне турските граждани, живеещи в страната да гласуват в евентуален референдум за смъртното наказание.

Премиерът Шарл Мишел заяви в тв интервю, че правителството му проверява правните възможности да забрани допитването, ако президентът Реджеп Ердоган изпълни заканата си да организира референдум.

"Смъртното наказание противоречи на ценностите на нашата партия, на Белгия и на Европа. Ще използваме всяка правна възможност да направим провеждането на такъв референдум в нашата страна невъзможно", заяви Мишел, който е християн-демократ пред обществената телевизия RTBF.

След неуспешния опит за преврат миналото лято президентът Ердоган неколкократно обяви, че ще организира такова допитване, за да накаже участниците в него. Обещанието беше потвърдено и след референдума през април за увеличаването на правомощията на Ердоган и за превръщането на Турция от парламентарна в президентска република.

Евроинституциите неколкократно обявиха, че ако това се случи, то ще сложи край на преговорите за членството на Турция в ЕС. Забраната на смъртното наказание е сред условията за кандидатстване за членство в Общността.
Белгийското правителство е подкрепено и от останалите управляващи партии от коалицията - либералите и националистите.

Някои обаче се съмняват, че властите могат да забранят гласуване в посолството, което по международното право е турска територия.

Турците в Белгия дадоха най-висока подкрепа на Ердоган за увеличаване на правомощията му от турските малцинства в Европа - със 75% от подадените гласове. В Белгия 137 000 турски граждани имат избирателни права в Турция.

Междувременно, властите потвърждават, че след опита за преврат миналия юли, са получили над 700 молби от турски граждани за предоставяне на политическо убежище в Белгия. Твърди се, че много от тях са на дипломати, работили в представителствата на Турция в НАТО и към ЕС, преди преврата.

Според един от кандидатите - бивш турски войник, работил в НАТО, почти всичките му колеги са загубили работата си. От 50 дипломати и друг персонал в щабквартирата на НАТО в Брюксел, са прекратени трудовите договори на 49 души. Освободени имало и в посолството, както и в представителството към ЕС. Мнозина от тях се опасявали, че ще бъдат преследвани в Турция и са отказали да се върнат.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А това не е ли е да се бъркаш във вътрешните работи на една страна...? Нали сте големи демократи, за това ще реши народа!!! Нали не ни искате, ще се прекратят преговорите, още по добре...за вас...:-)
5
3
 
11
 
! Отговори
!!! преди 4 години
"Белгия ще направи всичко възможно, за да не допусне турските граждани, живеещи в страната да гласуват в евентуален референдум за смъртното наказание."

А това не е ли е да се бъркаш във вътрешните работи на една страна...? Нали сте големи демократи, за това ще реши народа!!! Нали не ни искате, ще се прекратят преговорите, още по добре...за вас...:-):-):-)
4
3
 
0
 
! Отговори
ьаьаьаьаьаьа преди 4 години
До Анонимен

Сега е момента да си удариш една злобарка.
3
2
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Човек. Като избиеш всички, които са срещу теб. После няма кой да каже дали си го направил. Горе долу, това е разликата между убиеца и завоевателя.
2
3
 
16
 
! Отговори
Me преди 4 години
И какво, Ердоган ще избие няколко-стотин хиляди хора?
1
3
 
27
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Видяхме "белгийските ценности" ....в Мьоленбек...и по летищата....с корана под мишница...и молитвената броеница в ръка - с бомби на кръста!