Външната политика – непозната територия за новия френски лидер

Но за Европа той е кристално ясен: Франция остава в центъра на ЕС
9 май 2017 21:30, Елка Василева
37
Външната политика –  непозната територия за новия френски лидер
Еманюел Макрон. Снимка: архив, Reuters

Новоизбраният президент Еманюел Макрон, дошъл на власт с реформаторски дневен ред за Франция, бързо ще открие, че външната политика - област в която все още не се чувства комфортно - ще поглъща голяма част от времето му.

По въпроса за Европа Макрон е кристално ясен и прям: оставането на Франция в центъра на Европейския съюз беше доминиращата тема на кампанията му. За глобалните кризи извън Европа като Северна Корея най-младият в историята на Франция президент все още не е разкрил картите си, пише Асошиейтед прес.

Още по темата

Това се дължи отчасти на факта, че на предишните си длъжности като инвестиционен банкер и икономически министър от 2014 до 2016 г. външната политика не е била сред експертните му области. Неговите предпазливи, премерени коментари по външнополитически въпроси показаха, че Макрон осъзнава собствените си ограничения и си дава време да се запознае с въпросите, преди да оформи дипломатическата си позиция.

"Има политици, които знаят, че не знаят и искат да се научат. Има и такива, които не знаят, че не знаят и говорят прекалено много. Той несъмнено е от първата категория", каза Франсоа Есбур, виден френски експерт по външната политика, отбраната и тероризма, който съветваше Макрон и екипа му в предизборната кампания.

Макрон се е изказвал най-общо по въпроси на външната политика, но нерядко те са били доста мъгляви.

За Близкия изток Макрон неколкократно е казвал, че главният му приоритет ще бъде да продължи борбата срещу групировката "Ислямска държава", която пое отговорност или вдъхнови многобройни нападения във Франция от 2015 г., при които бяха убити над 230 души. Френски бойни самолети, участващи в международна коалиция, извършиха хиляди полети и нанесоха стотици въздушни удари в Ирак и Сирия срещу екстремистите.

Макрон заяви също, че иска планирано оттегляне на сирийския президент Башар Асад от власт. Той нарече Асад "престъпник" след нападението с газ зарин на 4 април срещу град Хан Шейхун, при което загинаха десетки хора.

Новоизбраният президент каза, че използването на смъртоносния нервнопаралитичен газ трябва да бъде наказано с одобрена от ООН военна сила, ако бъде доказана намесата на Асад в това нападение. Но Макрон изрази също така безпокойство, че Сирия, която е нефункционираща държава, може да потъне в още по-голям хаос, ако Асад бъде отстранен внезапно, без внимателно планиран преход.

"Въпросът е много сложен. Трябва да сме сериозни", заяви Макрон миналия месец.
Спрямо Русия Макрон за разлика от останалите кандидати на изборите възприе по-твърда позиция към президента Владимир Путин.

Той каза, че иска да работи с Русия, която подкрепя режима на Асад, в борбата срещу "Ислямска държава". Но изпъстри призивите си за сътрудничество с предупреждения, че Москва "не споделя нашите ценности и предпочитания".

Обещавайки да не бъде "сговорчив" с Русия, той каза миналия месец: "Ние се нуждаем от изключително взискателен диалог".

Макрон подкрепя подновяване на мирните преговори за стабилизиране на обстановката в Източна Украйна, за да бъдат постепенно облекчени санкциите срещу Русия.

Тонът на Макрон се втвърди по време на кампанията. Появиха се спекулации - които обаче още не са доказани - че Русия може да е замесена в изтичането на насочени срещу кампанията на Макрон документи в последните часове на надпреварата.

Външнополитическият експерт Есбур каза, че Русия и съюзниците на Франция наблюдават как Макрон сега се справя с последиците от хакерската атака, разследвана от службата за кибербезопасност на френското правителство ANSSI.

"Кибератаката беше извършена в прецизно подбран момент. Пръстовите отпечатъци на Русия са навсякъде. Това не беше просто закъснял опит за объркване на кампанията. Това си беше като хвърлена ръкавица, беше си предизвикателство", каза Есбур, съветник в парижкия мозъчен тръст Фондация за стратегически изследвания.
"От него ще се очаква да отговори по един или друг начин на това предизвикателство", заяви Есбур.

Що се отнася до Съединените щати, Макрон казва, че иска продължаване на обмена на разузнавателна информация и сътрудничество в ООН. Той се надява да убеди президента Доналд Тръмп да не излиза от глобалното споразумение за борба срещу климатичните промени.

Макрон, привърженик на свободната търговия, и Тръмп, който по време на предизборната си кампания обещаваше да защитава работните места в Америка от чуждестранната конкуренция, изглежда са на двата противоположни полюса. Те са и от различни поколения - Макрон е на 39, а Тръмп на 70 години.

Те вероятно ще разговарят на срещата на върха на НАТО в Белгия на 25 май и може да предизвикат всеобща изненада, като покажат, че имат много повече общи неща, отколкото изглежда на пръв поглед.

Свободното владеене на английски език може да помогне на Макрон по-лесно да установи лични контакти. И двамата противно на всички очаквания постигнаха изборни победи, смятани за малко вероятни. И двамата се позиционираха като аутсайдери в съответните им политически системи, които обещаха да променят. Тръмп беше сред първите световни лидери, поздравил Макрон за "голямата победа" в туит в неделя вечерта.

"Те отхвърлиха всички правила на установената игра. Бяха неизбираеми, но и двамата бяха избрани", каза Есбур. "Всеки от тях вероятно ще намери другия за интересен".

Тръмп използва външната политика в предизборната кампания, за да се представи за защитник на интересите на САЩ, най-вече по отношение на Китай, който, както каза, представлява "огромен проблем". След като дойде на власт, той продължава да се изказва неподготвен, наричайки неотдавна севернокорейския диктатор Ким Чен Ун "някой, на когото му сече пипето".

Макрон е по-премерен в изказванията си. Единственото изключение беше, когато в телевизионен дебат с други кандидати през март той се впусна в пространно и объркано обяснение на това, което определи като своя "дипломатическа пътна карта".

"Това беше под всякаква критика. Беше точно това, което не трябва да правиш: да говориш много, макар да имаш слаби познания, без да си оформил разумна и структурирана доктрина, а само да дърдориш", каза Есбур.

"Това беше сметнато за грешка. Той се постара да не я повтаря", добави външнополитическият експерт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
Shark преди 6 години
Ами именно затова го сложиха (не е избран, а сложен!) на този пост, точно защото много неща не са му ясни и ще прави каквото му кажат
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е,за сметка на това за ауспухът му външните намеси не са непознати.При това са и доста желани.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещастно глупаво и самонадеяно френско петле. Пък и налита на дърти кокошки, които вече не снасят. Жалка работа.
20
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 28"А по отношение на империята на Сатаната Русия, ще и играе по музиката ."Ще и цепне гъ3еца на твойта тъпa руска империя.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 17 А по отношение на империята на Сатаната, ще и играе по музиката .
18
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жослен Бомон И ква стана тя у Българско . А сега цилуваите задницата на Воелен и му сфирете на сфирката .
17
2
 
14
 
! Отговори
Няма страшно преди 6 години
Няма абсолютно никакво значение, че не разбира нищо от външна политика, ТЕ ще му казват какво да прави,той е схватливо момче
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Булсатком ако ми биине ток на кабела още веднъж ще се сетите ли да гледате а се чудим що като се намокри кабела и до там ето пуска напрежение ало електротехници
15
2
 
2
 
! Отговори
един там преди 6 години
Този Макарон на външен вид доста прилича на Фил-ката от "Стажанти", дето Биков все се опитва да го вразуми, а онзи все се дъни!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМистър Бийн! Точно! Право в десятката!
13
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС е обречен съюз. България само за губи от ЕС. Бъдещето на България е с Русия!
12
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям *** е Макрон.
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон не е еврейн и няма да могат да го командват лесно какво като е *** и не разбира-----Ти ме разсмя!Нали точно евреи го командват.
10
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До конанне виждам как може да стане това с този парламент 100% руси агенти, президент руски резидент и правителство което защитава единствено руския интерес.
9
10
 
10
 
! Отговори
конан преди 6 години
ЕС все повече върву към федерелизация.Германия и Франция ще поведат Европа към обеденение.Сега е момента България да покаже смелост и да се откъсне един път завинаги от руската мафия.
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя е новият еуропски мистър бийн!! :-) :-) Вече съм убеден,че ние не сме най-изтрещелата нация!! :-) :-)
7
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя фарфалак няма да управлява ,ще го плескат отзад по врата като неслушка и ще повтаря каквото му казват ! Просто погледнете тези сърнишки очи ,този да прилича на самоуверен ,свободен човек със собствено мислене? Поставили са го ей тъй за красота !Това са последните напъни да се запази изкуствено съюза чрез марионетни лидери . Рано или късно етническите маси ще се надигнат и свободните бели нации ще ги затрият -чрезсношение (доброволно или насилствено),чрез убийства ...
6
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон не е еврейн и няма да могат да го командват лесно какво като е *** и не разбира.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Макарон удариха на камък с други думи Макарон е камъка който ще събори ЕС не може да трупаш само от едната страна на каруцата, че ще се катурне тряба и баласт.
4
4
 
10
 
! Отговори
Бонжур преди 6 години
Като гледам жената до него ми се изясни всичко!Бабето се тунинговала и изпънала като тупана на 9-полк!Ама тя е само за алиби!Друг бере краставиците!Може би оня с бейзболната шапка!