Брюксел предупреждава България: Бавите се с еврофондовете

Инфлацията се вдига, безработицата пада още догодина
11 май 2017 17:45,
56
Брюксел предупреждава България: Бавите се с еврофондовете
Снимка: архив, Reuters

България усвоява европейските средства много по-бавно от очакваното, констатира Европейската комисия в пролетната си икономическа прогноза.

Според Брюксел закъснението ще се отрази на темповете на икономическо развитие, които ще бъдат по-ниски от постижението за 2016 г. - 3,4% растеж.

През тази година той няма да надмине 2,9 на сто, а през 2018-а - ще е 2,8%.

Европейската комисия предвижда, че вътрешното търсене ще продължи да бъде главен икономически стимул, тъй като чуждестранните инвестиции са пренебрежимо малко и продължават да спадат.

Износът към Европа обаче ще е стабилен. Добри са и очакванията за приходи от туризма. Експортът и туристите ще са определящи за икономическото благосъстояние на страната. Вносът обаче намалява, което поставя допълнителни рискове пред растежа, предупреждава Комисията.

Според Брюксел през тази година България ще успее да излезе от дефлацията, в която се намира от 2013 г. и за първи път ще отбележи поскъпване от 1,3 на сто, което ще стимулира вътрешното производство и ще даде сила на бизнеса.

Заради високата емиграция и намаляването на населението безработицата ще продължи да спада, като от 7,6 на сто тази година ще падне до 6,4% през 2018-а.

Европейската комисия не очаква никакви сериозни проблеми за бюджета, след като строгите икономии са подобрили баланса му. Подчертава се, че доброто състояние на публичните финанси се дължи както на повишената събираемост на данъци и на акцизи, така и на намаляването на разходите. Не на последно място, по-малкото национално съфинансиране на европейски проекти заради слабото усвояване на еврофондове също е допринесло за баланса на бюджета.

Предвижда се бюджетният дефицит през тази година да е само 0,4% от БВП главно заради увеличаването на социалните вноски от началото на годината и надеждите, че европейските програми ще тръгнат.

През следващите 2 г. се очаква увеличаване на публичните разходи заради увеличаването на заплатите на администрацията и по-големите инвестиции в обществени системи.

Заради увеличаването на кешовите буфери през 2016 г. правителството ще може да покрие плащанията си по дълга, което ще доведе до намаляване на публичната задлъжнялост, която ще спадне от 29,5% сега до 26 на сто през 2018-а.

За Европа като цяло Европейската комисия предвижда продължаване на започналата през есента тенденция за икономически растеж във всички 28 държави членки. В еврозоната той ще е 1,7 % през 2017 г. и 1,8%, а извън нея - 1,9 % през двете години.
Несигурността по отношение на икономическите перспективи остава висока, като възможността за влошаване на показателите остава, се казва в пролетната прогноза на Еврокомисията.

В Брюксел оценяват като водещи външни рискове за развитието на Европа бъдещата икономическа и търговска политика на САЩ, както и увеличаването на геополитическото противостояние в света. Други рискове са крехкото здраве на европейския банков сектор, икономическите реформи в Китай и преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, които започват точно след месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
4
 
! Отговори
киро преди 6 години
Хора, комунистическата плява никога няма да ви управи без бой. И понеже други освен тях във влстта няма, сещайте се какво трябва да направим. Трябва да си луда да казваш на бсп комунисти, а на герп и другите - десни. Не виждате ли, че крадат еднакво и ни потискат еднакво. Бой до дупка!
31
0
 
3
 
! Отговори
фф преди 6 години
Еврофондовете се усвояват бавно, защото поръчките свързани с еврофондове се натъкмяват дълго време да се открадне възможно най- много и разбира се да се дават тези поръчки на точните фирми. Колко по - лесно ще е да се заложи по- високо заплащане на работниците и всички би било чудесно, но ние не ставаме, прекалено *** ние целия мироглед.
30
0
 
5
 
! Отговори
Как се бавиме ? преди 6 години
Я ела да видиш някои как богатеят -палати,коли,хотели - такива и в Брюксел нама !Пенсионерите и те -цели 100 евро пенсия !
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заради високата емиграция и намаляването на населението безработицата ще продължи да спада, като от 7,6 на сто тази година ще падне до 6,4% през 2018-а.това казва всичко!
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имате ли дори идея колко "хартийки/битчета" наречени евро печата ЕЦБ месечно? Как няма да се качва "инфлацията". Думата инфлация означава точно НАДУВАНЕ, на евро балона :-). И в един момент пук, помните как бе в България :-). И наивниците без спестявания :-=).Еврофондовете са по-трики тема, но коментара пред мен е горе долу в десетката :-).
27
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еврофондовете са най-голямата манипулация и лъжа.Това е гнойна рана,която все някога ще пукне.България дава едни пари ,наречени субсидия в ЕС.След това тия пари се връщат в България,наречени еврофондове.И се наливат в обществени поръчки,за нашите си `ХОРА` обръчи от фирми, и престъпници.Законно взети от нас данъци,се връщат законно в нечии джобове.
26
0
 
16
 
! Отговори
ОПИТ И ЗНАНИЕ преди 6 години
ТА ТЕ ТИКВУН И *** НЕ ДАВАТ НА НИКОЙ ДА СЕ ДОБЕРЕ ДО ЕВРОФОНДОВЕТЕ, АКО НЕ СЕ ОБВЪРЖЕ ЧЕ ЩЕ НАПРАВИ '' ДАРЕНИЕ ''НА ПАРТИЯТА И НА ИЗБОРИТЕ ЩЕ МУ ОСИГУРИ ГЛАСОПОДАВАТЕЛИ , ИНАЧЕ НЯМА ФОНДОВЕ.
25
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Або то ЕС се разпада, но Брюксел предупреждава....аре улево бе, ***!
24
2
 
20
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ЕВРОФОНДОВЕ, БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ, ИКОНОМИЧЕСКИ РАСТЕЖ И Т.Н. Е ЕДНА МЪГЛА В МОЗЪКА НО БОКИЧА. ПРИ НЕГО ВСИЧКО Е ИМПУЛСИВНО В СТИЛ ВИНЕТУ!
23
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
BULGARIA E OTDAVNA BANKRUTIRALA, A TEZI PARI KOI I PO KAKAV NA4IN 6TE GI VRA6TA NA BANKITE.....NE MI SE MISLI DAJE ! TOVA E TRETA NACIONALNA KATASTROFA ZA DARJAVATA !
22
2
 
12
 
! Отговори
келнер преди 6 години
Папкайте ги сега евро фондовете. ...Идните поколения да му мислят как ще ги пращат !Той келнера си записва .
21
0
 
23
 
! Отговори
То6 преди 6 години
Нали ни хвалеха. Никои не иска пари защото трябва да ги дели 50 на 50 с тези дето ще му ги дават. Нашите далавераджии
20
4
 
3
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
To osven izmami ima li ne6to drugo s koeto da moje da se spravim?Nekompetentnost,I lipsa na ka4estvo vav vsi4ko I na vsiakade
19
1
 
18
 
! Отговори
Фреи мъни преди 6 години
Дават пари и ние не можем да ги усвоим на време, няма такъв смях. Как един не запретма ракави и да оправи положението с тези пачки които ни дават от ЕС.Да ама не, трябва поръчките да се дават само на нашите хора, тези дето после прехвърлят пачки и на теб. Каруцата си върви и ние след нея.Днес четох че в Литвания правяр гранична мрежа като нашата, 42км за 1,4 мил евро. А нашата колко излезе??? Кой открадна парите?
18
1
 
17
 
! Отговори
Не се преди 6 години
бавят, бе хора, толкова са им фирмите-касички...с шефове калинки откъдето и да ги погледнеш. Има поне още 1000 фирми, които могат да свършат работата, обаче техните собственици не лижат герберастки задни междубузия!
17
3
 
14
 
! Отговори
Негър скиор преди 6 години
Даа, знаем за този проблем. Терминът е Гладомор. Руснаците обичат да залагат на пропаднали типове с много зависимости, като Тиквата. Иначе Виждате цените по бензиностанциите, Топлофикация, Пристанище Росенец, Препускащи Каруци, Заводи в бъдеще време.........а народа си се възползва за ужас на руснаците от свободното движение на хора, стоки и капитали в ЕС. Дори Мая Манолова загуби дарслово. Мутрата Го "Не'***"...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EU,BRUXEL-TOVA SE TEZI,KOITO UZAKONIAVAT KORUPCIATA ZA SMETKA NA MILIONI POTANALI V BEDNOST I BEZIZHODICA- GARCIA,ISPANIA,PORTUGALIA....I CIALATA IZTO4NA EVROPA E OSKATENA OT TEZI GLOBALISTI I 6ARLATANI.
15
17
 
5
 
! Отговори
БСП са гад.ини преди 6 години
До 25. Глу.пак, забавянето е заради месеците червено управление. Споко, сега ще наваксат, ама тогава няма да те има тук, нали?
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България ще се оправи с Мутрата начело,ама друг път.Сега щял да вдига учителските заплати с 15%.Ама с колко преди това скочиха енергоносителите.
13
6
 
22
 
! Отговори
Гробокопач преди 6 години
Боли *** кочана за еврофондовете ви! Смърт на ГЕРБ!