За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия

След 32 г. зад волана на таксито: ?1135 на месец не стигат!
11 май 2017 18:57, Елка Василева
153
За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия
Снимка: архив, Reuters

"Мисля, че не е за вярване - да живееш в една от най-богатите страни в света и да се отнасят така с теб". Като милиони германци Петра Фогел е част от бедните работници, които едва успяват всеки месец да свържат двата края и се плашат от пенсионирането, пише Франс прес.

На 60 години, тази жена с крехка фигура и зелена спирала е прекарала половината си живот като служител по поддръжката в болница в родния си град Бохум, в провинция Северен Рейн – Вестфалия.

В неделя всички погледи ще бъдат насочени към тази западна провинция. Изборите там ще са изпитание за големите партии преди парламентарните избори през септември, една от големите теми на които е социалната справедливост.

Петра работи за компания, специализирана в сферата на услугите, която й плаща 10,51 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица.

Тя е профсъюзна представителка и често напуска удобството на бюрото си, за да облече униформа в черно и бяло и да помогне на колегите си, повечето от които са жени, въпреки че гърбът и коленете я болят след години на навеждане при чистене на тоалетни.

След като си плати наема, застраховката и телефона, й остават 350 евро на месец за храна, облекло, лекарства - тя е диабетичка - и за да си позволи от време на време лукса да изяде един сладолед.

"Имам чувството, че съм била измамена", признава тя, мислейки за трудното си ежедневие и за още по-мрачното бъдеще. До 5 години, след 41 години работа, тя ще може да излезе в пенсия. "Предпочитам да не мисля за това... Ще получавам по 665 евро и ще попадам в категорията на бедните пенсионери", притеснява се Петра. "Надявам се само все още да съм физически в състояние да работя след пенсия (на едно работно място) и ще получавам по 450 евро на месец".

Преразглеждане на системата

За тези "миниработни места" не се внасят осигуровки, но някои хора ги приемат охотно като временно решение. Те са една от знаковите мерки на Програма 2010 - либерално ориентираните реформи на пазара на труда, проведени от бившия канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Герхард Шрьодер в периода от 2003 г. до 2005 година.

Друг опорен стълб на Програма 2010, "въвеждането на Харц IV (по-малка сума, която започва да получава всеки безработен след първата си година без работа - бел. АФП) засили страха от безработицата в германското общество и много хора бяха тласнати към несигурни работни места", анализира Ерик Зайлс, изследовател от фондацията Ханс-Бьоклер, интервюиран от АФП.

Той вижда в тази мярка "обратната страна на чудото на трудовия пазар" на най-голямата европейска икономика, където безработицата - 5,8 на сто от активното население - е достигнала най-ниското си равнище от обединението на страната.

По този начин през 2014 г. в Германия 9,7 на сто от работещото население е живеело под прага на бедността (около 940 евро), в сравнение със 7,5 на сто през 2006 г. и с 9,5 на сто в целия Европейски съюз, според последните данни на Евростат.

Тези реформи, защитавани от правителствата на коалицията на консервативната канцлерка Ангела Меркел, са в основата на кампанията за парламентарните избори.

Кандидатът на ГСДП Мартин Шулц обеща да коригира нещата, като удължи срока на изплащането на обезщетения за безработица и спре използването на временни договори.

В Бохум, бивш миньорски град с 360 000 жители, пострадал от преместването на завод на Нокия и затварянето на затвор на Опел, темата за социалната справедливост не оставя никого равнодушен.

"Системата трябва да бъде преразгледана изцяло", смята Антон Хилебранд, председател на Социалния съвет на Рурска област, сдружение, което подкрепя получаващите социални помощи при административните процедури.

54-годишният Райнер Писке, прекарал 32 години зад волана на таксито си, е член на сдружението. "Получавам 1135 евро на месец и това изобщо не стига да се живее", констатира той.

Въпреки своите 40 часа работа седмично, за които му се плаща според общата минимална заплата, въведена в страната през 2015 г., брутно 8,84 евро на час, на този глава на семейство се налага да прибягва към социални помощи. "Това е несправедливо", смята той. Решен да отиде да гласува в неделя, а след това и през есента, Райнер все още не е избрал за кого.

Петра Фогел, член на лявата радикална партия "Левите", иска премахване на Програма 2010. "Докато правителството не стане напълно различно, нищо няма да се промени", твърди тя.

/БТА/


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе зле си е работата , ако се беден изплащаш евтин апартамент или чакаш държавата да ти плати социалния наем и като се пенсионираш нямаш имот , нямаш спестявания , защото си мизерствал , и като ти платят 6-700Е пенсия ти се налага да живееш в един апартамент с още 4 пенсионера за да не просите по улиците .
117
2
 
2
 
! Отговори
USA преди 3 години
Мсредно месечно работните дни са 22.7
Т.е. 22.7 x 5 часа х €10 са 1135. Ами да работи по 8 часа и стават € 1816. Ако работи и в събота - много повече. Това е свободна професия. Излизаш и работиш колкото искаш
116
0
 
1
 
! Отговори
aj na4etoh se na pro преди 3 години
sti komentari. Stiga ste sravnqvali bg i de. Nqma ba3a. Kojto mnogo se zubi: ti ne pla6ta6 hilqda i trista leva 3a prosta korona, nito mese4en naem ot hilqda i dvesta leva. ne pla6ta6 i mese4na karta ot sto i 4etirideset leva. nito mese3na 3dravna 3astrahovka 600 leva. No ina4 3nae6 da la.e6 mnogo. Ima bedni germanci, ako ste6 vqrvaj.
115
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
До реалност- много ти е изкривена реалността, брат. И тука бачкаме, и с по-ниски доходи живеем по-добре от бай германец. Я, виж само всички какви скъпи телефони вадят, заведенията са пълни и през седмицата.
114
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма концлагеристи, трябва германците да работят.
113
2
 
14
 
! Отговори
ДА преди 3 години
На това му викам-да плачеш на чужд гроб!Щото нашите пенсионери са цъфнали,та да зажалим за "бедните" германци!
112
1
 
6
 
! Отговори
xxx преди 3 години
До Математика за 3 клас
След приспадане на данъците стават 1100 ойро.
0% за доходи до 8004 € годишно15% – 42% за доход 8005€ – 52881€42% за доход 52882€ – 250000€45% за доход над 250 000€
111
5
 
12
 
! Отговори
Математика за 3 клас преди 3 години
Ако се работи всеки ден, без събота и неделя, се получават 22 - 23 работни дни в месеца. Работейки по 8 часа на ден, тази жена би трябвали да получава минимум 1850 евро. За да получава по 1100 евро на месец, значи работи по 5 часа на ден, а не по 8.
110
1
 
1
 
! Отговори
blaterlozli преди 3 години
pfuu...kajete kak e u vas, u Vrajdebna, Bistrica, Bankia, Faculteto, Garmen..analogichno...Gradsko...Kotel...
109
0
 
16
 
! Отговори
Краварски Ред Нек преди 3 години
До Анонимен
" Авторката " не пише за " българските бели роби " щото не е финансирана от Козяк !
108
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
с 10 евро на ден можеш да си купиш 1 литър мляко, 1 кило хляб, парче салам 0.650 кг и едно пиле - какво не стига - тва ше го ядеш два дена и повече! не ги жалете бедните немци, те си прават сметката, вие с 350 лв само за храна на един човек, ше спестите най-малко половината!
107
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Затварянето на затвор на Опел" звучи вдъхновяващо!
106
1
 
25
 
! Отговори
ааа преди 3 години
тук работим средно за 1.5 евро на час , това че живеем в най-бедната държава в европа трябва ли да сме горди и да се примирим с тази заплати ????
105
2
 
7
 
! Отговори
Симеон преди 3 години
До хм

Северен Рейн – Вестфалия в бившата ГДР това е смешно. Това че в Германия еврото не расте по дърветата е ясно, но Бохум не е в бившото ГДР.
104
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На диабетиците е забранено да ядат сладолед. Защо авторката коментира германските работници а не българските бели роби които получават по 5,70 евро на час? Явно нама интерес....
103
18
 
15
 
! Отговори
хм преди 3 години
Събитията за които разказва този репортаж се развиват в бившата ГДР ,където народът все още е облъчен от социализма и иска равенство .Няма равенство между лекаря и санитаря чистещ тоалетните на болницата.Има ли са равни възможности за развитие ,но госпожата е имала други приоритети в младостта си вместо да учи/което е високо квалифициран труд/,поради което сега чисти тоалетни /кето е нискоквалифициран труд/ И Герб няма вина.
102
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да и имам проблема на тая. Така по текста се подразбира, че е сама. В този случай много лесно при пенсиониране може да се премести в някоя африканска държава, като България примерно и с тия 650 евро пенсия да си живее като богиня. В някое забутано селце, където раздават къщи безплатно. Пък и дори наем да дава ще е нещо от рода на 50-100 еврака.
101
3
 
59
 
! Отговори
Handel преди 3 години
"служител по поддръжката в болница" - преведено на български български - това е жена с тройки закърпила 8-ми клас и работеща като чистачка. Да дойде да питабългарските чистачки за колко работят, а след работа и като се пенсионират как тъсят входове да чистят.
100
2
 
6
 
! Отговори
... преди 3 години
В UK BGN валутата все още не е официална разплащателна еденица и в Sage 50 payslip е калкулиран в паунди. 45 000 паунда. Доста желаещи има за бедновати водачи. Ноооо... не вземат всеки. Просто господин Американ, коментирай що годе информиран.
Class 1 and Class 2 Drivers
Bishopsgate - London NW10
£35,000 a year
You must hold a valid Class 1 or Class 2 driving license. Due to a growing customer ...
Първата попаднала ми обява. Плюс допълнителни часова...
99
6
 
14
 
! Отговори
... преди 3 години
Не е точно така. Просто зависи КЪДЕ си шофьор или продавачка съответно. В UK например шофорите получават по около 45 000 паунда на година (при определени условия разбира се). С такива пари спокойно можеш да си осигуриш старините, при разумна преценка. Не знам как си мислите хора, че има "престижни" и "непрестижни" професии. Всичко това е РАБОТА. Тя просто трябва да се свърши. Както са казали старите " Лозето не иска молитва, а мотика".