За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия

След 32 г. зад волана на таксито: ?1135 на месец не стигат!
11 май 2017 18:57, Елка Василева
153
За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия
Снимка: архив, Reuters

"Мисля, че не е за вярване - да живееш в една от най-богатите страни в света и да се отнасят така с теб". Като милиони германци Петра Фогел е част от бедните работници, които едва успяват всеки месец да свържат двата края и се плашат от пенсионирането, пише Франс прес.

На 60 години, тази жена с крехка фигура и зелена спирала е прекарала половината си живот като служител по поддръжката в болница в родния си град Бохум, в провинция Северен Рейн – Вестфалия.

В неделя всички погледи ще бъдат насочени към тази западна провинция. Изборите там ще са изпитание за големите партии преди парламентарните избори през септември, една от големите теми на които е социалната справедливост.

Петра работи за компания, специализирана в сферата на услугите, която й плаща 10,51 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица.

Тя е профсъюзна представителка и често напуска удобството на бюрото си, за да облече униформа в черно и бяло и да помогне на колегите си, повечето от които са жени, въпреки че гърбът и коленете я болят след години на навеждане при чистене на тоалетни.

След като си плати наема, застраховката и телефона, й остават 350 евро на месец за храна, облекло, лекарства - тя е диабетичка - и за да си позволи от време на време лукса да изяде един сладолед.

"Имам чувството, че съм била измамена", признава тя, мислейки за трудното си ежедневие и за още по-мрачното бъдеще. До 5 години, след 41 години работа, тя ще може да излезе в пенсия. "Предпочитам да не мисля за това... Ще получавам по 665 евро и ще попадам в категорията на бедните пенсионери", притеснява се Петра. "Надявам се само все още да съм физически в състояние да работя след пенсия (на едно работно място) и ще получавам по 450 евро на месец".

Преразглеждане на системата

За тези "миниработни места" не се внасят осигуровки, но някои хора ги приемат охотно като временно решение. Те са една от знаковите мерки на Програма 2010 - либерално ориентираните реформи на пазара на труда, проведени от бившия канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Герхард Шрьодер в периода от 2003 г. до 2005 година.

Друг опорен стълб на Програма 2010, "въвеждането на Харц IV (по-малка сума, която започва да получава всеки безработен след първата си година без работа - бел. АФП) засили страха от безработицата в германското общество и много хора бяха тласнати към несигурни работни места", анализира Ерик Зайлс, изследовател от фондацията Ханс-Бьоклер, интервюиран от АФП.

Той вижда в тази мярка "обратната страна на чудото на трудовия пазар" на най-голямата европейска икономика, където безработицата - 5,8 на сто от активното население - е достигнала най-ниското си равнище от обединението на страната.

По този начин през 2014 г. в Германия 9,7 на сто от работещото население е живеело под прага на бедността (около 940 евро), в сравнение със 7,5 на сто през 2006 г. и с 9,5 на сто в целия Европейски съюз, според последните данни на Евростат.

Тези реформи, защитавани от правителствата на коалицията на консервативната канцлерка Ангела Меркел, са в основата на кампанията за парламентарните избори.

Кандидатът на ГСДП Мартин Шулц обеща да коригира нещата, като удължи срока на изплащането на обезщетения за безработица и спре използването на временни договори.

В Бохум, бивш миньорски град с 360 000 жители, пострадал от преместването на завод на Нокия и затварянето на затвор на Опел, темата за социалната справедливост не оставя никого равнодушен.

"Системата трябва да бъде преразгледана изцяло", смята Антон Хилебранд, председател на Социалния съвет на Рурска област, сдружение, което подкрепя получаващите социални помощи при административните процедури.

54-годишният Райнер Писке, прекарал 32 години зад волана на таксито си, е член на сдружението. "Получавам 1135 евро на месец и това изобщо не стига да се живее", констатира той.

Въпреки своите 40 часа работа седмично, за които му се плаща според общата минимална заплата, въведена в страната през 2015 г., брутно 8,84 евро на час, на този глава на семейство се налага да прибягва към социални помощи. "Това е несправедливо", смята той. Решен да отиде да гласува в неделя, а след това и през есента, Райнер все още не е избрал за кого.

Петра Фогел, член на лявата радикална партия "Левите", иска премахване на Програма 2010. "Докато правителството не стане напълно различно, нищо няма да се промени", твърди тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
22
 
! Отговори
До 87 преди 6 години
В голяма грешка си , човек.В Германия има хибридна система между американския и шведския модел.Ако си кадърен-печелиш , ако не-живуркаш , но не в мизерия.Това е .
75
1
 
30
 
! Отговори
Христо преди 6 години
До 89"А немкинята с 600 евро в БеГе и дори в Гърция ще живее добре. Но защо ли не идва?" Идват, идват. Мой приятел, немец, пенсионер от Нюрнберг си купи апартаминт в Бургас, живее в България 8 месеца / март - октомври/ кара си "Мерцедес"-а /естествено с бургаска регистрация", храни се по ресторанти, ползва и други БГ екстри и изобщо не му пука, че не живее постоянно в Германия.
74
0
 
6
 
! Отговори
iop преди 6 години
bta puska dimki ...pf...da plashi bugarite...
73
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да дойдат у нас! Ще взимат максимум по 4 лева на час и то ако им ги платят. Ще се чувстват щастливи и доволни, че сме с нисък бюджетен дефицит.
72
1
 
25
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Навсякъде ножицата между образованите и бачкерите се отваря жестоко, заради глобализацията и роботите.А немкинята с 600 евро в БеГе и дори в Гърция ще живее добре. Но защо ли не идва?
71
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чистача, бакшиш... Не разбирам какви очаквания имат тези хора. Упражняват професии, които не изискват квалификация, не носят персонална и материална отговорност. Когато са започнали да работят, аз съм седял без пари да следвам. Сега работя в Германия, фирмата ни търси да назначи инженери и ръководни длъжности. Кандидати просто няма,въпреки, че заплащането е над 60000?/на година.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И там е всичко с връзки, освен да си добър в професията трябва да познаваш Хер Щайнгасингер, който да те уреди на хубава позиция.
69
3
 
35
 
! Отговори
Ходил в Берлин преди 6 години
Германия беше велика през 80-те и 90-те години.Когато не беше залята от евтини работници дошли от Арабския свят и източно европейци.Днес там е добре единствено за високо квалифицирани специалисти. Другите изнемогват и се мъчат. Мнозинството германци са под линията на средната класа.
68
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
в бг всички сме работещи бедни,е не всички само 95%,ама пък другите 5% мноого добре си живеят на наш гръб
67
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали има богати хора в Германия? Има милиардери, милионери. Трябва да гледаме тях и да сме спокойни за хората в Германия. Богати са.
66
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В статията е пропусната една маааалка падрОбност. Живях в германия 10 години. Махнах се преди 1 година заради напаста заляла германия и селфитата на Меркелица. Та тази подробност е че никой от германските граждани не е станал клошар. Никой не се е самоубил поради това че няма възможност да си плати сметките наема храната и заема. Когато ми покажат такива доказателства ще повярвам че наистина в германия има бедняци. И най ниско платените карат 5 годишни автомобили и си правят екскурзии.
65
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
10 евракис на час? Чакай да видим. Аз работя по 12 до 16 часа на ден, без почивен ден. Да го кажем, че работя 12 часа.30 дена(месец) х 12 часа = 360 часа х 10 евракис = 3600 евракис на месец. А аз ***, вземам наполовина тука в България. Тоест, ако се преместя, вместо да съм висш мениджър, а стана таксиметров в Германия, ще вземам два пъти повече - без стаж, без опит, без образование. И тия реват?
64
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гласувайте за Меркел и ще получите още порции от този евроатлантически рай. Ща настигнете България по мизерия.
63
0
 
47
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 6 години
Този път много качествена публикация на г-жа Василева. Живея от 3 десетилети тук и потвърждавам разказаното от нея. Тук 1000 евро на месец отговарят по покупателна способност на 500-600 лв в България. Нямаш ли собствена керемида над главата си - не си добре, направо си зле. Експлоатацият е страшна, средните кадри получават вънаграждения, с които едва да си платят наема и храната. Добре дошли тук, пробвайте. Умният слуша умните приказки, глу.пакът се убеждава сам!
62
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може хем високи заплати, хем персийчета за домашни любимци!
61
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...За ?10 на час..." - Чисто!!!10 евро Х 6 часа работа = 60 евро на ден60 евро Х 22 работни дена = 1320 евро на месецПлюс "бакшиш" по 2-5 евро на курс!Плюс "извънредни" за събота, неделя и нощните!Медицински и социални осигуровки плаща фирмата!И това за хора с основно образувание или без...И какво повече искат???
60
7
 
16
 
! Отговори
? преди 6 години
Казват Арабският език бил вече втори официален в Германия,даже звучал по-добре от немският
59
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 медицински сестри напуснаха работа от болницата в Карлово днес . всичките накуп заради една причина - ниското заплащане . та казвате че цъфтим и връзваме а ?
58
1
 
15
 
! Отговори
Мене преди 6 години
Отчаянието е по скоро мое.....защото през цялото време си мислех,че този сайт е в основата на простотията,която се представя като така наречените "новини".Но четейки коментарите на "потребителите" му все повече се убеждавам,че и едните и другите се заслужават напълно взаимно....Или както се казва в една поговорка: Каквото повикало,такова се обадило!!!!
57
2
 
17
 
! Отговори
до 56 Стоев преди 6 години
Неискам да те убеждавам. Идваш в Германия, започваш работа и като вземеш заплата тогава ще дискутираме. И пак подчертавам. В фирма пари няма, минал съм някога по този път. Тогава пак даваха добри пари но сега са по малко.