За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия

След 32 г. зад волана на таксито: ?1135 на месец не стигат!
11 май 2017 18:57, Елка Василева
153
За ?10 на час – отчаянието на бедните работещи в Германия
Снимка: архив, Reuters

"Мисля, че не е за вярване - да живееш в една от най-богатите страни в света и да се отнасят така с теб". Като милиони германци Петра Фогел е част от бедните работници, които едва успяват всеки месец да свържат двата края и се плашат от пенсионирането, пише Франс прес.

На 60 години, тази жена с крехка фигура и зелена спирала е прекарала половината си живот като служител по поддръжката в болница в родния си град Бохум, в провинция Северен Рейн – Вестфалия.

В неделя всички погледи ще бъдат насочени към тази западна провинция. Изборите там ще са изпитание за големите партии преди парламентарните избори през септември, една от големите теми на които е социалната справедливост.

Петра работи за компания, специализирана в сферата на услугите, която й плаща 10,51 евро на часа или "1115 евро на месец след приспадане на данъците" за 39-часова работна седмица.

Тя е профсъюзна представителка и често напуска удобството на бюрото си, за да облече униформа в черно и бяло и да помогне на колегите си, повечето от които са жени, въпреки че гърбът и коленете я болят след години на навеждане при чистене на тоалетни.

След като си плати наема, застраховката и телефона, й остават 350 евро на месец за храна, облекло, лекарства - тя е диабетичка - и за да си позволи от време на време лукса да изяде един сладолед.

"Имам чувството, че съм била измамена", признава тя, мислейки за трудното си ежедневие и за още по-мрачното бъдеще. До 5 години, след 41 години работа, тя ще може да излезе в пенсия. "Предпочитам да не мисля за това... Ще получавам по 665 евро и ще попадам в категорията на бедните пенсионери", притеснява се Петра. "Надявам се само все още да съм физически в състояние да работя след пенсия (на едно работно място) и ще получавам по 450 евро на месец".

Преразглеждане на системата

За тези "миниработни места" не се внасят осигуровки, но някои хора ги приемат охотно като временно решение. Те са една от знаковите мерки на Програма 2010 - либерално ориентираните реформи на пазара на труда, проведени от бившия канцлер от Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Герхард Шрьодер в периода от 2003 г. до 2005 година.

Друг опорен стълб на Програма 2010, "въвеждането на Харц IV (по-малка сума, която започва да получава всеки безработен след първата си година без работа - бел. АФП) засили страха от безработицата в германското общество и много хора бяха тласнати към несигурни работни места", анализира Ерик Зайлс, изследовател от фондацията Ханс-Бьоклер, интервюиран от АФП.

Той вижда в тази мярка "обратната страна на чудото на трудовия пазар" на най-голямата европейска икономика, където безработицата - 5,8 на сто от активното население - е достигнала най-ниското си равнище от обединението на страната.

По този начин през 2014 г. в Германия 9,7 на сто от работещото население е живеело под прага на бедността (около 940 евро), в сравнение със 7,5 на сто през 2006 г. и с 9,5 на сто в целия Европейски съюз, според последните данни на Евростат.

Тези реформи, защитавани от правителствата на коалицията на консервативната канцлерка Ангела Меркел, са в основата на кампанията за парламентарните избори.

Кандидатът на ГСДП Мартин Шулц обеща да коригира нещата, като удължи срока на изплащането на обезщетения за безработица и спре използването на временни договори.

В Бохум, бивш миньорски град с 360 000 жители, пострадал от преместването на завод на Нокия и затварянето на затвор на Опел, темата за социалната справедливост не оставя никого равнодушен.

"Системата трябва да бъде преразгледана изцяло", смята Антон Хилебранд, председател на Социалния съвет на Рурска област, сдружение, което подкрепя получаващите социални помощи при административните процедури.

54-годишният Райнер Писке, прекарал 32 години зад волана на таксито си, е член на сдружението. "Получавам 1135 евро на месец и това изобщо не стига да се живее", констатира той.

Въпреки своите 40 часа работа седмично, за които му се плаща според общата минимална заплата, въведена в страната през 2015 г., брутно 8,84 евро на час, на този глава на семейство се налага да прибягва към социални помощи. "Това е несправедливо", смята той. Решен да отиде да гласува в неделя, а след това и през есента, Райнер все още не е избрал за кого.

Петра Фогел, член на лявата радикална партия "Левите", иска премахване на Програма 2010. "Докато правителството не стане напълно различно, нищо няма да се промени", твърди тя.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
8
 
16
 
! Отговори
бивш преди 6 години
тези приказки дето сте писали в статията - в селската кръчма . поздрави от Дойчланд :)
55
4
 
14
 
! Отговори
... преди 6 години
ми то и тука 2000 лева не стигат
54
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е съдебната система. България трябва да реформира съдебната система. Една модерна съдебна система е основата на всяко демократично общество. Съдебната система в България е неефективна. Ето защо трябва да реформираме съдебната система. Трябва да се започне първо с реформата на съдебната система - това ще бъде едно добро начало.
53
1
 
22
 
! Отговори
Баровец преди 6 години
Живи да ги ожалиш. Тук, за 12-часов работен ден, график 2X2, 180 часа на месец, ставка 3 лв на час, след данък и осигуровки - 440 - 460 лв + 60 лв ваучери. Добре е, а?
52
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е, че остатъчната русофилска мрежа на бившата ДС държи БСП будна. България трябва да се изчисти от остатъчната русофилска мрежа на бившата ДС, само тогава можеме да се оправимe. Ако не се изчистиме от остатъчната русофилска мрежа на бившата ДС никога няма да се оправиме.
51
6
 
18
 
! Отговори
Стоев преди 6 години
Уточнявам за 57.Червените , които разграбиха Б-Я и станаха толкова алчни че от 10 сухи кладенеца вода ще изкарат само и само да не дават пари.И ние имаме познати в Германия работници които вземат много повече.Тези пари които ги говориш ти ги вземат ромите без никаква квалификация и незнаейки немски но даже и те взимат повече.Ти кя Германия даваш за пример?
50
11
 
17
 
! Отговори
дойчланд-мойчланд преди 6 години
как сте там в България бе братя мои ?Кво ми разправяте на мене Дойчланд-Мойчланд ,Джобцентъри-Мобцентъри ! Няма хлабаво ,иска се работа ,иска се воля !Това са парите на Германия ,гледайте ,а ,на ви ,ето това са евро Дойчланд-Мойчланд !Там в България от глад ще умрете бе ,за 10 евро гюнделик отивате цял ден чапа да въртите !
49
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От статията не става ясно имали деца. Щото там се женат рано и много с политика не се занимават. Освен да се е появила от бившото ГДРТам да се е научила да се оплаква.
48
6
 
58
 
! Отговори
6волта преди 6 години
Предвид че тока, вода, храна са по евтини от в България, отделно значима част от продуктите там са 1-во качество а в България 2-ро. Тези мрънкат че немогат да си купят по голяма къща или новия гоУлф TDI това им е мъката... ама никой не е загинал от премръзване в собственото си жилище (както става в България) или пък си е легнал да спи гладен. А в България много хора се лишават от елементарни неща като храна и отопление.
47
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На светлинни години сме от Германия. Тамощните бедни са тукашната средна класа като стандарт на живот.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германката едвам взема 1100 евро.
45
2
 
26
 
! Отговори
до 53 Стоев преди 6 години
Какви червени *** те гонят бе ?. Аз от 11 години в Германия и съм видял много. Има работещи които получават по малко от тази жена, около 870?. Много добри пари заработват специалисти в сферата на финансите и високите технологий и хора на свободна практика. Обикновенни работници в фирми вземат малко пари.
44
4
 
7
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
Tova sa nekvalificirani rabotni mesta I niakoi ne moje da o4akva6 po dobro zapla6taneKategoria bedni v Zapadnite strani sa okolo10% I sravneno s drugi 4asti na sveta tova e ni6toImat vazmojnost da pe4eliat pove4e no gi marzi da raboti at pove4e ot 40 4asa na sedmica
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е да ама ти си някав льольо с фирма, а не Дойче Банк, Комерц Банк, Постбанк и т.н. Със средно може ако си бератер с над 5 години стаж, а да влезеш в бранша със средно е супер трудно.
42
8
 
9
 
! Отговори
Стоев преди 6 години
Пълни глупости.Червените бо к луци опа политици се мъчат да ни убедят едва ли не че ни дават много пари.На тази жена за да и остават около 300 от 1100 трябва да говори от тлф си с извънземни.там роуминга не важи.
41
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНай-горе на страницата има иконка като лупа , тя е търсачката в този сайт !Кликни там и напиши - Дойчланд , Мойчланд .Виж ромът как се е оправил в Германия , а тази немска бабичка се оплаква ,че била бедна !
40
0
 
30
 
! Отговори
мултикултурализъм преди 6 години
Как ни сваряват бавно без да усетим.За да управляваш,условието е да взимаш толеми заеми,докато хептен забатачиш държавата и я предадеш без бой.На това му се вика банкстерска глобализация.Само унгарците си върнаха всички заеми и затова им беснеят.
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯИскам да го гледам този клип - дойчланд , мойчланд !Не съм го гледал ,как да го намеря ?
38
0
 
0
 
! Отговори
Кратун преди 6 години
До Анонимен 41Прав/a сте. Обърках се с Mecklenburg-Vorpommern понеже и нея често я дават за пример за бедност.
37
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Освен наеми , консумативи , застраховки , храна , услуги са по скъпи