Спасеният водолаз Иван Дойчев: Беше битка за живот!

Вадил от студените шотландски води скъпите миди "Сен Жак"
12 май 2017 07:07, Златко Желев
10
Спасеният водолаз Иван Дойчев: Беше битка за живот!
Спасеният Иван Дойчев. Снимка: "Труд"

"Бях убеден, че ако дочакам сутринта, ще бъда намерен", разказа пред "Труд" българинът Иван Дойчев, който оцеля повече от 11 часа сам в ледените води на Северно море на километри от бреговете на Шотландия.

Професионалният водолаз изкара цял нощ, изгубен в пролива Пертланд Фърт край остров Оркни, разчитайки само на себе си в 8-градусовата вода.

Сигналът за изчезването му е подаден на 3 май в 17:20 ч, когато не се върнал на кораба, с който излязъл за пореден път, за да вади скъпите миди "Сен Жак" от дъното.

Още по темата

"Беше ми третото влизане за деня, което е нормално в сезона. Денят беше прекрасен – слънце, слаб вятър и повърхност като огледало. Пълен лукс. Мястото е 1,2 мили преди последния нос на Южен Роналдси. Проблем с ливара (торбата) с миди на мой колега допринася за забавянето на лодката, която трябваше да ме прибере, а течението свърши останалото", казва Иван за момента, когато морето го отнася, и разкрива, че дори лодката да го беше последвала при толкова силно течение, всички щели да бедстват.

Борейки се с морето, 40-годишният мъж, с две кислородни бутилки на гърба, осъзнава, че е останал сам. Първият час от опасното му приключение бил най-кошмарен.

"Притеснявах се повече за близките си, отколкото за мен, и това да спра да мисля какво изпитват те, беше най-голямата битка, която спечелих. Фокусирах се върху оцеляването си. Постоянно плуване, позитивно мислене и бодър дух. Дори за минута не допусках лош край, вярата не ме напусна, позволих си дори лека игра с планктона в 2 ч сутринта. Знаете, той свети при резки движения. Забавлявах се, наблюдавайки това шоу, махайки с плавници колкото сила имам. Трябваше да правя нещо, чакайки сутринта. Бях убеден, че тогава ще бъда намерен", спомня си Иван за най-тежките моменти, в които вече не вижда и брега.

В същото време половината град Оркни търси нашенецът. Местни хора обхождали бреговете на различните острови в търсене на следа от изчезналия мъж. Два хеликоптера и три катера на бреговата охрана също го издирват безуспешно в продължение на часове.

"Плуването по никакъв начин не променяше посоката ми, правих го, за да избегна хипотермията. Осъзнах, че мога да променям посоката си едва когато течението ме върна обратно зад Пентланд Скери около 3 часа сутринта", разказва Иван, който чувал хеликоптерите далеч от себе си и това му давало сила на продължи, но това не било единственото, което го крепяло.

"Психиката беше преди всичко. Тя надделя и тя спечели. Нямаше умора и студ. Духовен човек съм – знам, че и силите бяха с мен. Гласуваха ми доверие", споделя професионалният водолаз от Варна и допълва, че въпреки тренировките, никой не би могъл да бъде сигурен в силите си срещу стихия като океана.

Така часовете минават бавно. "Към 3 ч знаех вече къде съм – на място с трафик. Първо видях светлини, помислих че е голям буй, маркиращ траекторията и пътя на преминаващи кораби. Бях вече зад Пентланд Скери и виждах ефекта от плуването. Когато се приближих, осъзнах, че е кораб. За късмет беше голяма ветроходна яхта, стояща на дрейф. Чакали са силен вятър да надуят платната. Минах буквално на 5 метра от нея, когато се срещнахме, дори огледах за кранци, спуснати по надолу, за които бих се хванал. Отново за късмет въпреки ранния час на дека са работили студенти и са ме чули веднага", разкрива Иван за момента, когато руски кораб се явява неговото спасение.

Оттам прехвърлят Иван на спасителен катер на шотландската брегова охрана, който го откарва в болница.

"Изкарах там няколко часа и се прибрах вкъщи. Изследванията ми са добри – като на здраво бебе", отчита оптимистът, който не може и ден, без да излезе в морето и така вече 23 години.

"Приятелката и семейството ми са героите след това, което преживяха – неописуеми тревоги. Аз просто си поплувах малко повече от нормалното, а и бях в морето, което обичам и винаги съм искал да бъда – остава все така бодър българинът и допълва: – Специални благодарности на екипажа на руския кораб и на шотландската брегова охрана, както и всички рибари и хора, които са се отзовали на сигнала за бедстващ човек в морето", благодари Иван Дойчев.


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Таню преди 1 година
За мен това е мечтаната работа. Като вляза да се гмуркам и времето спира, просто...
8
8
 
7
 
! Отговори
Местен преди 1 година
Човекът сам се е спасил. Руснаците нищо не са направили, той е доплувал до яхтата им. Стига с това възхваляване на руснаците.Човекът е имал борбен дух и е победил. Здраве му пожелавам.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на това мъжко момче, почитания на всички, които са участвали в спасителната акция! Да са живи и здрави!
6
6
 
6
 
! Отговори
Отговор преди 1 година
До Анонимен 5 Ето го и отговора. Русия и Путин са спасили нашия човек. Браво!
5
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците са прихванали сигнала за бедстващия нашенец и са отишли да го спасяват, а тия ингилизи са си бъркали в носа, както винаги. Браво на Русия браво на Путин.
4
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иване, изказваш благодарност на анонимен екипаж на анонимен руски ветроходен кораб, на който се обучават студенти от руски висши военноморски училища.
Ти ли си прекалено дискретен или евроджурналята?
3
3
 
16
 
! Отговори
бг преди 1 година
Още през петдесетте години на 20 век един френски лекар установи ,че повечето жертви на корабокрушенията са умрели от страх , а не от глад ,жажда или удавяне и за да го докаже прекоси сам океана с обикновена малка спасителна лодка без храна ,без вода като се е хранел само със сурова уловена от него риба и е пиел сок от рибата или дъждовна вода.Написа и книга за това .Лекарят се казваше Ален Бомбар.
2
2
 
38
 
! Отговори
Кривондел преди 1 година
Браво!
Пример за това, че с бодрост и дух става, а не с мрънкане...
1
2
 
42
 
! Отговори
. преди 1 година
Браво за *** на Иван, браво за оптимизма и липсата на отчаяние, те са му спасили живота, Бог обича смелите. Шотландците са добри хора, не си седятвкъщи да гледат Славето, когато някой е в беда.