Учебник за имигранти: Тате хвърли бомба и е в затвора!

Бежанци упражнявали френския си три години със скандалните фрази
Обновена: 13 май 2017 07:46 | 12 май 2017 20:45,
47
Учебник за имигранти: Тате хвърли бомба и е в затвора!
Снимка: Facebook

Учебник по френски език за новопристигнали имигранти предизвика скандал в Белгия със съдържанието си.
 
В упражнения за четене бяха открити изречения като: "Тате хвърли бомба и отиде в затвора", "Ям сандвич в затвора", "Той ми показва бомбата и затвора", "Татко хърка и отиде в затвора".
 
Учебникът се използва в обучителен център за интеграция на чужденци в брюкселския квартал "Андерлехт".

Езиковите курсове се предлагат на новопристигнали имигранти, за да се подпомогне адаптирането им към живота в Белгия. Те са организирани от Института за социално развитие.
 
Странните примери били открити от жена, чието семейство дава подслон на иракски бежанец. Според разказа ѝ иракчанинът ѝ показал учебника и я попитал защо се дават примери, които го връщат към спомените за насилие и терористичните атаки в родината му, обясни хазяйката, която алармира медиите.

"Недопустимо е. Това ли е учебен материал, предложен от страна домакин с цел интеграция", възмути се тя във Facebook.

Журналистическо разследване показа, че заданието за учениците във въпросното упражнение е да повтарят на глас изречения, прочетени от учителя, за да практикуват произношението си. Предизвикалите скандал примери изглежда не са направили впечатление на преподавателите, които обучавали курсистите по учебника в продължение на три години. Никой от учителите не е сигнализирал за спорното съдържание.
 
Странните изречения са смесени с други фрази, които като че ли целят да бъдат забавни. Например в упражнението са включени примери като: "Татко хърка като тръба" или обичайни изрази като: "Панталоните на пожарникарите са кафяви" и "Ям сандвич със сьомга и лимон".

Директорът на обучителния център призна пред обществената телевизия, че изреченията са част от учебника по френски език и заяви, че става въпрос за "грешка".

Според него не е възможно учебниците да се подменят ежегодно, нито да се проверява цялостно съдържанието на педагогическите пособия.
 
През курсовете в центъра годишно минават по 2500 курсисти.
 
Министърът на образованието на франкофонската общност в Белгия Исабел Симони, заяви, че е щокирана от случая, но ще изчака резултата от разследването на инцидента, преди да предприеме някакви мерки.
 
Брюксел беше обект на терористични атаки през март 2016 г. Две бомби бяха взривени на летището и още една в метрото. 32-ма души бяха убити при атентатите и над 400 ранени. Всички преки извършители са белгийски или френски граждани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еееееееее, нямам думи, просто не е за вярване....
6
16
 
10
 
! Отговори
бълхар преди 6 години
Учебник за българи: Тате уби турци през 1985 година и не отиде в затвора!
5
3
 
3
 
! Отговори
XYZ преди 6 години
Купувайки oръжие сирийци, бунтовници, ислямисти и кюрди издържат България.
4
3
 
27
 
! Отговори
ROM преди 6 години
Учебник за българи: Тате обра банка и не отиде в затвора!
3
4
 
17
 
! Отговори
Юсуф преди 6 години
Също така учихме стихотворение:Камикадзе е моя татко, камикадзе съм и аз...По домашен бит и техника учихме устройство на взривател и конструирахме взривяващ се пояс.Учат ни, че неверниците трябва да ни издържат и че имаме само права, но не и задължения.Много ни харесва и ще останем, но тъгувам за любимата си камила.
2
3
 
22
 
! Отговори
Чепа преди 6 години
Само на мен ли ми е смешно това, или?
1
1
 
24
 
! Отговори
Евролибераст преди 6 години
Сигурно сте пропуснали втората част на учебника, където детето се радва че баща му си е излежал присъдата и е излязал от затвора, само дето до края на живота си ще трябва да оди в памперси!