Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!

Нужни били нови модели на икономическо партньорство
281
Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин говори при откриването на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин днес и се изказа за създаване на голямо евразийско партньорство, като призова за отказ от войнствената риторика, за да се преодолее застоят в глобалното развитие, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Още по темата

Той изрази мнение, че наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, може да стане основа за формиране на голямо евразийско партньорство.

"Ние бихме приветствали участието и на държавите от Европейския съюз в такова партньорство, и тогава то наистина би станало хармонично, балансирано и всеобщо", добави Путин.

Той приветства мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път", чрез която според него, китайският президент Си Цзинпин е демонстрирал "пример за творчески подход към развитието на интеграцията в енергетиката, инфраструктурата, транспорта, индустрията, в хуманитарното сътрудничество".

Говорейки за създаването на голямо евразийско партньорство с широко участие, руският лидер изрази мнение, че то "ще позволи да се реализира уникалният шанс за създаване на единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята". Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, да донесе на Евразия мир, стабилност, разцвет и принципно ново качество на живот".

В същото време Путин предупреди за опасността от протекционизма.

"Все по-очевидни са рисковете от фрагментация на глобалното икономическо и технологично пространство. Протекционизмът става норма, а негова скрита форма са едностранните незаконни ограничения, включително върху доставките и разпространяването на технологии", каза той.

Според него сформираните през изминалия 20 век икономически модели днес преживяват криза.

"Много досегашни модели и фактори на икономическото развитие са практически изчерпани. В много страни се наблюдава криза и на концепцията за социалната държава, възникнала през 20 век. Днес тя не само не е способна да гарантира устойчив ръст на благосъстоянието, но често дори и не може да го задържи на предишното равнище", отбеляза руският президент. Необходими са "свежи, свободни от стереотипи идеи", добави Путин.

"Дисбалансите в социално-икономическото развитие, кризата на досегашния модел на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната сигурност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в равнището на развитие на страните и регионите поражда хранителна среда за международния тероризъм, за екстремизма и за незаконната миграция", подчерта руският президент. Няма да се справим с тези предизвикателства, ако не преодолеем стагнацията, застоя в глобалното икономическо развитие. Нека не забравяме и за онези заплахи, които носят регионалните конфликти, зоните на стари противоречия, каквито остават на много места в Евразия", каза той.

Говорейки за пътищата за нов тип интеграция, чрез която да се преодоляват тези изострящи се проблеми, Путин предложи да се оптимизират транспортните коридори, за да се създаде нова транспортна конфигурация на Евразийския континент.

"Така ние ще можем да си поставим амбициозната цел да направим движението на стоки из евразийското пространство най-бързо, удобно и безпрепятствено", посочи той. Путин призова и за подготовка на евразийско споразумение за опростяване на търговските процедури.

Русия предлага също да се върви към унификация и единни норми за техническо регулиране, към разработване на единни стандарти както за традиционните промишлени и селскостопански стоки, така и за новата, високотехнологична продукция. Той предложи и създаване в Евразия на големи международни изследователски центрове и лаборатории за съвместно използване. Според него "качествената интеграция на страните от региона е възможна само с опора на мощен човешки капитал, на квалифицирани кадри, на технологични и научни постижения".

За такива мащабни проекти, каза президентът, ще са необходими и сериозни частни инвестиции.

"Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
6
 
7
 
! Отговори
относно Путин преди 6 години
Великодушието е присъщо на силните.
151
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин: Стига с войнствената риторика !......................Хвърлиха стотици милиони за парад. Облякоха децата във войнишки дрехи. Дадоха им автоматчета. Рускини гордо возят бебета в колички танкчета. Облечени като войници.***.или !
150
14
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
ами като иска бес войнственна риторика кво прави в крим и други военни райони който той генерира като кнфликт и продължава да подклажда няма логика в невинното му изказване,жалко че бедния руснак страда заради една сбирщина окупирали тази прекрасна страна и кара и други нации да страдат
149
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко,което не позволява на Путин да завзема територии и да доминира в света,му пречи.
148
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще стане трябва да стане прав е Путин
147
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Президентът Путин постигна колосален успех, превръщайки Русия във важен световен играч във всички части на света.
146
7
 
15
 
! Отговори
ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ преди 6 години
През ВСВ САЩ бомбардираха България и избиха близо 5 хиляди цивилни българи жени и деца в София. При това бомните не са били пускани върху военни обекти (в София няма такива) ами съзнателно са избивали невинни цивилни граждани! САЩ СА ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ!
145
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, дребния фъстък с високи токчета да го каже?!? Крадеца вика-дръжте крадеца.
144
12
 
14
 
! Отговори
въздух под налягане преди 6 години
Жертвите на Сталинския терор са мит. Няма нито едно семейство на близки на жертва на Сталин, нито списъци, нито мемориал, нито възпоменания, нито интернет сайтове, нито филми, нито книги, нито историци които вече 30 години да съставят списъци или да кажат броя. Всички видяхме как милиони руснаци в цял свят излязоха на марша на безсмърния полк с портретите на близките загинали за освобождаването на Европа от хитлеризма, къде са близките на жертвите на Сталин, защо ги няма, защо мълчат?
143
1
 
1
 
! Отговори
До 182 преди 6 години
Да ти е сладко!
142
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето вече го ритат от всякъде и се чуди към кого да се присламчи.
141
7
 
10
 
! Отговори
ник преди 6 години
Путин: ""наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия""Това е все едно насложиш коняк с кьопоолу , кафе с кисели краставички или ликьор с ямамбаялдъ.......Абсолютен идиотизъм......
140
13
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когаро бяхме с Русия българите живееха добре!
139
13
 
7
 
! Отговори
Az преди 6 години
До Анонимен - Те не са платили цена за втората световна война. Те ЗАПОЧНАХА втората световна война, като нападнаха първо Полша заоедно с Хитлер, а после самички се опитаха да завладеят Финландия. Просто те Никога нямаше да победят Хитлер, ако Америка нямаше интерес от това. Хитлеристка Германия е дала 8 милиона жертви а Сталинският СССР - 42 милиона жертви.
138
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двегодишно дете умря от глад в Ловеч. Детето е починало на прага на болницата в областния център. Системно недохранване и лошо отглеждане е била причината за смъpтта момченцето според съдебния лекар.
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В момента, минималната работна заплата в Русия е 8000 рубли (250 лева). А БНП е 2000 долара месечно на човек. Не вярвам на последното.
136
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ШопШопе ,тебе трябва да те показват на студентите от Медицинската академия.
135
6
 
12
 
! Отговори
Желтий Мот преди 6 години
Проблема на Русия не е територията, а Москва. Веднъж да се отърсят от този цирей и нещата ще тръгнат.
134
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира много добре че Русия изостава колосално технологично след всички ,дори и след азиатските държави!Една от причините е маниера на войственост които непрекъснато показват!Първо трябва да си сменят мисленето и да си ограничат манията за величие!
133
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
IBM са световна империя и разполат с достъп до гпобална геополитическа и икономическа информация. Щом IBM открива филиал в България, значи е 100% сигурно, че през следващите 30 години стандарта на живот в България ще бъде нисък, иначе не биха отворили филиал в България а в друга бедна страна, където заплащането е по-ниско.