Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!

Нужни били нови модели на икономическо партньорство
281
Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин говори при откриването на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин днес и се изказа за създаване на голямо евразийско партньорство, като призова за отказ от войнствената риторика, за да се преодолее застоят в глобалното развитие, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Още по темата

Той изрази мнение, че наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, може да стане основа за формиране на голямо евразийско партньорство.

"Ние бихме приветствали участието и на държавите от Европейския съюз в такова партньорство, и тогава то наистина би станало хармонично, балансирано и всеобщо", добави Путин.

Той приветства мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път", чрез която според него, китайският президент Си Цзинпин е демонстрирал "пример за творчески подход към развитието на интеграцията в енергетиката, инфраструктурата, транспорта, индустрията, в хуманитарното сътрудничество".

Говорейки за създаването на голямо евразийско партньорство с широко участие, руският лидер изрази мнение, че то "ще позволи да се реализира уникалният шанс за създаване на единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята". Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, да донесе на Евразия мир, стабилност, разцвет и принципно ново качество на живот".

В същото време Путин предупреди за опасността от протекционизма.

"Все по-очевидни са рисковете от фрагментация на глобалното икономическо и технологично пространство. Протекционизмът става норма, а негова скрита форма са едностранните незаконни ограничения, включително върху доставките и разпространяването на технологии", каза той.

Според него сформираните през изминалия 20 век икономически модели днес преживяват криза.

"Много досегашни модели и фактори на икономическото развитие са практически изчерпани. В много страни се наблюдава криза и на концепцията за социалната държава, възникнала през 20 век. Днес тя не само не е способна да гарантира устойчив ръст на благосъстоянието, но често дори и не може да го задържи на предишното равнище", отбеляза руският президент. Необходими са "свежи, свободни от стереотипи идеи", добави Путин.

"Дисбалансите в социално-икономическото развитие, кризата на досегашния модел на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната сигурност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в равнището на развитие на страните и регионите поражда хранителна среда за международния тероризъм, за екстремизма и за незаконната миграция", подчерта руският президент. Няма да се справим с тези предизвикателства, ако не преодолеем стагнацията, застоя в глобалното икономическо развитие. Нека не забравяме и за онези заплахи, които носят регионалните конфликти, зоните на стари противоречия, каквито остават на много места в Евразия", каза той.

Говорейки за пътищата за нов тип интеграция, чрез която да се преодоляват тези изострящи се проблеми, Путин предложи да се оптимизират транспортните коридори, за да се създаде нова транспортна конфигурация на Евразийския континент.

"Така ние ще можем да си поставим амбициозната цел да направим движението на стоки из евразийското пространство най-бързо, удобно и безпрепятствено", посочи той. Путин призова и за подготовка на евразийско споразумение за опростяване на търговските процедури.

Русия предлага също да се върви към унификация и единни норми за техническо регулиране, към разработване на единни стандарти както за традиционните промишлени и селскостопански стоки, така и за новата, високотехнологична продукция. Той предложи и създаване в Евразия на големи международни изследователски центрове и лаборатории за съвместно използване. Според него "качествената интеграция на страните от региона е възможна само с опора на мощен човешки капитал, на квалифицирани кадри, на технологични и научни постижения".

За такива мащабни проекти, каза президентът, ще са необходими и сериозни частни инвестиции.

"Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
0
 
2
 
! Отговори
ОТГОВОР преди 6 години
С твоите думи : ще каже чао на София и ще отиде другаде където труда е по-евтин
131
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече е само регионална сила, която може да бъде игнорирана. Дори страни като Северна Корея които от десетилетия са под икономическа изолация и санкции вече игнорат САЩ и поставят условия на Вашингтон.
130
6
 
8
 
! Отговори
ЩЕ ПОЧАКА ОЩЕ ! преди 6 години
Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той. . . . Да готова е отдавна , но никой от евразизйския съвет или съюз не зачита Русия и не се съобразява с нея . И не само от него . . . .
129
2
 
5
 
! Отговори
леле преди 6 години
Това милиционерче, специалист по газови потоци е напълно изперкал! !! Толкова е жалък и смешен , че не си заслужава да го споменаваме !!! Ромски / цига..ки / наглец и престъпник !!!!
128
1
 
2
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Добре де ..не *** , а Путин..
127
5
 
7
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Прочетете книгите на Игор Бунич, за да разберете, че руснаците са неспасяеми поне още 100г. А *** май е руснак.... бивш член на КПСС.
126
7
 
9
 
! Отговори
Либералист преди 6 години
третополовите от кремъл отново не са забелязали, че никой не се интересува от тях .... да си ядът гречката и картошките и да се молят пред фашиския вожд ...
125
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Северна Корея изстреля поредна балистична ракета в посока Русия. Както е тръгнало Ким може да удари с някоя ядрена глава Рашата хахаахахахаха
124
5
 
10
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
До ШопКак ли пък не! Дори самите американци се хвалят със заслугата си, че са успели да раздробят на части "голямото чудовище Югославия", а ти ще ми кажеш, че руснаците го сторили. Сами си противоречите. Колкото до споменатите арабски страни. Точно американците обявиха Кадафи, Хюсейн и Асад за диктатори, а не руснаците, как тогава ще ме убедиш, че Русия е опустошила страните им, след като САЩ имаха претенциите да ги свалят от власт. Това е още по-голям парадокс!
123
0
 
4
 
! Отговори
до ком 150 преди 6 години
Прочетох коментарът ти и ми стана ясно че си политически обременен.С такова мислене и тълкувание светът не отива към добро..
122
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе точно путин ли говори за спиране на войнствената реторика, след като видяха какъв ще е военния бюджет на щатите, свиха перките. И да прават военни паради и да не правят, нито земя им трябва още, нито войната е донесла нещо хубаво за който и да е, руснаците трябва най-добре да знаят каква цена платиха втората световна.
121
8
 
12
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
До ЖоСтига бе! Точно Русия разчита на войни! Вашият парадокс, направо кърти мивки. Аз да те светна не Русия опустоши Либия, Ирак, Египет и Сирия. Не Русия хвърли двете атомни бомби на Нагасаки и Хирошима. Тъй че тихо! Колкото до въпроса с Крим! Той си руски! Но вие русофобите, по-добре си гледайте САЩ. Щото половината от техните щати също са анексирани от Мексико. Като са такива демократи защо не върнат, примерно, Тексас на Мексико. Там хората дори не се сметат за американци. :)
120
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Знаеш ли, че американския гигант Ай Би Ем има филиал в София и заплатите на българските специалисти там започват от 1900 ЕВРО? Това лошо ли е според теб?" Да. Аз съм IT специалист. Работих 10г на запад. Сега изкарвам към 4 пъти по толкова на месец с работа от вкъщи. Това че някои роби ги експлоатират по-малко от други не прави нещата добре.
119
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много им се ще на руснаците да станат световна сила и гледат да се залепят за китай. На китайците не им трябват малоу.мните руснаци за да просперират. Историята е доказала, че където стъпи нещо руско, висичко увяхва икономически. Скоро зависимостта от фозилни горива в световен мащаб ще намалее и тъ.пата бензиностанция ще фалира за пореден път.
118
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин е пич
117
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ни интересува азиатската болшевишка *** - Сесесерестан. Не ни занимавайте с тези червени кухи кратуни.
116
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 142Знаеш ли, че американския гигант Ай Би Ем има филиал в София и заплатите на българските специалисти там започват от 1900 ЕВРО? Това лошо ли е според теб?
115
20
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да се пенят и да подскачат краварите - Крим е руски! Факт!
114
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 141: "Крим е руски. Въпросът е затворен."Има пациенти в напреднала фаза за които няма лек.
113
6
 
16
 
! Отговори
Патриот преди 6 години
ФАЩ е световен *** нищо повече и враг на демокрацията и свободата!