Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!

Нужни били нови модели на икономическо партньорство
281
Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин говори при откриването на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин днес и се изказа за създаване на голямо евразийско партньорство, като призова за отказ от войнствената риторика, за да се преодолее застоят в глобалното развитие, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Още по темата

Той изрази мнение, че наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, може да стане основа за формиране на голямо евразийско партньорство.

"Ние бихме приветствали участието и на държавите от Европейския съюз в такова партньорство, и тогава то наистина би станало хармонично, балансирано и всеобщо", добави Путин.

Той приветства мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път", чрез която според него, китайският президент Си Цзинпин е демонстрирал "пример за творчески подход към развитието на интеграцията в енергетиката, инфраструктурата, транспорта, индустрията, в хуманитарното сътрудничество".

Говорейки за създаването на голямо евразийско партньорство с широко участие, руският лидер изрази мнение, че то "ще позволи да се реализира уникалният шанс за създаване на единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята". Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, да донесе на Евразия мир, стабилност, разцвет и принципно ново качество на живот".

В същото време Путин предупреди за опасността от протекционизма.

"Все по-очевидни са рисковете от фрагментация на глобалното икономическо и технологично пространство. Протекционизмът става норма, а негова скрита форма са едностранните незаконни ограничения, включително върху доставките и разпространяването на технологии", каза той.

Според него сформираните през изминалия 20 век икономически модели днес преживяват криза.

"Много досегашни модели и фактори на икономическото развитие са практически изчерпани. В много страни се наблюдава криза и на концепцията за социалната държава, възникнала през 20 век. Днес тя не само не е способна да гарантира устойчив ръст на благосъстоянието, но често дори и не може да го задържи на предишното равнище", отбеляза руският президент. Необходими са "свежи, свободни от стереотипи идеи", добави Путин.

"Дисбалансите в социално-икономическото развитие, кризата на досегашния модел на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната сигурност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в равнището на развитие на страните и регионите поражда хранителна среда за международния тероризъм, за екстремизма и за незаконната миграция", подчерта руският президент. Няма да се справим с тези предизвикателства, ако не преодолеем стагнацията, застоя в глобалното икономическо развитие. Нека не забравяме и за онези заплахи, които носят регионалните конфликти, зоните на стари противоречия, каквито остават на много места в Евразия", каза той.

Говорейки за пътищата за нов тип интеграция, чрез която да се преодоляват тези изострящи се проблеми, Путин предложи да се оптимизират транспортните коридори, за да се създаде нова транспортна конфигурация на Евразийския континент.

"Така ние ще можем да си поставим амбициозната цел да направим движението на стоки из евразийското пространство най-бързо, удобно и безпрепятствено", посочи той. Путин призова и за подготовка на евразийско споразумение за опростяване на търговските процедури.

Русия предлага също да се върви към унификация и единни норми за техническо регулиране, към разработване на единни стандарти както за традиционните промишлени и селскостопански стоки, така и за новата, високотехнологична продукция. Той предложи и създаване в Евразия на големи международни изследователски центрове и лаборатории за съвместно използване. Според него "качествената интеграция на страните от региона е възможна само с опора на мощен човешки капитал, на квалифицирани кадри, на технологични и научни постижения".

За такива мащабни проекти, каза президентът, ще са необходими и сериозни частни инвестиции.

"Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
2
 
4
 
! Отговори
**** преди 6 години
Путин посреща официалните си гости в Москва,а треторазрядните,в Сочи .
91
11
 
10
 
! Отговори
cazzo duro преди 6 години
Джуджето голям го вадеше ама вече започна да хленчи. Само с паради не става, трябва и икономика.
90
13
 
8
 
! Отговори
това е преди 6 години
УКРАЙНА В ЕС И НАТО !!! РУСИЯ В СЕВ. КОРЕЯ И МОНГОЛИЯ!
89
8
 
4
 
! Отговори
ПРИВЕТ ОТ КИЕВ преди 6 години
До Дед МорозТи ли си украинец, бре? Крим е полуостров, руски при това, само с палки ще ви смачкат кримчаните.ЧЕ КАКВО КАТО КРИМ Е РУСКИ ?! ДОНЕЦК И ЛУГАНСК СА УКРАИНСКИ НА ТАМ ЖИВЕЕ РУСКО МАЛЦИНСТВО ! КАКВО ПРЕЧИ В КРИМ ДА ЖИВЕЯТ НЯКОЛКО МИЛИОНА УКРАИНЦИ ЩОМ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ЖИВЕЯТ НЯКОЛКО МИЛИОНА РУСНАЦИ ?! А И ВПРОЧЕМ РУСНАЦИТЕ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК ИМАТ ПОДКРЕПА САМО ОТ РУСИЯ ,А НИЕ В КРИМ ЩЕ ИМАМЕ ПОДКРЕПА КАКТО ОТ УКРАЙНА ТАКА И ОТ НАЙ-БОГАТИТЕ СТРАНИ В СВЕТА ! ИГРАТА СЕГА ЗАПОЧВА
88
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Василев 102Затова ли Шмеркел му ходи на крака в Сочи?
87
5
 
9
 
! Отговори
Дед Мороз преди 6 години
До ПРИВЕТ ОТ КИЕВТи ли си украинец, бре? Крим е полуостров, руски при това, само с палки ще ви смачкат кримчаните.
86
13
 
7
 
! Отговори
киро преди 6 години
Повръщаме от този долен, бандит и *** милиционер Джуджи -филхармонията !!!! Отврат ....
85
13
 
3
 
! Отговори
ПРИВЕТ ОТ КИЕВ преди 6 години
До АнонименЗатова ли украинците емигрират в Крим и драпат за руски паспорти?ЕМИГРИРАМЕ В КРИМ НЕ ПО ИКОНОМИЧЕСКИ ПРИЧИНИ ,А ЗА ДА ИМА ТАМ УКРАИНСКО ПРИСЪСТВИЕ ТЪЙ КАКТО РУСИЯ ИМА РУСКО ПРИСЪСТВИЕ В НАШИТЕ ДОНЕЦКА И ЛУГАНСКА ОБЛАСТ ! КАТО СЕ ПРЕСЕЛИМ В КРИМ НЯКОЛКО МИЛИОНА УКРАИНЦИ МОЖЕМ ДА ОБЪРКАМЕ СМЕТКИТЕ НА РУСИЯ В КРИМ ТЪЙ КАКТО ТЕ ОБЪРКВАТ НАШИТЕ В ДОНЕЦК И ЛУГАНСК
84
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ губят ролята си на световен лидер.
83
8
 
7
 
! Отговори
ОТЧАЯНИЯТ ПАЛЯЧО преди 6 години
ТЪРСИ НАЧИН ДА СЕ ИЗМЪКНЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ САНКЦИИ ! НО КАКВА ЛИ ТЪРГОВИЯ БИ ПРАВИЛА РУСИЯ С КИТАЙ И СЕВЕРНА КОРЕЯ ?! КИТАЙ ПО-СКОРО БИ ПРОДАВАЛ НА РУСИЯ ОТКОЛКОТО ДА КУПУВА ОТ РУСИЯ ! ТАКА ЧЕ РУСИЯ ПАК Е НА ЗАГУБА !
82
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 96Затова ли украинците емигрират в Крим и драпат за руски паспорти?
81
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейският съюз се разпада, а Евразийският съюз се разширява.
80
5
 
8
 
! Отговори
**** преди 6 години
Тука във форума,има много хора с по една гънка на мозъка,не вдяват какво казва Путин,той иска свободна търговия,имаш пари купуваш,а не разни измислени забрани,които не важат за някои богати страни,по този начин се облекчават и производителите.
79
8
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Путин и компания се оказаха ''петата колона'' на Китай в Русия. Следващото съперничество ще е между ЕС, Китай и САЩ за остатъците от Русия.
78
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В евентуална търговска война Китай ще победи САЩ.
77
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Третополовите само като видят някъде написано Путин и мигом надават нечовешки вой. Затова ще напиша името му три (3) пъти с главни букви за да се насладя на сатанинския хор и акапелния говедарския полифоничен ансамбъл. ПУТИН, ПУТИН, ПУТИН!Аууууу, вийте койоти грозни, вийте и опявайте на умрелло да заработите шекелите!
76
10
 
9
 
! Отговори
привет от Крим преди 6 години
Путин е прав ,че има криза ! Откакто се присъединихме към Русия станахме мизерници като руснаците !
75
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За първи път след Втората световна война САЩ са принудени със съжаление да признаят, че в триъгълника Русия Китай САЩ именно те са най-слабата страна.
74
9
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
По-простичко Путин каза: Повече няма да се дърлим, дайте технологии -ако може без пари, остана ни една голяма територия - между ЕС и Китай, използвайте я за връзка - нещо като нов ''път на коприната'' Стройте на тази територия скоростни коридори, градове и ферми. Аз съм се обърнал и навел към Китай.
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пуделчето на Китай много дълга реч изджавкало!