Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!

Нужни били нови модели на икономическо партньорство
281
Путин призова: Стига с войнствената риторика, пречи ни!
Снимка: Reuters

Руският президент Владимир Путин говори при откриването на международния форум "Един пояс - един път" в Пекин днес и се изказа за създаване на голямо евразийско партньорство, като призова за отказ от войнствената риторика, за да се преодолее застоят в глобалното развитие, предаде БТА като се позова на ТАСС.

Още по темата

Той изрази мнение, че наслагването на потенциалите на такива интеграционни формати, като Евразийското икономическо сътрудничество, "Един пояс - един път", Шанхайската организация за сътрудничество, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, може да стане основа за формиране на голямо евразийско партньорство.

"Ние бихме приветствали участието и на държавите от Европейския съюз в такова партньорство, и тогава то наистина би станало хармонично, балансирано и всеобщо", добави Путин.

Той приветства мащабната инициатива на Китай "Един пояс - един път", чрез която според него, китайският президент Си Цзинпин е демонстрирал "пример за творчески подход към развитието на интеграцията в енергетиката, инфраструктурата, транспорта, индустрията, в хуманитарното сътрудничество".

Говорейки за създаването на голямо евразийско партньорство с широко участие, руският лидер изрази мнение, че то "ще позволи да се реализира уникалният шанс за създаване на единно пространство за сътрудничество от Атлантика до Тихия океан за първи път в историята". Евразийското партньорство "трябва да промени политическия и икономическия ландшафт на континента, да донесе на Евразия мир, стабилност, разцвет и принципно ново качество на живот".

В същото време Путин предупреди за опасността от протекционизма.

"Все по-очевидни са рисковете от фрагментация на глобалното икономическо и технологично пространство. Протекционизмът става норма, а негова скрита форма са едностранните незаконни ограничения, включително върху доставките и разпространяването на технологии", каза той.

Според него сформираните през изминалия 20 век икономически модели днес преживяват криза.

"Много досегашни модели и фактори на икономическото развитие са практически изчерпани. В много страни се наблюдава криза и на концепцията за социалната държава, възникнала през 20 век. Днес тя не само не е способна да гарантира устойчив ръст на благосъстоянието, но често дори и не може да го задържи на предишното равнище", отбеляза руският президент. Необходими са "свежи, свободни от стереотипи идеи", добави Путин.

"Дисбалансите в социално-икономическото развитие, кризата на досегашния модел на глобализацията водят към негативни последствия за отношенията между държавите, за международната сигурност. Бедността, социалната неуреденост, колосалният разрив в равнището на развитие на страните и регионите поражда хранителна среда за международния тероризъм, за екстремизма и за незаконната миграция", подчерта руският президент. Няма да се справим с тези предизвикателства, ако не преодолеем стагнацията, застоя в глобалното икономическо развитие. Нека не забравяме и за онези заплахи, които носят регионалните конфликти, зоните на стари противоречия, каквито остават на много места в Евразия", каза той.

Говорейки за пътищата за нов тип интеграция, чрез която да се преодоляват тези изострящи се проблеми, Путин предложи да се оптимизират транспортните коридори, за да се създаде нова транспортна конфигурация на Евразийския континент.

"Така ние ще можем да си поставим амбициозната цел да направим движението на стоки из евразийското пространство най-бързо, удобно и безпрепятствено", посочи той. Путин призова и за подготовка на евразийско споразумение за опростяване на търговските процедури.

Русия предлага също да се върви към унификация и единни норми за техническо регулиране, към разработване на единни стандарти както за традиционните промишлени и селскостопански стоки, така и за новата, високотехнологична продукция. Той предложи и създаване в Евразия на големи международни изследователски центрове и лаборатории за съвместно използване. Според него "качествената интеграция на страните от региона е възможна само с опора на мощен човешки капитал, на квалифицирани кадри, на технологични и научни постижения".

За такива мащабни проекти, каза президентът, ще са необходими и сериозни частни инвестиции.

"Русия с нейното уникално географско положение е готова за такава съвместна работа", която да отстрани инфраструктурните пречки пред евразийската интеграция, подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


281
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на В.Путин!
171
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЪРЧИЛ Е ИЗПИТВАЛ ПАТОЛОГИЧНА ОМРАЗА КЪМ БЪЛГАРИЯ.ДОРИ В МЕМОАРИТЕ СИ ИЗЛИВА ПОТОЦИ ОТ ТАЗИ ОМРАЗА.
170
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
211А каква е била целта на бомбардировките на САЩ и Англия над София, пак през Втората световна? Не мога да разбера защо излишно изопачавате историята ни.Ще ми кажеш, че ни бомбардирали без да обявят война. Да бе! Полека! Даже Сталин е предупреждавал нашия цар Борис да не се замесва с Хитлер, ама той не го е послушал.Затова са ни обявили война. Даже и в Интернет, където принципно се публикуват пълни глупости, можеш да я откриеш тази информация, как Чърчил настройва Сталин срещу България!
169
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИКажи сега каква е била целта на руските бомбардировки 1941г.Те с каква цел са били при положение, че дори не са ни обявили и война?
168
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИзащо да връща Крим ,да не би слуууууучайно Гърция да ни върна Беломорието или Турция да се изнесе от Кипър , а албанците да върнат Косово - сръбска земя от незапомнени времена .Крим е бил руски до 50-те години Хрушчов прави подарък на фалшивата република Украйна .Виж колко украйнци живеят там ,колко руснаци и колко татари ,по голямата част от които са наследници на българите на Батбаян
167
0
 
2
 
! Отговори
208 преди 6 години
Ба си тъ пи ят сайт! Цензурираха ми думата м*о*д*а !!!
166
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето въведе тази мода, а сега се оплаква! Двулично джудже!
165
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джуджето да не философства а да връща Крим.
164
3
 
4
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
За военните птрстъпления,засегнати по- долу:На Аденауер му казват така - ще направиш ГФР, но н я м а да търсиш сметка за военните престъпления на територията на Германия. Няма да коментирам - не зная как!
163
20
 
12
 
! Отговори
Фронто преди 6 години
Към КМТ:Знаеш ли какво представлява Русия през есента на 1941? Абверът е на 25 км, на полъх на вятъра от Москва. В това т о ч н о време България има близо милионна, обучена,въоръжена и неизтощена войска. Схващаш ли за какво говоря? И не само си говоря, нашето НЕучастие е исторчески факт. Сталин задниците ни трябваше да целува! Щял да ни изтрие - с какво? С проститутките в Москва които през 41 ударно ... изучават немски, ли? И това е факт. Неблагодарни нещастници сте вие руснаците.
162
1
 
5
 
! Отговори
ПУТИН преди 6 години
РАВНИИИС! МИРНООООО!
161
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
200Добре бе, ами примерно Англия, не е ли искла да има влияние и територия на Балканите. Не е ли налагала репарации на Османската империя? Защо те не са дошли да ни освободят тогава? Като целите на руснаците са били користни тогава защо всички наши революционери, които са останали живи са се включили на тяхна страна през 1877г?
160
20
 
11
 
! Отговори
demograph преди 6 години
Уникален наглец е тоя Вълвин. Той хвърли Европа във война, а говори за край на военната реторика. Той бълв омраза и лъжи, говори някой дс спре "военната реторика". Той блокира развитието , говори за някой който му пречи, той държи пространството между Китай и ЕС без пътища и железници, говори за единно пространство, той затваря Русия за външния свят, говори за отваряне, той размахва ядреното си оръжие, говори за мир и сътрудничество...до кога?- До следващата си окупация. И после пак така...
159
7
 
19
 
! Отговори
К.М.Т. преди 6 години
198Като че ли няма сведения за изнасилвания от англичани, французи и германци. Иначе нали се сещаш, че ако Сталин е искал да затрие България, той е щял да го направи във войната срещу Хитлер, когато България застава на страната на Хитлер. Но това не се е случило... Откъдето следва, че всичките ти аргументи отиват на кино.
158
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До накратко...199 Русия преследваше имперските си цели,а не освобождението на България.Доказателство за това е предателската и роля,в сетнешните събития,след Руско-турската война,когато се застъпи за "разширяването на Сърбия,на юг",върху български земи,населени предимно с българи.Знаем,как сърбите ги направиха набързо"сръбски",с масови кланета ,асимилация и прогонване на българи в бг-област Македония,Южното поморавие,Западните покрайнини.
157
13
 
22
 
! Отговори
накратко... преди 6 години
198, ако не бяха руснаците, сега щеше да пишеш на турски, а не на български.
156
22
 
12
 
! Отговори
do 197 преди 6 години
Тая простотия я чета за втори път, как Чърчил искал да "закрие" България. Ш.и.б.а.н. путински *** си ти. Не знам какво е искал Чърчил, но пък знаем, че Сталин закри България, а съветската армия изби и ограби голяма част от българското население. Има свидетелства за масови групови изнасилвания на съветската армия, не само в България, а навсякъде къдетоп е стъпила.
155
2
 
5
 
! Отговори
Шегечка преди 6 години
Стига с воинствената риторика. Дела , а не думи. Да усилим произвадство на бомби.Целия свят ни мрази.
154
3
 
5
 
! Отговори
Баг преди 6 години
До въздух под наляганеМного просто бе ! Освен враговете на народа там попадат и семействата им.Де сега са роднините на Императорското семейство. Любимите ти Болшевики нали и тях убиха.
153
4
 
7
 
! Отговори
Баг преди 6 години
До ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИАбе то хубаво ама за ЧИЙ ... България им обяви война. То поне американци да ни бяха окупирали, ама ний с нашия късмет се паднахме на руснаците.