Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци

Започваме наказателна процедура, ако продължавате с предпочитанията!
Обновена: 16 май 2017 17:56 | 16 май 2017 17:45,
251
Брюксел заплаши България, приемала твърде малко бежанци
Снимка: Reuters, архив

България трябва да престане да предявява предпочитания и да започне да приема бежанци от Италия, в противен случай ще започнем наказателна процедура.Това заяви еврокомисарят за миграцията Димитрис Аврамопулос  днес, добавяйки, че това е последно предупреждение към София. Той поясни, че Комисията ще изчака само още един месец преди да започне да наказва.

Още по темата

"Това не е ултиматум, това е краен срок. Знаете, че има разлика между двете. Става въпрос за името на ЕС и за доверието в него“, заяви Аврамопулос в Страсбург.

България отказва да приема бежанци от Еритрея, които са мнозинството от 2200 души готови за преместване от Италия към вътрешността на континента. Според квотите, съгласувани между страните членки България трябва да вземе 140 души от Италия, но не е приела нито един.

Европейската комисия предупреждаваше София през последните два месеца, че не изпълнява ангажиментите си по бежанските квоти, но без реакция от правителството. Досега у нас са прехвърлени само 29 души, като остава да приемем още 1302-ма до септември.

Брюксел заплаши още Унгария и Полша, които не са взели нито един имигрант от Гърция и Италия, както и Словакия, която също не приема бежанци от Африка, пристигащи в Италия. Последно предупреждение е изпратено и в Прага, защото не е участвала активно в схемата повече от една година и е взела едва 12 души. Засега само на Австрия, която също не приема бежанци, й се разминава, защото външният министър Слободка е обещал на комисаря, че ще отворят страната си за бежанците.

Като цяло Еврокомисията е доволна от темпа на разселванията, с изключение на петте предупредени държави. От началото на годината са преместени толкова бежанци, колкото за цялата 2016 г. и според Аврамопулос е напълно осъществимо ЕС да прехвърли от Гърция и Италия всички 98 255 бежанци, договорени между страните членки.
18 418 бежанци са разселени от двете гранични държави във вътрешността на Европа, а 70% от обещаните 22 000 бежанци (16 163 души) от лагерите край Сирия вече са настанени в ЕС. България има проблем и по бежанците от лагерите, тъй като не е приела нито един от обещаните 50 сирийци от Турция.

Страните членки се разбраха да дават бежански статут основно на сирийци, иракчани и еритрейци.

Темпът на презаселванията от Турция, продължава да расте стабилно, като през последния месец са прехвърлени в Европа 1 077 сирийци. Общо 5 695 сирийски бежанци са били разменени срещу върнати от Гърция незаконни имигранти. Така на ЕС му остава да вземе още 25 040 сирийци по схемата един срещу един, включена в сделката за спиране на миграцията от март 2016 г.

Европейският парламент също призова страните членки да изпълняват обещанията си. В резолюция, която ще бъде гласувана в четвъртък , се настоява презаселванията да се правят по-енергично.

По данни на Върховния комисариат за бежанците на ООН в Гърция се намират около 50 000 мигранти, търсещи убежище. В Италия през 2016 г. са пристигнали рекордните 181 436 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
8
 
4
 
! Отговори
демократ преди 6 години
Русия и Путин са виновни.. и руснаците, и русофилите мръсни гадни
115
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
демокрация ли чух ахаххахаха
114
1
 
21
 
! Отговори
!!! преди 6 години
Значи, виновни сме, че сме приемали твърдо малко терористите??? Много благодаря гейропа, обаче нека да са живи децата ни. Щом те искат друго, това е изборът им
113
4
 
3
 
! Отговори
Ураааа Ураааа преди 6 години
Да живеят имигрантите,идват новите Ивановци и Картинки...кво като са с черен цвят на кожата......Урааааа Ураааа мирише на нов български ген....
112
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първо да нахраним нашите бедни и бездомни,че тогава другите.Полша,Унгария,Чехия и Словакия са по-богати от нас,а не са приели нито един.Нали приеха "Европа на две скорости",нека "първата скорост",като най-богата, да ги приеме.
111
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде патреотарите са на власт, да видим сега какво ще кажат :)
110
2
 
22
 
! Отговори
ИВО преди 6 години
БРЮКСЕЛ КАТО ТОЛКОВА Е ЗАГРИЖЕН ЗА ТАРАМБУКИТЕ ДА СИ ВЗИМАТ ТЕРОРИСТИТЕ ПРИ ТЯХ
109
2
 
19
 
! Отговори
ДОБРИ ДЖУРОВ БКП КПС преди 6 години
ЕРИТРЕЯ НИКОГА НЕ Е БИЛА ЕГИПЕТСКА ЗЕМЯ И ЧАСТ...ЕРИТРЕЯ ДО 1993 ГОДИНА Е ЧАСТ ОТ ВЕЛИКОТО И ДРЕВНО ЦАРСТВО И ЗЕМЯ ЕТИОПИА (АБИСИНИА)..А ИТАЛИЯ НАИСТИНА Е ВЛАДЯЛА ТЕЯ ЗЕМИ ОТ 1884 ГОД. ДО 1945 ГОД... И ТЕЗИ ГОРИЛИ И ГИБОНИ НАИСТИНА ЗНАЯТ КЪДЕ ДА ХОДАТ. ПРИ МАСТЕРИТЕ СИ, ДОСКОРОШНИ .
108
3
 
2
 
! Отговори
До 143 преди 6 години
От кое те заболя повече? От гумаджийницата на Хасан или от другата тарамбука?
107
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди 5години още Ердоган като ви говореше да се направят зони за сигурност под егидата на ООН в размирните региони му се смеете. Сега смешно ли ви е?
106
2
 
25
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
Византийското и отоманското управление не затриха България, но ЕС ще успее и то завидно бързо. Вчера четох че латвийците ще изчезнат до век. За тука нищо не казаха, ама ние си знаем
105
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Плановете на ЕС са за подмяна на разглезения европеец...с откровенно по-долна прослойка гибоноиди!....И какво, ще дойде еврочиновника, ще те хване за въшкарника и на твоето място в гумаджийницата на стария Хасан ще сложи чистак нова тарамбука само, че този път от Африка ли?Така ли си ги представяте нещата?Смяната на едно население с друго в исторически аспект изобщо не зависи от това което ще бъде подменено. За да се стигне до подмяната му значи се е доказало като непригодно за условията.
104
1
 
13
 
! Отговори
Циник до 139 преди 6 години
Пари хвърлени на вятъра! Да си купят племенните вождове Мерцедеси!Тълпите човеконеподобни чуха поканата на Мурксул , и са се юрнали!Може да ги спре само стрелба на месо!
103
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
наш бочко ще клекне бързо.шопи,пригответе си павета.
102
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На това как да не му кажеш, че е висш израз на нашия национален суверенитет и да некажеш семпъл глагол в съчетание с думата mother! Как ви звучи BULEXIT?
101
0
 
23
 
! Отговори
Боза преди 6 години
Толкова сме слаби във външната политика че е страшно. Вдички държави около нас имат силни политици а ние имаме боза.Послушни сме като агънца преди ... и всички ни се присмиват а ние им се радваме и отговаряме с благодаря, може да сведем глава ощеее по надолу. Срам ме е от държавата, от политиците, от робите в които ни превърнаха и че ни отнеха абсолютно всичко ... включително гордоста на независима държава.Събуди се юроде, време е ...
100
0
 
17
 
! Отговори
Как защо преди 6 години
Смятат ни за толкова васална държава,че е безпредметно да се преговаря с нас.
99
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На форума в Пекин са присъствали всички наши съседи,плюс Полша,Унгария,Чехия,само ние не.Сещайте се защо.
98
1
 
5
 
! Отговори
друг Българин от Г. преди 6 години
До Българин от Германия. Според мен малцинството хора (на върха )тук са ***. И се мъчат явно да ми втълпят, че земята не е кръгла. Обикновените германци стоплят, но са безсилни.
97
1
 
18
 
! Отговори
Циник до 130 преди 6 години
Плановете на ЕС са за подмяна на разглезения европеец...с откровенно по-долна прослойка гибоноиди!В книгата си "Новата карта на Пентагона" (точната глава се казва "Теория на 4те потока) издадена през 2000 година, американският стратег Томас П. Бърнет е описал подробно как ще стане това! Брюксел и Берлин изпълняват плана на Мултинационалните банки, и концерни!