Макрон и Меркел – защитниците на Европа

Промени в ЕС не се очертават преди вота в Германия и Франция
Обновена: 17 май 2017 22:38 | 17 май 2017 22:33, Елка Василева
69
Макрон и Меркел – защитниците на Европа
Еманюел Макрон и Никола Саркози. Снимка: архив, Reuters

На фона на растящия популизъм и Brexit Еманюел Макрон и Ангела Меркел се открояват като защитниците на Европа - но в ЕС не се очертават промени преди парламентарните избори в двете страни, казват аналитици.

"В понеделник в Берлин френският президент не настоя за основни и амбициозни реформи в ЕС, защото знае, че германският канцлер все едно не може да обещае нищо преди изборите за Бундестаг на 23 септември", обясни за АФП Джуди Демпси, изследователка от Европейския институт "Карнеги".

И наистина, за Берлин е от първостепенно значение Франция да предприеме нещо първо у дома си - да реформира трудовия пазар и да оздрави държавните финанси.

Този рефрен повтаря вече от години пред различни френски президенти - и Никола Саркози, и Франсоа Оланд, консерваторката Меркел, извлякла доста ползи от реформите на своя предшественик, социалдемократа Герхард Шрьодер. Напоследък впрочем го подемат и доста германски издания.

През 2017 г. безработицата в Германия се очаква да стигне 4 на сто - най-нисък показател за еврозоната, при над двойно по-голяма прогноза за Франция (9,9 процента), сочат последни данни на Европейската комисия.

"Преди да говори за реформи в ЕС, Франция трябва отново да внуши доверие на партньорите си и да осигури бюджетни гаранции", смята Шарл дьо Марсийи от фондацията "Робер Шуман".

"Ако запитате португалците, испанците и ирландците, те също мислят, че Франция трябва първо да направи усилия, защото се е наложило да го сторят и те", допълва Джуди Демпси, написала биография на Ангела Меркел.

Най-новите статистически данни на Еврокомисията показват, че Франция наистина може би единствена от страните в еврозоната ще има през 2018 г. държавен дефицит, надхвърлящ 3 процента от БВП - границата, установена от европейските правила.

Европейската изпълнителна власт предвижда за 2018 г. във Франция държавен дефицит от 3,2 на сто, а в Германия - 0,5 на сто излишък.

Насърчение за Макрон

Но както посочва Клер Демесмей, политолог от Германския институт за външна политика в Берлин, "ясно проличава волята да бъде насърчен Макрон, още повече че избегнахме най-лошото - на власт да дойде Марин льо Пен", кандидатката на крайната десница.

На обща пресконференция с Еманюел Макрон в понеделник в Берлин например Меркел не изключи възможността за промяна в договорите с цел реформи в Европа, "ако има смисъл" - доказателство за известно отваряне, докато по-рано Германия приемаше идеята повече от резервирано.

"Типично за Меркел - тя не се ангажира, но каза, че това може да се обмисли", посочва Демпси.

Погледнато конкретно, не се очаква договорите да бъдат преразгледани още утре, доколкото е необходимо да го одобрят единодушно всички страни членки - в момента 28 заедно с Великобритания, която е в процедура на развод.

"При това освен парламентарните избори във Франция и Германия в ЕС се очертават и други избори, примерно в Италия, Чехия, Австрия", изтъква Дьо Марсийи.

Предложенията на Еманюел Макрон за общ министър на финансите и общ бюджет на еврозоната впрочем бяха приети с голямо недоверие в Германия, разтревожена, че ще трябва да плаща повече заради страните, неспособни да оздравят своите финанси.

"Макрон уточни нещата, за да успокои духовете - обясни, че не иска "евробондове" и споделяне на старите дългове (на страните от еврозоната, бел. АФП). Това бе от значение с оглед критиките по въпроса в Германия през последните дни", отбелязва Демесмей.

При всяко положение преговорите за излизане на Великобритания от ЕС не се очаква да попречат на опитите за укрепване на общността, смятат аналитиците.

"Brexit-ът ще изисква много време и сили - смята Демесмей, - но тук германската страна полага реални грижи да осигури обща позиция."

"Предстоящата дейност по еврозоната и Brexit-ът наистина може да се разглеждат като успоредни процеси", заключава наблюдателката.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще се вземат
13
2
 
11
 
! Отговори
Бабино чадо преди 6 години
Тия с бабите ще оправят света. Казала го е баба Ванга, сигурно:-)
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баба Меркел изглежда щастлива. Да не би Макрон да я опънал и нев :)?
11
2
 
11
 
! Отговори
о/о преди 6 години
Грешно/фалшиво/ заглавие - а би трябвало да бъде -Мак/а/рон и /Ш/меркел като добри слуги на еврейското семейство нарекло себеси с фамилията Ротшилд отново защитиха интересите на господарите си.ШШ
10
2
 
17
 
! Отговори
Теди преди 6 години
Да те, ислямистите треперят от страх от тези защитници :))))))))
9
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-скоро са бок.лука на Европа.
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това виц ли е? Тея двамата ако се съберат заедно едва ли някой може да ги удържи да не се праснат. За ква защита става дума? А кой ще защитава Европа от тях?
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защитниците на какво?
6
2
 
12
 
! Отговори
Demokrat преди 6 години
До Анонимен X"Живеем в свободна страна и никой няма да бъде спрян ако иска да емигрира на изток"Защо човек трябва да емигрира на някъде след като ужким живеем в свободна страна?
5
3
 
18
 
! Отговори
Хм преди 6 години
Ако под създаването на Евро-Халифат се разбира защита на Европа,то тогава можем да приемем Баба Зомби и Макарон-Бабое.еца за защитници....То е все едно кметът на Виена да беше отворил вратите на града за "клетите" османци,дето са мръзнели под дъжда при обсадата!Щеше да е супер-хуманно,нали?Само дето Европа щеше да престане да съществува.Е,сега тия двамцата смятат да поправят "грешката" от едно време и пускат нашествениците на талази....
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макрон и Меркел - Макс и Мориц - два ехидни зловредни и пакостливи дебилла.
3
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия двамата са големи клоуни.
2
2
 
18
 
! Отговори
направо паднах преди 6 години
Меркел защитавала Европа...
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркрон, защитници на Европа.