ЕС реши да се разведе с Обединеното кралство

Преговорите почват на 19 юни с правата на гражданите
Обновена: 22 май 2017 16:19 | 22 май 2017 16:00,
16
ЕС реши да се разведе с Обединеното кралство
Снимка: архив, Reuters

11 месеца, след като британците поискаха развод от Европейския съюз, Брюксел се съгласи да им го даде.

Министрите по европейските въпроси на 27-те оставащи страни приеха днес решение за започване на преговорите за напускането на Обединеното кралство и упълномощиха Европейската комисия и нейния главен преговарящ Мишел Барние да уредят развода. Това беше последната формалност, преди Брюксел да може да започне да преговаря за напускането на Великобритания.

Министрите приеха и директиви за преговорите, които уреждат принципите и мандата за преговорите от европейска страна и определят правата на европейските граждани, живеещи на Острова, финансовата раздяла и въпроса за бъдещите граници в Ирландия като най-важни условия на преговорите. В директивите се посочват още въпросите за съдебните дела, които се водят или ще започнат в европейските съдилища, както и представителството пред международни форуми и организации.

Още по темата

Европейският съюз влиза в развода с искане за недискриминация и гаранции за ефективно приложение на правата на всички европейски граждани в пълния им обем за постоянно пребиваващите там, уреждане на финансовите ангажименти на Великобритания към ЕС по настоящата бюджетна рамка и сделката за спиране на миграцията с Турция, както и даване на възможност на Северна Ирландия да влезе автоматично в ЕС, ако гражданите й решат това с референдум.

ЕС настоява и за неделимост на четирите основни свободи – на хора, стоки, капитали и услуги, както и за запазване на целостта на вътрешния пазар. Водещо политическо условие е оставащите 27 да не водят тайни преговори с Лондон и да се придържат към договореното от Еврокомисията.

"Вече имаме всички структури и мандат и сега преговорите могат да започнат. Нямаме илюзии – тези преговори ще са сложни и трудни, а освен това имаме и твърде малко време", заяви малтийският вицепремиер Луис Греш, чиято страна председателства Съвета на ЕС.

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви, че очаква преговорите да започнат на 19 юни, седмица след предсрочните избори във Великобритания, като Брюксел ще изпрати в Лондон първите текстове за договаряне, веднага след като е ясно новото правителство.

"Очаквам за първи път да докладвам на европейските лидери още на 23 юни, точно година след референдума и 3 месеца, след като Тереза Мей поиска напускането на Обединеното кралство", каза Барние.

Той обеща преговорните позиции на ЕС да бъдат публикувани едновременно с изпращането им в Лондон въпреки несъгласието на британската страна.

"Не ние сме тези, които искат да напуснат. Британското правителство трябва да си поеме отговорността", коментира Барние.

По повод заплахите на британския си партньор Дейвид Дейвис, че Лондон ще напусне преговорите, ако му поискат 100 млрд. евро, Барние даде да се разбере, че ако няма сделка за условията на развода, няма да има и преговори за условията за бъдещите отношения между Брюксел и Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: Мишел БарниеесBrexit
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС ЩЕ СЕ РАЗВЕДЕ, НО НЯМА ДА ПОЛУЧИ НИЩО ПРИ РАЗВОДА.АНГЛИЧАНИТЕ САМО ВЗЕМАТ И НИЩО НИКОГА НЕ ДАВАТ.ТОВА Е ИМПЕРИЯ.
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се превръща в диктатура. И бедните държави като България , след Брекзита ще го усетят най-яко. Няма мърдане. Явно ЕС го е закъсал много с финансите щом искат 100 млрд. , ама няма да им мине номера
14
4
 
8
 
! Отговори
Англомразец преди 6 години
На мен да ми паднат тези нагли, безочливи, крадливи твари. Живеещи в отминали векове и отнасящи се към Европа като че ли е Индия. Да се построи висока и широка стена между Европа и островчето. АМА НАЛИ ЗАВИСИ ОТ МЕРКЕЛ А ТЯ Е СЪЩАТА КАТО ТЕРЕЗА ДВЕ АЛЧНИ И КРАДЛИВИ ВЕЩИЦИ. ЩЕ СИ НАПРАВЯТ ТАЙНО ДОГОВОРЧЕ КАК НАС ДА НИ КРАДЪТ
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да си платят задълженията.... Да им се премахнат данъчните облекчения... ДА им се наложат визи за влизане в ЕС... Да им се наложат мита върху стоките...данъци за преминаване на техните самолетни над Европейско небе.... Да се обявят за незаконни най-сетне данъчните им райове(нали са честни и почтенни хора...... Ха- ха - ха)... Баба Меркел да покаже че всички сме РАВНИ
12
7
 
21
 
! Отговори
бай ганю преди 6 години
тези британци ще оврещят света с дълбокия си егоизъм ако не става само на тяхнатанадявам се ЕС да им покаже че светът не се върти само около техните интереси и щом искат да са слаби и изолирани това няма как да не им струва последствия
11
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е що не можем и ние
10
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе да си го кажем с правилните думи.... УК би шута на ЕС.
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въвеждане на визи и маха не на данъчните облаги. Големите играчи като ФБ и Гогол вече подготвят своето напускане и милиардите данъци, които остават таМ. Скоро, ще усетят че шепа Българи , не са им били никакъв проблем. Но да приемаш хора от Африка ...И да плюеш европейски граждани от България и Румъния си беше обида , която дълго ще тегне над тях.
8
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще изключим Великобритания, за да приемем Великоалбания. Няма място за всички.
7
1
 
14
 
! Отговори
Оптимист преди 6 години
Разводът по взаимно съгласие изглежда напълно нереалистичен
6
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Визи и мита за тия битляци и да си седят там на остров ню пакистан
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименпоправиха го
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1. Що бе? Пише юни, 19-ти.
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всъщност това го реши първо Обединеното кралство. Пък ЕС няма накъде да рипа.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 19 почва и новият сезон на гейм оф тронс. Познайте кое ще гледам.
1
3
 
28
 
! Отговори
zeus преди 6 години
Преговорите няма как да започнат на 19 май, понеже той вече мина, оправете си заглавието.