Онлайн капани: Австрийски "love" сайт ужили българин

Такси, маскирани като "членство", ловят шарани
22 май 2017 12:07, Петя Славова
9
Онлайн капани: Австрийски "love" сайт ужили българин
Снимка: архив, Reuters

Австрийски сайт за запознанства е изтеглил близо 200 лева от кредитна карта на българин, съобщиха от Европейския потребителски център (ЕПЦ) в България.

По време на пътуване до Австрия нашенецът решил да се регистрира в сайт за запознанства, където изрично било записано, че регистрацията е безплатна. След това обаче онлайн платформата му предложила членство на цена от 1 евро и той се съгласил. По време на процеса на плащане обаче в условията пишело, че потребителят ще плати тази сума еднократно, без да се сключва дългосрочен договор, пише "Монитор".

Четири месеца по-късно мъжът получил съобщение от банката, че от кредитната му карта са изтеглени 89,90 евро от същия австрийски уебсайт. По-късно било установено, че фирмата собственик е германска.

Той направил опит да се свърже със сайта по имейл и телефон, но отговор така и не получил. Впоследствие дори се разбира, че задълженията му са прехвърлени към колекторска фирма.

Съгласно приложимото право търговецът не може автоматично да подновява договора, а случаят е предаден на германската потребителска организация за разследване, обясняват от родната потребителска организация.

Според експертите 3,5 милиона европейци са попадали в нежелани капани за абонамент на различни стоки и услуги през последните три години, сочи проучване.

До абонаментни капани обикновено се стига, след като хората са приели оферта онлайн или през социалните мрежи. Близо една пета, или 19% от потребителите, избират да продължат да плащат, когато компанията им иска пари, въпреки че смятат, че не са поръчали нищо.

Анализът показва, че средната цена на абонаментен капан за европейските потребители е била 115,7 евро. Наскоро дори българска фирма сигнализирала ЕПЦ, че е получила предложение по имейл за безплатна реклама в английски сайт. Търговецът веднага се хванал на въдицата, но малко по-късно се оказало, че в условията на договора има дребен шрифт, според който собственикът трябва да плати годишен абонамент за тази реклама.

Опареният веднага потърсил съдействие от потребителския център, но се оказало, че ЕПЦ няма как да помогне, тъй като организацията има право да се намесва единствено в казуси, в които са засегнати физически лица. Поради тази причина случаят е пренасочен към експертите от Европейската комисия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
ДоАнонимен 3 gmx.de преди 6 години
da ima6 mnogo p0-3dravi ot men!!! Ima tri formata gmx, ediniqt e be3platen, na men mi stoq nad 6 meseza, posle dojde 3apitvane iskam li da go pol3vam o6te, 3a6toto ne ot4itat aktivnost. Ne mi trqbva6e i go otka3ah. Ne te 3nam de si blql kolko si spal i kolko nemski ra3bira6Predi da pol3va6 gmx nau4i hubavo nemski. Ian4e 6te ima da revtuni6 po saitovete, 4e te bili "i3lugali" Selber Schuld
7
1
 
1
 
! Отговори
Сп???нс преди 6 години
99% от регистрациите изискват номер на банкова карта , и решението е една предплатена банкова карта за всички покупки и регистрации из интернет , някой от банките я предлагат като виртуална , пращат ти номера и толкова.
6
0
 
2
 
! Отговори
!? преди 6 години
Имайте едно на ум , с всякакъв вид договори и регистрации из интернет , особено в страници извън ЕС , защото много от тях не е възможно да си закриеш регистрацията
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това си е редовен номер. Играят си е дефинициите на думи за да излъжат легално хората. И на много места ги има тези "Първият месец е безплатен", ама ако не спреш билинга преди края и точват да те таксуват. Много хора даже забравят. Естествено е невъжно да се регистрирай без да попълниш данните на картата, нищо, че в началото не те таксуват :)
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е как ще ме абонират ако нямат данни за карта, сметка и прочие?...
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е масова практика в германия, дори GMX.DE, немската поща прави същите простотии.Номера е следният - пращат ти емайл, че е безплатно ползването на услуги като ПРЕМИУМ за 1 месец. Може да се регистрираш и ползваш безплатно 1 месец. Съгласяваш се, само че ти пращат на пощата един договор - 30-40 страници, който някъде пише, че ако искаш да се откажеш от ПРЕМИУМ след 1 месец трябва да пратиш в писмен вид прекратяване на услугата. Ако не го пратиш - честито, 1 година обонамент.
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ЕПЦ няма как да помогне, тъй като организацията има право да се намесва единствено в казуси, в които са засегнати физически лица"...а защо не са помогнали тогава ?
1
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балъk, за 200 лева щеше да се разцепи от клатене в Студентски град...