Терористите вървят пред нас, не подбират жертви, всяват страх...

Нужни са радикални мерки, настоя пред Bulgaria ON AIR Мадж Алгафари
Обновена: 23 май 2017 07:49 | 23 май 2017 07:47, Петя Славова
22
Терористите вървят пред нас, не подбират жертви, всяват страх...
Снимка: Reuters

В Европа изостанахме много от това, което постигат терористичните групировки. Те вървят пред нас, изпреварили са ни отдавна. Трябва да се вземат радикални мерки. Това заяви категорично арабистът Мажд Алгафари в "България сутрин" след терора в Манчестър снощи, при който загинаха 19 души, а най-малко 60 са ранени.

Той подчерта, че терористите не подбират жертвите си, а идеята е да всяват страх в световното общество. При тях няма потвърден начин, по който действат, настоя Алгафари. Според него има много европейски разпоредби и конвенции, които са остарели и няма как да действат в съвременното общество.

Още по темата

Посланикът на България в Лондон Константин Димитров обяви в телефонна връзка пред Bulgaria ON AIR, че няма данни за пострадали български граждани при атаката. Той потвърди, че загиналите са най-малко 19 и предположи, че с течение на времето броят на пострадалите ще се увеличи.

Оперативният щаб към британското правителство заседава и по-точните констатации ще постъпят към медиите по-късно през деня. 01618569400 е телефонът, на който гражданите могат да получат повече информация за пострадалите при атаката, стана ясно още от изказването на посланика.

Международният анализатор Николай Кръстев посочи в студиото на Bulgaria ON AIR, че допълнителното радикализиране в британското общество създава напрежението, в което сме в момента.

"По време на концерта не са били проверявани чантите на хората, което е много сериозен пропуск", коментира той появилите се информации. По думите му липсата на ценности създава вълни на радикализация в обществото и има натрупано напрежение сред младите хора.

"Защо Англия? Тя е активно ангажирана в процесите в Близкия изток. Великобритания не е случаен играч в този регион, в който присъства повече от 80 години. Играе много сериозна връзка между Европа и САЩ", каза още Кръстев.

Арабистът проф. Владимир Чуков подчерта, че в британското общество много силно е пропита идеологията на тероризма и радикализма. Той е на мнение, че специално за атентата в Манчестър причината трябва да се търси в местната мюсюлманска общност и радикализирането й.

"Дори "Ислямска държава" и "Ал Кайда" да бъдат победени, остават хора, които са радикално настроени", отбеляза той в своето телефонно включване в разговора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари