Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган

Сътрудничеството с Турция трябва ще продължи, казва Брюксел
Обновена: 29 май 2017 19:45 | 29 май 2017 17:15,
126
Европа реши – ще работи с Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган и Жан-Клод Юнкер. Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия обяви, че ще продължи да си сътрудничи с президента Реджеп Таип Ердоган въпреки призивите от някои страни членки и от Европейския парламент за прекратяване на преговорите за нейното влизане в ЕС.

Днес  говорител на председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че "сътрудничеството трябва и ще продължи" и даде да се разбере, че въпросът за прекратяване на преговорите за турското членство в ЕС не е на дневен ред.

Още по темата

Изявлението идва само дни, след като Юнкер имаше 30-минутна среща на четири очи с Ердоган в Брюксел и разговоря с него още 40 минути в присъствието на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск.

Според говорителя всички „важни въпроси от взаимен интерес“ са били обсъдени с турския лидер, който бе в Брюксел за първи път след референдума, който постанови значително увеличаване на правомощията на турския държавен глава след 2019 г.

Юнкер многократно заяви, че връщане на смъртното наказание ще е край на европейския път на Турция, дори след като властите започнаха да обсъждат неговото насрочване.

Срещите с европейските лидери преминали позитивно и в "добра и конструктивна атмосфера", съобщи говорителят на Юнкер, без да дава подробности.

След срещата в четвъртък Туск информира през Twitter, че е била обсъдена нуждата от сътрудничество и че той е поставил в центъра на дискусията проблемите с човешките права в Турция.

Преди месец Европарламентът също обсъди резултатите от референдума, хилядите уволнения и арести на служители, журналисти, военни и преподаватели след неуспешния опит за преврат миналото лято.

Евродепутатите решиха да не късат отношенията с Анкара, но призоваха да се търсят алтернативи на турското членство в ЕС. Според тях разширяване на митническия съюз, засилване на търговията и студентския обмен, както и продължаване на сътрудничеството в сигурността и миграцията, могат да заместят пълноправното членство.

През пролетта обаче ЕС подписа сделка с Турция за спиране на миграцията, която доведе до драматичен спад на нелегалните влизания през Гърция. Като част от ангажиментите си Брюксел се ангажира да ускори преговорите за членство и да разреши безвизово пътуване за турските граждани. Оттогава беше отворена само една преговорна глава – за бюджета, а въпросът с визите е замразен.

Анкара преговаря за членство от 2005 г. и до момента е затворила само една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. Работата по договаряне на членството беше преустановена след неуспешния опит за преврат и потушаването му от Ердоган.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
13
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
До осман агаТАКА КАЗАХА И ОТ САЩ---ЕС И ТУРЦИЯ ДА РЕШАВАТ БЪДЕЩЕТО НА КОЛОНИИТЕ ---В БАЛКАНИТЕ
51
9
 
4
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
абе как може мюслиманин и християнин да имат едни закони вие ненормални ли сте при тях жените се купуват те правят обрезване родителите решават съдбата на децата си ама че сте глупави политици
50
12
 
10
 
! Отговори
ЛЪВСКИЙ преди 6 години
Западно европейците се оляха.... Никой не ги иска тия..... турция не трябва да има нищо общо с Европа.Те са си азиатска държава.....
49
6
 
2
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Джуджи да внимава и да не се меси много в ЕС,за да не падат самолетите.Да се бори с трафика на домати и да не се бута при големите.
48
4
 
9
 
! Отговори
Додо преди 6 години
На снимката: Ердуан доволно се подсмихва под мустак, мислейки си "пак преметнах дъртия Неверник"!
47
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя Европа?!Аз референдуми не видях.Затова държавите искат да се махат от ЕС,защото никой не ги пита за никакви решения.Спуснат отгоре нещо и толкова.Държавите нямат право на коментарии.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Анкара преговаря за членство от 2005 г. и до момента е затворила само една преговорна глава. 16 от 35 глави са отворени. "Да т.е откакакто Ердоган е на власт...А ония другите, които се наричат републиканци колко години неможаха да стигнат до официални преговори! А за 16 те глави...това е така защото не искаме да се кланим...:-) :-) :-) аз искам да ям и кокореч:-) :-) :-)
45
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган-знае, казва, може и прави...Други наречени патриоти плямпат, плямпат, плямпат и плямпат:-) :-) :-) :-)
44
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Правилно кучето требва да се държи на каишка и да се подмамва с кокал, та да слуша"Ех бе иска ти се и турците да са като вас...ама...
43
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе къде е джамбазко и Каракачанов то да протестират пред господарите си? Подвиха ли опашките?
42
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ако границите тогава бяха отворени - Българите щяха да процъфтяват!"...Сега са отворени.Гледам почнали да да връзват даже.
41
3
 
10
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
"Правилно кучето требва да се държи на каишка и да се подмамва с кокал, та да слуша"Пуделче:-) :-) Вълците...просто няма как да ги опитомиш...ние сме си Анадолци!
40
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Аз такова нещо не съм решавал и не съм си давал позволението за подобно действие."Ама вие още ли си мислите че сте истински Европейци и че имате думата...Това, че си в двореца не те прави крал!!!Турция не е членка, но има повече дума от България там! Можете само да се учите от нея! Някои правят истинска политика, гледат интересите си!!! Не приемат всичко!!! А вие смешници може да правите само предизборни лиготии на границата:-) :-) :-)
39
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Падишахът се гаври зверски с меките китки в Брюксел.
38
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно кучето требва да се държи на каишка и да се подмамва с кокал, та да слуша
37
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе човека знае как се прави политика...А вашите предизборно може да изленат за парлама на границата да бутнат някой и да си мислят, че са политици и че уж защитавали държавните интереси...Та те могат само да се учат от Ердоган Велики:-)
36
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Новината явно е по случай днешният празник на Истанбул.На 29 май се навършват точно 564 години от славното превземане на града от смелите войни на Мехмед Фатих султан.
35
1
 
11
 
! Отговори
До 10 преди 6 години
"Кой вярва на този , май само меките китки от Брюксел!"Та то точно тези меки китки са ви господарите бе...А патриотите ви ще изленат ли на стачка пред Юнкер...:-) :-) :-) :-)
34
7
 
10
 
! Отговори
българина преди 6 години
Кой попита източна европа, дали да си оправяме отношенията с турция? За пореден път англо идио ите решават вместо нас!?! ДО КОГА?! Кого питаха и решиха!
33
4
 
3
 
! Отговори
Някой път тъй става. преди 6 години
След Брексид и Тръмпин ЕС има нужда от Турция и Турция от ЕС за да не остане в Азия.