Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!

Еврозоната да си има министър, бюджет и отделно министерство до 2025 г.
31 май 2017 17:15, Никола Димитров
123
Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!
Снимка: архив, Reuters

"Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави, с изключение на Дания, са поели ангажимент да го въведат и той трябва да бъде изпълнен", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия за еврото Валдис Домбровскис.

Финансовият еврокомисар Пиер Московиси добави, че Европейската комисия няма да поставя краен срок, но даде да се разбере, че страните извън еврото ще бъдат принудени икономически да го приемат, тъй като след напускането на Великобритания техният дял в европейския БВП ще остане само 15% и влиянието им ще намалее.

Европейската комисия представи днес визията си за бъдещето на европейския икономически и монетарен съюз, която ясно разделя страните от еврозоната от останалите.

Комисията предлага Европейският съюз да си направи финансово министерство, което да надзирава икономиката и бюджетите на страните членки, да емитира европейски облигации и дори да поеме управлението на спасителния фонд при кризи.

Европейският финансов министър пък ще да бъде и постоянен председател на Еврогрупата, в която заседават финансовите министри на страните с евро. Това ще го направи по-могъщ от върховния представител по външната политика на ЕС, който е постоянен председател на заседанията на външните министри от ЕС и може да говори от тяхно име. Но докато външната политика е основно национален приоритет, Еврокомисията предлага финансовият министър на ЕС да е толкова могъщ в европейското правителство, колкото и сред страните членки. Европейският семестър за управление на икономиките ще бъде затегнат за страните от еврозоната, за да се ускори тяхното развитие.

Еврокомисията очаква при обсъждането на предложението й да стане ясно и дали европейският финансов министър ще може да разпорежда на националните да коригират бюджетите си, ако те не съответстват на европейските правила за дефицит или излишък.

Европейската комисия смята, че ще е разумно и да има и отделен бюджет за страните от еврозоната, от който ще може да се подпомага икономическото им развитие. Този бюджет ще е различен от общоевропейския и ще се управлява от европейското финансово министерство.

Като основен проблем пред приключване изграждането на икономически съюз между страните членки Еврокомисията вижда сближаването на икономиките между страните членки.

Московиси дори предупреди за риск от създаване на еврозона на две скорости, тъй като част от страните в нея изостават от първенците. За да помогне за изравняване на условията, Еврокомисията предлага да се създаде схема за закрила на инвестициите, която ще предоставя помощ на държави, които трябва да затягат колана, за да не трябва да намаляват публичните инвестиции и така да забавят развитието си. Предлага се да се създаде и схема за закрила на безработните, както на резервен фонд, който да се ползва при необходимост.


123
Още по темата: ЕврозонаЕС
Още от
Напиши коментар Коментари
98
1
 
0
 
! Отговори
hihi преди 10 месеца
euro s pauni
interesen balon
97
1
 
3
 
! Отговори
Solit преди 10 месеца
Samo sled obstonaroden bg referendum. Zer sha padat glavi. Glas naroden, Glas Bojii...
96
1
 
1
 
! Отговори
бат'Весо преди 10 месеца
Колко българи получават по 100 лева на работен ден? А при въвеждане на еврото ще получават по 50 евро на ден? Средната класа в западните страни получава по100 и повече евро дневно, а у нас това може да стане след много години. Не тръгне ли икономиката с по-бързи крачки въвеждането на еврото е безсмислено.
95
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
хайде по-бързо да го въвеждат, че заплатата ми е в евро и ми е писнало да обръщам пари
94
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Eur doide li v bg miseriata schte e ujasna hora mn bedni schte sme kakto v vs eu strani ch ne iska eu i eur umni ch seljni bogati kravari
93
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цяла България им вика да се разкарат от шибaния ЕС, те ще приемат еврото! Сега ще трябва да се дадат едни ОГРОМНИ пари за да се направи прехода от левове в евро. А после колко трябва да дадем за да се разкараме от там? Няма спасение тая държава! Продажните ни политици ще ни досъсипят!
92
3
 
4
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
1 хляб лев=1 евро хляб уж
1 кола нова мерцедес дето се вика 100 000 лв=100 000€
?
91
5
 
6
 
! Отговори
ko преди 10 месеца
Брей като четеш коментарите и оставаш с впечатлението че България е една развита,богата държава като Дания,и ако вкара еврото ще има проблеми хахахаха
90
4
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 месеца
По-бързо се откажете от държавността си,окончателно.
89
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не ви притискаме за пари - ама дайте
88
0
 
7
 
! Отговори
до 102 преди 10 месеца
викаш хляба няма да стане 1 евро, да прав си, той вече е малко по скъп! за около 1.15 БГН си купувам в момента по етикет 500 грама!
87
4
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 10 месеца
Poburzaite da si namajete zadnite 4asti s vazelin! :-D
86
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Неее, ама как? Няма да се спекулира никак! Само ще ви заговорят по брюкселски за "социално поносима цена" за това-онова. Направихте ли си вече справка колко трябва да струва кубик вода например във вашата област, по брюкселската дефиниция? Вече никой не говори за себестойност на кубик вода, а за "социално поносима цена". Към нея се е устремил КЕВР. Следва продължение, както се казва. Този път в евро.
85
7
 
3
 
! Отговори
Бизнесмен преди 10 месеца
Кражбата в левове, даването на подкупи в евро, обръщането на печалбата ми от левове в евро и изнасянето й в чужбина ми създава купища проблеми. Така не може да се прави бизнес. Затова, всичко в евро, че ми е по-лесно да смятам.
84
0
 
2
 
! Отговори
Тони преди 10 месеца
До Бай Онзи
И Унгария също
83
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тя пенсията и ще стане 80 евро но хляба няма да стене 50 цента а ще се калкулира като 1 евро. Ти вашите търговци не ги смятай за толкова балами. Така че ще издухате сополивият много яко.
82
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
САКАМЕ РУБЛИ !!!!!!!!!! РУСНАЦИТЕ СА НАЙ-СИЛНИТЕ ! НИКОГА НЕ ПИЯТ И СА ВИСОКО ИНТЕЛИГЕНТНИ !
81
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДО МОЖЕ ЛИ! Не не може. Селските тарикатчета от парламата ще го приемат под диктовката на триполовите и ще ни го навутат четвъртит. Примери много. Вижте останалите страни как се дърпат от еврото. Тази измислена парична единица няма никакво покритие но за сметка на това се печата в огромни количества за да осигури комфорта на триполовите в Брюксел а останалите да плащат масрафа. Англия се оттърва от триполовите. То ако беше много хубаво да си член на европоловите нямаше да се махнат от зоната!
80
6
 
17
 
! Отговори
Пенсия преди 10 месеца
Майка ме с 40г стаж взема 161лв пенсия. Чакай да пресметна в € колко ще е пенсията и направо да купувам гроб че тя горката едва ли ще изкара дълго. Как е мислите тази работа с евро мевро. На хартия всичко е окай, но в действителност България неможе и нетрябва да въведе еврото.
79
2
 
19
 
! Отговори
Може ли преди 10 месеца
Може ли и ние като Дания да ви покажем среден пръст и да не ни казвате как да си управляване държавата.
Оооо забравих че с тези слаби политици все трябва някой да ни диктува какво да правим. Толкова сне зле че никога нямаме собствено мнение, като кукла на конци.