Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!

Еврозоната да си има министър, бюджет и отделно министерство до 2025 г.
31 май 2017 17:15,
123
Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!
Снимка: архив, Reuters

"Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави, с изключение на Дания, са поели ангажимент да го въведат и той трябва да бъде изпълнен", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия за еврото Валдис Домбровскис.

Финансовият еврокомисар Пиер Московиси добави, че Европейската комисия няма да поставя краен срок, но даде да се разбере, че страните извън еврото ще бъдат принудени икономически да го приемат, тъй като след напускането на Великобритания техният дял в европейския БВП ще остане само 15% и влиянието им ще намалее.

Европейската комисия представи днес визията си за бъдещето на европейския икономически и монетарен съюз, която ясно разделя страните от еврозоната от останалите.

Комисията предлага Европейският съюз да си направи финансово министерство, което да надзирава икономиката и бюджетите на страните членки, да емитира европейски облигации и дори да поеме управлението на спасителния фонд при кризи.

Европейският финансов министър пък ще да бъде и постоянен председател на Еврогрупата, в която заседават финансовите министри на страните с евро. Това ще го направи по-могъщ от върховния представител по външната политика на ЕС, който е постоянен председател на заседанията на външните министри от ЕС и може да говори от тяхно име. Но докато външната политика е основно национален приоритет, Еврокомисията предлага финансовият министър на ЕС да е толкова могъщ в европейското правителство, колкото и сред страните членки. Европейският семестър за управление на икономиките ще бъде затегнат за страните от еврозоната, за да се ускори тяхното развитие.

Еврокомисията очаква при обсъждането на предложението й да стане ясно и дали европейският финансов министър ще може да разпорежда на националните да коригират бюджетите си, ако те не съответстват на европейските правила за дефицит или излишък.

Европейската комисия смята, че ще е разумно и да има и отделен бюджет за страните от еврозоната, от който ще може да се подпомага икономическото им развитие. Този бюджет ще е различен от общоевропейския и ще се управлява от европейското финансово министерство.

Като основен проблем пред приключване изграждането на икономически съюз между страните членки Еврокомисията вижда сближаването на икономиките между страните членки.

Московиси дори предупреди за риск от създаване на еврозона на две скорости, тъй като част от страните в нея изостават от първенците. За да помогне за изравняване на условията, Еврокомисията предлага да се създаде схема за закрила на инвестициите, която ще предоставя помощ на държави, които трябва да затягат колана, за да не трябва да намаляват публичните инвестиции и така да забавят развитието си. Предлага се да се създаде и схема за закрила на безработните, както на резервен фонд, който да се ползва при необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: еврозонаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
11
 
9
 
! Отговори
Кабаамджъклъ Мелиха преди 6 години
От въвеждането на еврото нямат интерес банките , ченч бюрата и бензиностанциите !Банките и ченч бюрата лъжат както нас така и чужденци , все ни удрят по няколко стотинки в курса купува и продава ! Бензиностанциите пък лъжат чужденците които минават транзитно през БГ и нямат български лева в себе си ,а искат да платят с евро , тогава продавача на бензиностанцията калкулира валутата както на него му е изгодно !Ако въведат еврото ще се въдвори ред и никой никого няма да лъже !
76
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
съвременната банкова система не вдъхва доверие,старата система на която пишеше на банкнотите ,че са защитени със злато и активите на банката беше истинската,сега са просто хартийки
75
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комунистите непрекъснато ги влече към руската ***!За това вече 25 год. тъпчем на едно място и сме на опашката на Европа.Въведете ли еврото, Брюксел ще следи финансите по-изкъсо и няма да може другаритв да крадат . Пример: откраднатите 6 000000000 от КТБ, създадена от руската ВТБ.Къде отидоха парите, досетете се сами.
74
10
 
6
 
! Отговори
европа преди 6 години
Путин каза че повечето от валутниоте резерви на Русия са в евро.Световните валути с които цял свят оперира и работи,на първо място е долара,на второ еврото.Българина обаче предпочитал да има левове,щото българския лев е стабилна валута а икономиката на България по нищо не остъпва на швейцарската или датската.
73
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До сега някак си вегетирах с мижавата пенсия от 220 лв.Със 100 евро, обаче, нямам никакъв шанс да оцелея.
72
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще бъде голяма грешка!
71
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали не бяхме дорасли за еврото, сега за какво бързат?
70
14
 
6
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Че за какво ни е еврото , да заприличаме на Естония или Словения , ама ха , ни си имаме Молдова и Армения за образец.Евро , пфууу , дайте да си печатаме рубли и да си мизерстваме гордо.Голи и боси , но горди славяни , а скоро и за България ще забравим.Ще се наречем Славяниа.
69
2
 
20
 
! Отговори
babi преди 6 години
ßßДо АнонименА защо специалистите не ни обеснят какво правим в ЕС със 100 Евро пенсииили с 350- 400 Евро заплати ?
68
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бързат, че има 23 милиарда резерв в БНБ за харчене. Друга причина няма.
67
2
 
10
 
! Отговори
Външен турски кенеф преди 6 години
Какво провинциално балканско мислене на дребно...къде е Вишеградската четворка, която се среща със Скандинавските и Балтийските държави и обмислят стратегия за новия ЕС, къде сме ние...дори с Румъния не сме...
66
4
 
21
 
! Отговори
Бай Онзи преди 6 години
Нека първо Чехия приеме еврото,пък ние след тях!!!
65
9
 
5
 
! Отговори
Ура ! преди 6 години
Бъдещето е с ***, рублата, съюз с икономическите тигри македония и сърбия...славянския съюз никой не може да го спре...:) Балкански *** , обединявайте се
64
10
 
2
 
! Отговори
Хамджик Димитър преди 6 години
А при Станишев : 70 лв. пенсия и 150лв. заплата.Сикими да ядат.
63
2
 
10
 
! Отговори
Циник до говедата преди 6 години
Гов еда - мързи ли ви...или не знаете що е търсачка, и как се ползва?Сдъвкано, и изплютоВалутният борд се въвежда в държави, където дотогава не е имало централна банка, или в страни, където има тотална загуба на доверие в способността на централната банка да устои на натиска на правителството за финансиране на прекомерни бюджетни дефицити, например, или пък е възникнала е остра икономическа и финансова нестабилност, характеризиращи се с висока инфлация и силна обезценка на местната валута.
62
6
 
9
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Не искам евра, искам рубли и турски лири!
61
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Швеция например е член на ЕС от1995 г. и досега са със собствената си валута - шведската крона. И според Уикипедия е бил проведен референдум, на който е отхвърлено предложението за приемането на еврото. Глупави ли са шведите?!
60
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакво евро това е тоалетна хартия! Излизане от ЕС и по-близко сътрудничество със страните от Изток. В Русия и Китай е бъдещето.
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като приемем еврото идват и още кредити които обаче ше набъбнат изкуствено стандарта и после" СЦЕНАРИЙ Гърцият " а... само че България не е Гърция и ще си плаща .. няма да й ни дават повече . Ще станем и официални участници в кърпежа на Испания и естествено Гърция .С други думи по 10 %БВП ще се отделя годишно за помощ на "бедните" страни закъсали в дългове
58
2
 
7
 
! Отговори
Джуджо плаща преди 6 години
По принцип всяка статия за Европа е тролейбусно депо...