Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!

Еврозоната да си има министър, бюджет и отделно министерство до 2025 г.
31 май 2017 17:15,
123
Брюксел: Не ви притискаме за еврото, но побързайте!
Снимка: архив, Reuters

"Не караме никой да бърза за еврото, но всички държави, с изключение на Дания, са поели ангажимент да го въведат и той трябва да бъде изпълнен", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия за еврото Валдис Домбровскис.

Финансовият еврокомисар Пиер Московиси добави, че Европейската комисия няма да поставя краен срок, но даде да се разбере, че страните извън еврото ще бъдат принудени икономически да го приемат, тъй като след напускането на Великобритания техният дял в европейския БВП ще остане само 15% и влиянието им ще намалее.

Европейската комисия представи днес визията си за бъдещето на европейския икономически и монетарен съюз, която ясно разделя страните от еврозоната от останалите.

Комисията предлага Европейският съюз да си направи финансово министерство, което да надзирава икономиката и бюджетите на страните членки, да емитира европейски облигации и дори да поеме управлението на спасителния фонд при кризи.

Европейският финансов министър пък ще да бъде и постоянен председател на Еврогрупата, в която заседават финансовите министри на страните с евро. Това ще го направи по-могъщ от върховния представител по външната политика на ЕС, който е постоянен председател на заседанията на външните министри от ЕС и може да говори от тяхно име. Но докато външната политика е основно национален приоритет, Еврокомисията предлага финансовият министър на ЕС да е толкова могъщ в европейското правителство, колкото и сред страните членки. Европейският семестър за управление на икономиките ще бъде затегнат за страните от еврозоната, за да се ускори тяхното развитие.

Еврокомисията очаква при обсъждането на предложението й да стане ясно и дали европейският финансов министър ще може да разпорежда на националните да коригират бюджетите си, ако те не съответстват на европейските правила за дефицит или излишък.

Европейската комисия смята, че ще е разумно и да има и отделен бюджет за страните от еврозоната, от който ще може да се подпомага икономическото им развитие. Този бюджет ще е различен от общоевропейския и ще се управлява от европейското финансово министерство.

Като основен проблем пред приключване изграждането на икономически съюз между страните членки Еврокомисията вижда сближаването на икономиките между страните членки.

Московиси дори предупреди за риск от създаване на еврозона на две скорости, тъй като част от страните в нея изостават от първенците. За да помогне за изравняване на условията, Еврокомисията предлага да се създаде схема за закрила на инвестициите, която ще предоставя помощ на държави, които трябва да затягат колана, за да не трябва да намаляват публичните инвестиции и така да забавят развитието си. Предлага се да се създаде и схема за закрила на безработните, както на резервен фонд, който да се ползва при необходимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още по темата: еврозонаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
9
 
17
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 6 години
Туризма е пъврия сектор с фалит след като няма да им е вече толкова евтино на германците и ще трябва да плащат в евро... някой замисля ли се над тия неща
16
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Побързайте, преди Бойкостания да е фалирала.
15
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"ако килограм месо от 8 лв. стане 8 евро,но пенсията ми от 280 лв. стане 140 евро,ще я втасам."Правилно си го написал колега...Ако не го регулират лошо...Но мисля, че ще е на кой както му оттърва така ще си прасне цените и ако държавата не направи нещо по въпроса ...
14
3
 
22
 
! Отговори
Маркуча преди 6 години
Проблемът в сагата " лев към евро" е,че Бг работодатели, правителство, търговци и т.н ще преекспонират въпроса в тяхна полза. И за сиромаха пак ще е от трите пръста,че най-дългия !
13
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС е добре но Еврото не ни трябва. На другия ден цените ще са в Евро ..И ще е доста по скъпо. По-добре да мотаят политиците .
12
1
 
4
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 12Не само на банките И на политиците.Ще има кой да им набива канчетата като правят селски врътки с бюджета
11
4
 
31
 
! Отговори
просто ужас ! преди 6 години
ако килограм месо от 8 лв. стане 8 евро,но пенсията ми от 280 лв. стане 140 евро,ще я втасам.
10
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На банките няма да им хареса това! А познайте защо?
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите ще увъртат и разтяга до последно, после ще удължат срока по искане на началника
8
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама секи ходи бачка за евраци
7
3
 
36
 
! Отговори
Загрижен преди 6 години
То и аз притискам шефа, да ми направи заплатата колкото е в Германия,ама и той не бърза !
6
5
 
25
 
! Отговори
wer преди 6 години
Понеже не пропускаме да ручами жабета, май и емрото ще ни пробутат.
5
23
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тва нз защо си мислите че ако сме с ? ще сме по бедни еврото е 2 пъти по силна валута от лева бедни сме щото ни крадат и си мълчим и с руски рубли да сме като на факат пак ще сме си бедни
4
8
 
40
 
! Отговори
м..да преди 6 години
Eврото няма бъдеще-така смятат водещи английски финансисти.Много глупав автогол ще си вкара България приемайки еврото.
3
8
 
40
 
! Отговори
:( преди 6 години
В момента е крайно наложително да НЕ приемаме еврото. За съжаление си имаме Тиквун, а той е най-големия национален предател в историята и ще направи каквото му се каже.
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ти се.По-скоро от една североизточна територия ще се образувам множество княжества, хаганати и султанати.
1
12
 
40
 
! Отговори
Една преди 6 години
Докато България въведе Еврото, ЕС няма да съществува.