Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
4
 
11
 
! Отговори
Стийв преди 6 години
Хляб 1 левТогава 1 евро или 2 лева определено ще спечули но няма да е обикновеният българин
221
0
 
4
 
! Отговори
бачо Илия преди 6 години
До АнонименТи живял ли си в Гърция ? Кредити се вземаха и след драхмата. Дадоха им кредити и ги накараха да им изкупят въоражение за милиарди , което нищо не струваше. За аферата Сименс чувал ли си ? Прочети ! Гръцките политици също крадат, има и в затвора, но остават трохи и за народа.
220
1
 
1
 
! Отговори
бачо Илия преди 6 години
До я бачо илияТи тия не ги разправяй на бача си ! Ние сме извън всякакви класации. Живях там точно при смяната, двете валути заедно 341 драхми за 1е. поносимо беше закръглянето в търговията. После само Е. всичко отиде в небесата. Портокали 90 -100 драхми кг. *** и виж колко е килото сега !
219
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсдържавни дълг е към 28 млрд лева, какви са тия милиарди дет' си писал, явно толкова ти е финансовата култура, ама си тръгнал да даваш мнение за еврото.
218
3
 
13
 
! Отговори
Владимир Путин преди 6 години
Щеви дам аз едно евро ! Никакво евро няма да приемате !
217
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Gubim valuta, naselenie i ostavat samo politici i ES.
216
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До байхейсЕй то това тролейбусите на масковското посольство сте адски неграмотни, барем като пишеш за дълга да беше погледнал сайта на БНБ, па после вземи се информирай малко що е то външен дълг, що е то държавен дълг, и що е то нетен държавен дълг
215
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов. Питайте гърците , до сега не съм чул нито един грък да каже, че с еврото му е по добре. А при нас ще е още по зле.
214
5
 
2
 
! Отговори
До байхейс преди 6 години
Ти от Русия ли си, че си толкова доленн лъжжец ?!
213
1
 
8
 
! Отговори
Референдум ли? преди 6 години
Референдума е добро, но за разумни хора.Нашия народ е ***.Ние не сме Швейцария, не можем да копираме добрите практики на всички други, защото самите ние сме различни.Народа е с нулева финансова култура, няма да вземе добро, а емоционално решение.От еврото може да има сметка бизнеса, но не и обикновения човек, който взема 500-800 лв заплата. Него му е все тая с какво плаща, стига да има Пари.
212
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много глупости пишете наизуст.Аз не искам да се въвежда еврото защото ще ви дам проста сметка за пример:Сега 1хляб = 1 левПриемаме ?Един хляб ще е = 1 ?Но това значи, че хляба автоматично ще се равнява вече на 2 лева!Търговците няма да дават 1 хляб за 0,5 ?Давам ви пример от Италия, точно това се случи там, за други страни нямам достоверна информация.
211
2
 
9
 
! Отговори
PD преди 6 години
Ще го направят, то е ясно. Става дума да се излапа гаранционния фонд. Само дето за такива суми, може да се окаже, че и евро/атлантически и други акули също имат заготовки за откъсване на парчета от баницата. Ще бъдем свидетели на тежки битки. Дори и опит за вкарване в сериозен конфликт. Оръжейните сделки са най прекия начин да прибереш едни пари, от едни ***, доволни само на комисионни.
210
2
 
7
 
! Отговори
РЕФЕРЕНДУМ преди 6 години
е най-демократичното решение на въпроса, а не Елита (разбирай Хайката) да решава съдбата на Народа ! САМО РЕФЕРЕНДУМ !
209
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Като спрат еврофондовете 2020/2021г ще видим каква икономика имаме
208
3
 
5
 
! Отговори
търговец преди 6 години
Когато ходя в Турция за стока омбеням левове в долари или в евро ,по-често в евро ! В Турция ги обменям за турски лири и купувам стока ,влизам вътре ! Ако в Турция обменя лев за лира тогава пък по-лошо ! А когато въведат еврото ще ми спестят една неприятност , една неприятност по-малко , няма да обменя два пъти валута ,първо лев-евро и после евро-лира !
207
2
 
8
 
! Отговори
12443 преди 6 години
До до 238Работещите бедни със заплата под 800 лв. преобладавт в България. Преминаването към евро ще ги направи още по-бедни - никакви илюзии не можем да храним. Докато икономиката ни стане печеливша, еврото ще ни докара още по-дълбоки и вече фатални проблеми.
206
1
 
4
 
! Отговори
до 238 преди 6 години
И кое му олеле-то, работещи бедни няма, половината от хранителните стоки са по-евтини от Бг, дрехите също. Услуги, ток, вода, застраховки ,коли ,жилища и други са по-скъпи.Мин. нетна заплата 707?, (при 14 плащания годишно)Мин.помощ за дълготраен безработен 425?, безплатно здравеопазване, закони и т.н
205
1
 
10
 
! Отговори
до Наивниците преди 6 години
След като приеха Еврото, Словакия и Словения също изплащат дълговете на Гърция, вече трети транш. Словашкият пенсионер взема средно 300 Евро пенсия, а гръцкият до скоро 1000, сега около 700. Това ли искате - бедните българи да изплащат дълговете на Гърция, а идва и ред на Италия - италианецът Драги това подготвя. ЕЦБ печата всеки ден от две години по 2 милиарда Евро с цел покачване на инфлацията. Еврозоната ще се разпадне преди България да влезе. Защо Полша и Чехия не искат Еврото ?
204
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До като беше песетата в Испания беше добре,но сега с еврото олеле-това чака и България -скипотия.Цените ще се повишат ощо повече.дръжте се за левчето
203
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости.Всички обедняха при смяната на еврото и съжаляват.Дано не стане,горките бедни българи ще станат още по бедни