Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов

"Имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре"
2 юни 2017 10:52,
304
Махаме лева, взимаме еврото... Ще спечелим, убеден е Горанов
Снимка: Reuters

От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели, настоя министърът на финансите Владислав Горанов по време на представянето на Специфичните за България препоръки в рамките на Европейския семестър 2017.

"Голяма част от държавите членки, които се присъединиха, го направиха при един много висок процент на сближаване. На мен ми се иска, осъзнавайки, че само номиналните критерии не са достатъчни, да водим дискусия с политиците в Европа дали засилването и разширяването на еврозоната не трябва да бъде поставено като приоритет на фона на глобалните процеси в света", заяви той.

Още по темата

По думите му ще продължат консултациите за това както с комисията, така и с Европейската централна банка, така и с големите държави.

"От присъединяването към еврозоната България категорично може само да спечели", добави финансовият министър.

Той бе категоричен, че ще поддържат тази теза и ще се стремят да убеждават българските партньори, че имаме още много път, но влизането в еврозоната би било добре.

"В моя сектор мога да се пиша отличник. За част от дисбалансите не е важна само финансовата част. Напълно споделям, че пътят, който извървяхме през последните две години за стабилизиране на банковия сектор, е изминат до голяма степен. Отчитаме балансиран бюджет по европейската методология с огромен излишък по националната такава. Структурният баланс се подобри", коментира Горанов.

На свой ред управителят на БНБ Димитър Радев заяви, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите от 2014 г.

"Само преди седмица приключи прегледа на финансовия сектор. Той катализира обективната независима външна оценка на банковия сектор. ЕК представи писмено становище, с което изрази пълно съгласие с констатациите в направения преглед на финансовата система", обясни Радев.

По думите му ясно е дефинирано, че банковият сектор в България е стабилизиран след проблемите през 2014 г.

"Посочено е какво е постигнато по отношение на приоритетите през последните две години", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
4
 
3
 
! Отговори
до 183 преди 6 години
разбирам от банкиране аз, ама ти вземи изкарай курсове по български, щото руснаците много ниско ниво на владеене имате - люксенбург???? 2 правописни грешки!!! голямо наилване! пишете си на родния руски поне...
161
0
 
12
 
! Отговори
тъпчо преди 6 години
Тук пишат доста хора на заплата. Живи и здрави да сте, да не ви приседнат 20те лева, които сте заработили днес...
160
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов ще спечели със сигурност, както и цялата крадлива и неграмотна пасмина във властта. Но народът ще загине окончателно. Без референдум подобно нещо да не се решава!!!
159
3
 
9
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Поляците - хитри, унгарците - по-хитри, чехите - най-хитри. Не ги убедиха да се вържат за еврото. Но тука всичко минава, щом наредят откъде Брюксела...
158
3
 
5
 
! Отговори
междувпрочем преди 6 години
руската мегабанка ВТБ има огромен дял в КТБ... сещате ли се що четем тук маса коментари колко е зле да приемем еврото??? ))))): Руснаците няма да могат да ни фалирват за енти път, когато си поискат... направиха последно опит с Козлодуй и ЮП, ама някак си оцеляхме...
157
3
 
15
 
! Отговори
трябва преди 6 години
ТРЯБВА ДА ИМА РЕФЕРЕНДУМ - СТИГА ВЕЧЕ СВОЕВОЛИЯ!
156
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 172 Явно много разбираш от банкиране . Явно вече си натрупал милионите и сега тролиш по форумите за кеф.Няма лабаво за гърците,докато за немците и французите не е така. То и Юнкер го уличиха за пране на пари в люксенбурк и какво от това.Явно за такива като него има други правила.
155
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"От 20г сме вързани към еврото , покупателната способност е ниска, заплатите от 3ия свят"Верно, прав си! Предлагам да си върнем лева и да си напечатим левове и всеки да взима заплата по 10 хил лева и да си джиткаме в мола да си купуваме техника и яки неща и да се кефиме на живота.
154
0
 
7
 
! Отговори
Bg cement преди 6 години
Parvo bg referendum - iskate li da izhvarlim bg lev? Da ili ne.Posle drug referendum - kakvi pari iskate da imame ot novata godina? Evro, tr lira, dolar, rubla, dinar, drahmi, zloti, kroni, rupii, lei, paund ....Glas naroden , glas Bojii...
153
0
 
19
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Горанов като е казал "...ще спечелим...от еврото..." да каже поименно тези ,които ще спечелят.
152
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
От 20г сме вързани към еврото , покупателната способност е ниска, заплатите от 3ия свят(някои от тях ни задминават по този показател). Спомнете си заплатите след деноминацията на лева и кризата от 97г и ниското равнище от което е тръгнала
151
8
 
5
 
! Отговори
Realist преди 6 години
Голям страх у кремълските слуги!Ама то си е за страх, приемем ли еврото се отдалечаваме от рублата,а това е лошо за рубладжиите,току виж се оказало,че Путин не може да им плаща троленето!Лошо много много лошо!Страх голем страх!
150
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а крим кво общо има с темата? или гузен негонен бяга? а що ни вдигнахте газа?
149
1
 
2
 
! Отговори
ОК преди 6 години
айде, хапченцето!
148
1
 
5
 
! Отговори
до 172 преди 6 години
ок, ама тва са глупости - какво общо има еврото със замитане следите на теглените кредити? Ти нямаш понятие от банкиране и пишеш наизуст... инапротив, в еврозоната точно няма лабаво, за тва реват руските мекерета и олигарси тука, че няма да могат да си фалират катебетата!
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До я бачо илияХората се делят на прости, по-прости ,най-прости и най-най висша степен прости -бачо илия. Целия номер е да се заметат следите за тегланите кредите досега от Горанов и сие. Пример е точно Гърция. Кредите там са теглени преди влизане на еврото.
146
4
 
2
 
! Отговори
аз преди 6 години
в пост 160 нарочно провокирах форума и написах : руснака :българите са прости . за мое удивление имам 3 плюса! Значи днес е руски форум бъкащ от руски ***, които безнаказано се оставят против законите на бг да се гаврят с българския народ! нес. бг, внимавайте! Ще бъдете екстрадирани ,а в москва работа няма, да знаете! Пердупредих ви!
145
3
 
4
 
! Отговори
аве преди 6 години
какво евро, що не искате в евразийския съюз, 50$ заплата, българо- съветска дружба - - опорните точка на русофилите..
144
1
 
13
 
! Отговори
9 преди 6 години
Добре, навих се да вкараме еврото. Ама айде да вкараме и еднакви заплати,и еднакви закони, и единна армия в този съюз. Щото в този му вид съюзът е между 3 държави, всичко друго е източване. Иначе не виждам как хората тук специално ще оцеляват и накрая ще падат глави.
143
6
 
2
 
! Отговори
русофоб преди 6 години
аз пък искам да съм беден като французите, германците и гърците, не искам богатлъка на путин!