От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо против нямам обратните ,обаче-да си направят парада на някое отдалечено място,защо го навират на хората в очите-така да се каже-тържество на ***..Утре може и педофилите да поискат да минат на парад със съответното охраняване. Каквото и да ми говорят-става въпрос за отклонение -сексуално,психическо и т.н.
155
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе аланкоолу, там едно време се провеждаше военен, а не гей парад!!!! И паветата се пукаха от марша на войниците!!! Абе Круме, Калояне....къде сте да размахате пак ония мечове кръвожадни??!!!
154
0
 
6
 
! Отговори
мултикулти утопия преди 6 години
миналата година хиляди полицаи бяха командировани в софия да охраняват гейовете, докато по селата старците биваха брутално грабени, убивани и изнасилвани...факт!!!
153
0
 
8
 
! Отговори
марги преди 6 години
Европо-о-о-о! Защо не се загрижиш за моите религиозни права???? Защо толерираш оскърбяването на вярата и чувствата на християните???
152
0
 
3
 
! Отговори
Асен преди 6 години
Има много заплахи стойте си вкъщи. Не правете парад, че тая година може да стане страшно.
151
0
 
4
 
! Отговори
До педали преди 6 години
На много места в нета прочетох, че тая година на парада щяло да има кръв. ***-да-ли стойте си вкъщи бъдете разумни.
150
0
 
7
 
! Отговори
Ангел преди 6 години
На Това безсмислено демонстриране на сексуалната ориентация трябва да се отговори по същия начин.Контра парад на Хетеросексуалните.Щом едните могат да парадират със сбърканата им сексуалност значи и нормалните хора трябва да могат!Иначе е дискриминация срещу нормалните хора.
149
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 304 написани коментара, оцелели 178.Някакси това не е по европейски. Не е по европейски и разни меки китки от хомодружинката ЕС да ни определят наклона на краставиците .
148
0
 
2
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименИменно там е проблема, че се опитват да навират в лицата на всички. Ако просто започнат да наблягат на това да покажат нещата с който си приличат с нас нормалните (че и те имат домове, взимат заеми, работят, плащат данъци, допринасят за развитието на обществото директно или индиректно) и спрат да си навират различията в очите ни този проблем дори няма да съществува. В миналото защо не е имало проблем с хомо-индивидите, защото са си държали личните неща където им е мястото. В спалнята
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нормално е да защитават себеподобните си. Живеем в един свят където ненормалното е нормално, а нормалното е ненормално. Даже и да казваш истината веднага те обвиняват в ксенофобия, нетолерантност и дискриминация. Нека си живеят живота гейовете, лесбийки и всякакви други различна сексуална ориентация, без да се натрапват на другите.
146
0
 
5
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Да покажат, приноса си за обществото, за общото (че и те работят, плащат данъци, че са с активно гражданско съзнание като направят дискусия по важни въпроси за обществото като справяне с емигрантската криза, как могат да се намалят данъците на гражданите чрез съкращаване на ненужни разходи на държавата) всички хора биха ги приели като нормални и като част от обществото ни! Сигурен съм, че масата от хора са съгласни с мен. Ако парада не беше гротески разврат и лудост никой не би имал нищо против
145
0
 
6
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Простата истина за тия така наречени паради е, че са гротеска! Ако го правеха като хората - например застават и рисуват, или помагат на хората със съвети за счетоводство и финанси, ако показваха танци (но не тия който правят сега), а валс, танго и др. световно признати. Просто да покажат ето и ние сме нормални като вас и ние имаме обикновено ежедневие и ние работим (например да застанат и на будки и всеки да представи работното си място и да дава безплатни консултации на този ден)
144
1
 
4
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд - ДА каква по добра реклама за България? Ние ще останем едно от малкото места за нормални хора в Европа! Така скоро може нормалните който се чувстват смазани от тия който имат парад вместо да са в лудницата може да дойдат да живеят в България и да си спомнят за добрите времена когато да си гей не беше модерно! АЗ СЪМ ЗА НОРМАЛНИТЕ
143
2
 
16
 
! Отговори
рускиня преди 6 години
"отбелязва се, че участници в прайда са били подложени на словесни нападки" Я колко чувствителни, милите. Ами пенсионери по села подложени на изнасилвания и убийства от други малцинства и Европа не възразява.
142
2
 
6
 
! Отговори
рускиня До Harim преди 6 години
Ако не е Европа - няма да има интернет? Я пак? А *** лозунги ще викаш ,когато синът ти ще доведе зет в къщи. Ако излезнат на парада облечени като нормални хора - никой нищо няма да им каже, но дотук наблюдавах пера по голи *** на мъжете, мляскащи се пед...сти. Интересно кога Европа спомни за права на пудофили и некрофили? И те са гонени.
141
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Грижат се за себеподобните. Не им пука за бедни, стари, болни и деца в нужда. Човечеството с такава политика няма бъдеще.
140
1
 
2
 
! Отговори
Vedar преди 6 години
До АнонименБаце , на какви хапчета си?
139
18
 
3
 
! Отговори
Harim преди 6 години
Лелеле колко платени драскачи на Путин. Какво сте заскачали срещу 100 тина *** излезнали да крещят *** си разбирания. Това да ни е проблема в страната. Всичко ни е 6 , та тръгнахме да бием ***, много мъжествено! Та само да ви кажа, че ако не е Европа и интернет нямаше да имате , за да си драскате платената пропаганда!
138
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами,след като "нормалното ни оВчество",покорно и в страхлив транс приемаше и приема всякакви заповеди от империята на разрухата и духовната поквара,водещи до основната цел на вълчата империя(ЕС),защо да не приемем покорно и тази мерзост,особено рушителна за подрастващото поколение!Има една китайска поговорка,която гласи "ако искаш да победиш врага,възпитай децата му".Ето,с такова възпитание рушат душите на подрастващото ни поколение и ние приемаме това с овчедушие и покорство!Ами,това сме!
137
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА СЕ СИНОВЕТЕ И ДЪЩЕРИТЕ НА ГОРДА И НЕЗАВИСИМА БЪЛГАРИЯ.ТЕЗИ НЯМА ДА СЕ БИЯТ НА ШИПКА.