От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
33
 
! Отговори
до 184 преди 6 години
Виж сега, 184, България може фиктивно да е членка на ЕС, но няма нищо общо в социалното устройство там и тук! Ок, да се грижат за правата на хомо и т.н. алтърнатив ориентирани индивиди, но какво става с правата на НОРМАЛНИТЕ социално слаби, болни, незащитени и подложени на всякакво унижение уязвими групи от хора, на които държавата е обърнала тотално гръб!? Защо Брюксел не изрази силно безпокойство за тези хора, а се грижи само за правата на гейове, травестити и т.н. Видя ли в новините как сме третирани от граждани на богатите страни от ЕС
115
5
 
2
 
! Отговори
руснак преди 6 години
български ценности, които никога не съм разбирал
114
1
 
13
 
! Отговори
anon преди 6 години
опасен, опасен, ... колко да е опасен? По-безопасен е от това да пиеш бира на Лондонския мост.
113
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел е виновен за всичко! Как не ги е срам, че не ни изсипаха торба с пари, нищо че не произвеждаме нищо, освен г..на; нищо, че търпим да ни яздят почти 30г. мафиотизирани ***, че съдедната система е прогнила, полиция, прокуратура.., че държавната ни администрация е ня едно от първите места по численост В СВЕТА! Че станаха стотици мърсот..ии, които в нормална държава няма как... Нищо, драги ми Андрешко, Брюксел е виновен, така е по-лесно, щото ние сме по-харни, а световната конспираци
112
0
 
22
 
! Отговори
Когато 2 години преди 6 години
подред НЕПРЕМЕННО държиш да парадираш със сексуалната си ориентация ТОЧНО на Черешова Задушница не може да изискваш толерантно отношение към гей-сборището!!!Някой ден нахалството им ще стигне до там да искат да си правят шествия и на 2 юни!!!Така, че преди да претендират за каквото и да било първо да се научат да уважават чуждите годишнини и помени! Ама гейовете винаги са били егоисти, какво друго да очаква човек от тях!!!
111
0
 
20
 
! Отговори
гп преди 6 години
*** милите, те са много чувствителни и много застрашени от `крайните десни`, т.е нормалните хора, които са против развлата и сатанизма. Милите те, нежни души, неразбрани. Прекарват целия си живот, въртейки цялата си идентичност около ориентацията им и психичните им болести. Ако беше само част от тях, с която не искат да спекулират, щяха да се развиват като личности и да не ни занимават. Но те искат лесния живот - живот на протести, партита и `права` - повече от нашите и тези на нормалните хора
110
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като се притиснили да ги поканят в Брюксел и да празнуват заедно!
109
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В ЕС поне е сигурно. Трябва да сме щастливие, че в този гаден и опасен свят сме част от най-прогресивната съвременна цивилизация. Безумци, кой друг модел е по-добър? БГ да е неутрална?!, самостоятелна?!;е да е руска подл...га?! Може би турска, сръбска или чия?! Неудовлетворени се, от какво, че не можете да се реализирате ли, че не сме признати българите? Видяхме Путин какво ни признава на 24-и май. Хареса ли ви, рубладжийчета, изпитахте ли орг.м. Бедни душици..
108
2
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 6 години
На моите деца съм обяснил, че това са нормални хора с психически отклонения.Обяснете на децата си, че това са хора с психически проблеми!Правете антипропаганда.Ще им мине модата, после ще дойде модата да правим любов с кози или с котка в ботуш примерно...
107
2
 
12
 
! Отговори
Лошо няма преди 6 години
Оставете ги на мира хората да си се разходят по жълтите павета. Ей го на, чак ДСБ са си обявили конгреса за същата дата. Сметнали са го като приключат със седянката и те да се включат, така ще имат по-добра мобилизация. По принцип са редовни на този парад и се борят с каквото могат за равни права. Жалко, че останаха извън парламента та останаха и без законодателна инициатива
106
1
 
12
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До байхейсТова е ясно още от Берлинския договор,Ньой,бомбардировките над София,играчките бомби,хвърляни от американските самолети...
105
1
 
23
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Няма да се загрижат за пенсионерите,образованието и престъпността,я.България не им е нужна,нужна им е земята й.
104
1
 
15
 
! Отговори
виц преди 6 години
Срещнали се двама съученици след 20г Единият - милионер-коли, пари, жени и т.н., другия-***. Беднякът пита как е заботял.-Виж какво, брат, в живота, ако искаш да преуспееш трябва да си евр..н или пед..с.- И ти какво?-Какво, какво, ами късно ми е да ставам евр..н на тези години
103
1
 
9
 
! Отговори
в цяла ЕВропа преди 6 години
всеки имал право на свобода да кряка под охрана.културен афиш за следващата седмица - парадиране на тревопасните с пържолки по прашки върху алуминиево фолио
102
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия от Брюксел все за гейовете се грижат, а за бедните, безработните и пенсионерите, ровещи по контейнерите за огризки от храна, не съм чул и думичка. Що така ?
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименЗащото не са шепа, а вече солидна, просперираща прослойка, защото вече, надявам се да бъркам, естественият природен ред на възпроизводство, отглеждане и възпитание на деца стана възможност, а не нещо априори правилно, защото, абе, що ли се хабя, аре у лево, хепи генерация, весела нация...
100
0
 
2
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До бай стоянТи като нямаш собствено мнение не означава, че хората са жалки и безхарактерни като тебе.
99
7
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Да ви го........Стойте си във вкъщи и си мислете за себе си.Няма да ни казвате как да живеем.
98
0
 
6
 
! Отговори
Даскал преди 6 години
Интересно би било, ако се възложи на учениците да напишат съчинение, съдържащо думите: хомо сапиенс, човек, общество, семейство, мъж, жена, дълг, възпроизводство, религия (без значение коя), хомосексуален, отклонение, човечество, минало, настояще, бъдеще, човешки права, закрила на детето, приоритет, регрес, прогрес.
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя българска партия е член на Алде? САМО ДПС!