От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Белград сърбите пребиваха 3 поредни години еврогейовете, след което последните сами се отказаха да правят изгъзиците си.Обаче ни в Тикволандия сме либерални да не разърдим западните си партньори също еврогейове.
95
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС Е ГЕЙСКА ПАРТИЯ
94
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДПС Е ЕДИНСТВЕНАТА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ ЧЛЕН НА АЛДЕ - ДПС Е ГЕЙСКА ПАРТИЯ
93
14
 
0
 
! Отговори
бай стоян преди 6 години
Няма разлика между ислям и Русия,и двете системи мразят различните и ги убиват и затварят.Няма свобода,хората стават хипнотизирани чудовища,готови да убиват всеки в името на религията и идеята.Те не протестират по улиците с песни те бият и колят.Те не правят паради пеейки и смейки се,те правят паради с танкове и атомни бомби.Те са силни,прости,пияни,комплексирани и изпълнени с омраза.Те са тъмната страна на живота.
92
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЛИБЕРАЛИТЕ ТОВА СА ДПС, ТОЧНО ТЯХ ГИ ПРАСКАТ ГЕЙОВЕТЕ
91
11
 
0
 
! Отговори
бай стоян преди 6 години
Как се радикализират мюсулмани да колят хора из Европа?Ето един пример как става.Излиза ходжата Путин и почва да втълпявава на хората че има едни обратни които са много страшни и лоши.Радикализирани българи-русофили(джихадисти) омаяни от своя ходжа,излиза утре на улицата и започват да пебиват други хора,други българи,родени на българска земя,с майка и баща българи,с баба и дядо на село.Със сестра и брат.Няко русофил,стига и по далеч,вади нож и наръгва 25 годишно момиче,българка,щото е лесбийка
90
4
 
0
 
! Отговори
Циник преди 6 години
И така - всеки път!Дзурли криви....
89
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво,по дяволите, е интерсексуален?За такова не съм чувала
88
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До валХАхаха,човек...сериозно ли?Биологичен син на леля си?
87
0
 
6
 
! Отговори
вал преди 6 години
124 хахах Преди години почивах в хотел, в който отседна двойка - мъжа 10 години след сватбата и 3 деца решил че иска да е жена и че иска да се казва Кристин и жена му решила, че ще си остане с него и станала мъж хахахахНай-мазния травестит който съм виждала, спуквах се от смях всеки ден. Това само англичаните го могат.Абе, какво е интерсексуален? Че за първи път го чувам това нещо, сигурно е свръхмодерно.
86
3
 
1
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Не и двете...и двамата ще ви млатя като котки в дувар - тъпани нещавени
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не ми е ясно защо се провежда този парад, привърженици ли си търсят? Мен лично ме отвращава тази показност. Не е нужно да си афишират сексуалността. Искат да покажат, че от година на година стават повече ли? Тя природата си знае работата. Чух за някаква инфекция в задния двор, която не се лекува в момента. В предаването на проф. Вучков. И той беше много очарован от това.
84
0
 
14
 
! Отговори
вал преди 6 години
На работа имаме колега който има двама бащи и всъщност е биологичен син на леля си. Уат да фак мен??? Познайте дали е гей и той? Да си се бабанят и да си извратничат колкото искат, всеки има право да си харесва каквото иска,но не може да им се позволява да имат деца, защото от нездрава двойка излиза нездраво поколение. И парад не трябва да има, защото това са хора с болна психика. Що няма парад на шизофрениците? Не искам детето ми да види и реши че е нормално и даже модерно да си ляв
83
4
 
2
 
! Отговори
каблешков преди 6 години
Борец мафиот прегазва пешиходец и е на свобода,борец ппраща млади българки да простутуират,политици крадат народа.Няма проблеми,протести няма.Мъжки яки с татуси на Путин и Белязания,щракат с пръсти на концерт на Азис.мъжат жена,но иначе тези момчета мразаят обратните.Всичко е ок в България,само триполовете са проблем,но щях ще ги прибием,нищо,че те са българи,и тази земя е тяхна колкото и на другите.Важното е че вожда от Кремал казал така,а пък той що си е пратил децата на Запад при триполовете.
82
4
 
3
 
! Отговори
Циник до анонимния преди 6 години
И баща ти ще мина - *** де ру нгелчеМухъл ***
81
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Манафовтоя що тръби е счупил ХАХАХАХААААААААА
80
1
 
0
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
Аз пък най- обичам Медведев. Много е готин!
79
2
 
5
 
! Отговори
Василев - ЦРУ преди 6 години
Обичам Русия повече от гейпарада
78
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Василев е с връзки в днес.БГ - изтрива ми коментара за него
77
0
 
0
 
! Отговори
Манафов преди 6 години
В коя джамия си?