От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...

Либералите зоват за охрана на "София прайд", тук парадът бил опасен
Обновена: 6 юни 2017 20:22 | 6 юни 2017 20:22, Камелия Цветанова
312
От Брюксел се загрижиха за нашите гейове, лесбийки...
Снимка: Булфото, архив

Както всяка година и тази гласовете "за" и "против" "София прайд" се надигнаха в последните дни преди провеждането на гей парада. Сега обаче и от Брюксел се обадиха в защита на правата на хомосексуалните.

Още по темата

Групата на либералите и демократите (АЛДЕ) в Европейския парламент разпространи позиция, в която "осъжда нарастващите случаи на реч на омразата срещу гейове, лесбийки, бисексуални, транссексуални и интерсексуални" в България, и призовава за охрана на гей-парада в София.

В изявлението, цитиран от БТА, пише, че групата е особено загрижена за изречените от някои политици думи, наред със съобщенията, че участниците в парада на 10 юни може да бъдат нападнати от крайнодесни активисти. Цитирани са призиви "София да бъде изчистена от боклука".

Отбелязва се, че в миналото участници в прайда са били подложени на словесни нападки, били са заплашвани и не са били охранявани достатъчно от полицията.

Припомня се, че преди пет години православен свещеник е призовал участниците в шествието да бъдат бити с камъни. Допълва се, че областният управител на София Илиан Тодоров е известен с изказванията си срещу посочената общност.

Председателят на парламентарната група на АЛДЕ Ги Верхофстат призовава българските власти и кмета на София да направят необходимото за охрана на участниците в парада.

Насилието на крайнодесните срещу сексуалните малцинства няма място в ЕС през 2017 г., добавя той.

Зам.-председателят на групата Софи Ин'т Велд заявява, че българските власти са отговорни за сигурността на всички участници в проявата. Свободата на събиране е основно демократично право и властите имат абсолютното задължение да защитят свободата на изразяване и на събиране, допълва тя.

България трябва да бъде съвременно, отворено, приобщаващо общество, в което всички граждани са равни, където всички могат свободно да бъдат себе си.

Прайдовете вече могат да бъдат сигурни почти навсякъде в Европа. Наистина ли властите искат София да бъде известна като най-хомофобското място в Европа, пита Ин'т Велд.

Тя призовава кмета града Йорданка Фандъкова открито да потвърди преди събитието ангажимента си за защита на участниците.

По думите на Ин'т Велд националистическата, хомофобската, ксенофобската, сексистката и авторитарната реторика на някои партии трябва да бъде оспорена, защото нетърпимостта и омразата нямат място в ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


312
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срам ме е пред паметта на Левски,Ботев,Караджата и хилядите истински българи мъжкари ако видят отнякъде тези българчета с пера в задниците и тънки гласчета,с пухчета като зайченца-байченца.Господ да пази България.Искам да видя как Фандъкова ще подкрепи ясно гей-парада както иска Брюксел.Имаме ли евродепутати?За какъв "***"са там ?
15
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Затова в Русия, гей парадите са забранени със закон! Защото пиддалите навсякъде са едни и същи оттрепки. Ама Брюксел там не смее да си каже мнението! Така и трябва!
14
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше един пръв дам в Брюксел - Готие Дестене, партньор на премиера на Люксембург. Снима се сред първите дами, ухилен човек с костюмче. Отначало си казах: "Баcипюдюpaзина!" Ама после се замислих и се сетих, че Готие Дестене нито веднъж не се е направил на интересен, нито веднъж не е излязъл на парад, нито веднъж не търсил внимание! А наш'те са си живи п*******си!
13
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По коментарите личи, че сме съгласни с гоненията на гейове в Чечня. Така се прави, иначе те ще дойдат и на власт като у нас.
12
1
 
24
 
! Отговори
WtF преди 6 години
Някой правоверен с камион имигранти може да се размаже от радост в тълпата като ще е мазало .....
11
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, къде по лошо е да ядеш малко бой от това да те газят и колят. Третия свят нас ще учи!?
10
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами и феновете на ИД, ще са недоволни, че не могат да си развеят черните знамена на улицата.
9
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европарламента да си гледат работата и да обърнат внимание на нормалните хора - хетеросексуалните.
8
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да си ги приберат в Брюксел.Ако имат различна сексуална ориентация нека да имат,но защо е нужно да ни я натрапват.Правите си лИбооффф с когото и както искате,но не ни карайте да бъдем част от"вас"!!!
7
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докога ЕС ГЕЙ ще ни дава наклон на живота...аман от "загрижени" либерали.. А на хомосексуалните никой не им нарушава правата...
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Uuuuuuuuuuuuu
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
При вас псевдо либерали улиците са опасни и без паради!!!!!!! Нещастници, гнусни лицемери
4
2
 
42
 
! Отговори
England / Essex преди 6 години
ЕС е едно към едно с Римската империя в последните и дни.
3
0
 
35
 
! Отговори
Ах горките преди 6 години
Сега всички в Брюксел няма да могат да спят. Правя подписка да им ги изпратим всичките да се грижат за тях.Както винаги Брюксел трябва да се меши в нашите неща, защото не сме непрекосновенна държава а роби на Брюкселското зеле.
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият случай, Брюксел да е загрижен за нещо в България.А че сме най-бедната страна в прокълнатият им съюз, интересува ли ги?
1
0
 
30
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Ъъъъъ....да земат от Брюксел тва да го обяснят на "арабските генофонд обогатители" първо!Кофти врътка - на кой да угодят по напред?На извратеняците...или на алаходупниците...Ще им запушат главите!Да ги пратят на парад в СА...един вид - сензибилизиране!Пхахаха