Евросъюзът ще се въоръжава, събира легион за борба с тероризма

Брюксел предлага на страните общо купуване на оръжие
7 юни 2017 19:40,
66
Евросъюзът ще се въоръжава, събира легион за борба с тероризма
Снимка: архив, Reuters

Общи изследвания в отбраната, купуване на оръжие и части за борба с тероризма, предложи Европейската комисия във визията си за отбраната и сигурността. Тя е част от Бялата книга за бъдещето на Европа, която Брюксел готви за развитието на ЕС след напускането на Великобритания.

"Не предлагаме обратен сценарий, тъй като имаме категорична подкрепа от гражданите", заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Федерика Могерини, която отговаря за външната политика и за отбраната на ЕС.

Брюксел представи изследване, според което две трети от гражданите искат обща отбрана и сигурност. Според него 75% от българите искат европейска отбрана, само 14% са против, а всеки 10-и няма мнение.

Най-застрашени се чувстват прибалтийските държави и Германия, а най-дистанцирани към идеята за обща отбрана са шведите и австрийците.

Европейската комисия предлага създаването на Европейски фонд за отбрана, от който да се финансират изследвания, да се разработват прототипи на оръжие и да се купува въоръжение. Първата обява за обществена поръчка в разработките ще бъде обявена още днес, съобщи вицепрезидентът на Еврокомисията Юрки Катайнен.

Условието е няколко държави и филми да се обединяват, за да кандидатстват за европейските пари. Европейският бюджет ще има по 500 млн.евро за целта до 2020 г., а след това плановете са да се харчат по 1 милиард евро годишно.

Еврофинансирането може да се ползва да се купуват хеликоптери, дронове и сателити например, които после да се ползват заедно от страните, които са участвали в поръчката. Брюксел смята, че така ще могат да се договарят по-добри цени с производителите заради по-големите заявки. За да могат да получат европейските страни, трябва да участват поне 3 компании от поне 2 страни членки, се казва в предложението на Еврокомисията.

В момента 80% от обществените поръчки се реализират национално, като общ пазар в отбраната не съществува. Катайнен намекна и че харченето на 2% от БВП, поискано от американския президент Доналд Тръмп от членовете на НАТО, може да се изчислява и общо за европейските членове, вместо всяка страна да трябва сама да отделя пари.

Освен това Европейската комисия предлага и изграждане на общи военни сили, които „да оказват солидарност при хибридни, кибер и терористични атаки“. Катайнен поясни, че под хибридни атаки се разбира „спиране на медии, спиране на електричество, проблеми в банковите транзакции и др.“.

"В момента можем да си помагаме при кибер нападения, но ако бъде изключен токът или става дума за свободата на медиите, ние сме дотук", каза вицепрезидентът на Еврокомисията.

Могерини добави, че общите способности ще се използват и за мироопазващи операции, за  военни съветници по света. Предвиждат се и бойни части, които да участват в антитерористични операции извън ЕС. Съюзът и сега има бойни групи, но те никога не са задействани, тъй като страните членки не могат да се разберат кой и как ще плаща разходите.

Въпреки амбициозните планове, предложени днес, Могерини заяви, че "ЕС няма да става военен съюз" и че "не иска да конкурира НАТО". 

Дали и как ще се реализира предложението за европейската отбрана ще зависи "единствено от политическата воля на страните членки", каза Катайнен. Сега разработката на ЕК отива в страните членки, където се очаква правителствата, гражданите и националните парламенти да се произнесат по нея преди края на годината.

От утре ЕС за първи път ще има собствена военна структура, която ще поеме командването на тренировъчните мисии на ЕС в Централноафриканската република, Мали и Сомалия.

Тя е ситуирана в Брюксел и ще поеме част от задълженията на командирите на операциите, които ще се занимават вече само с работата на терен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: оръжиеотбранаес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
2
 
! Отговори
има диверсия с HL преди 6 години
МВР да запечата веднага всички питейни резервоари и д а источи отровената с химически оръжия питейна вода до пълно пречистване.
47
1
 
2
 
! Отговори
Тревога за КОзлодуй преди 6 години
Масови убиици тровят народа с хлор токсични канцерогенни разтвори подавани вместо питейна вода отровили са населението на БЕЛЕНЕ И КОЗЛОДУЙ ЗВЕРСКИ..Хората от КОзлодуй ходят като мъртъвци отровени с хлор терористични отрови
46
1
 
2
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
У нас терористи внедриха педофилски и терористични камери във всички училища с които тежко увреждат всички деца..Не е ясно какви милиони крадат терористите чрез обкръжението на БОрисов и Цветанов но няма здраво неповредено от педофилска техника детеАМАН от Терористи на власт
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво. Ще изкарат танк "Леопард" да се бори с някой препасан с експлозиви.
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде бе?? Легион?? И откъде тоя легион?? От гей - парада в Берлин сигурно?? Забележете, 500млн. се въоръжават за няколко хиляди *** с калашници?!?! Абе Крум или Кубрат ако се надигнат ще ги изколят с мечовете в задния двор точно за 2 дни!!!! И тука ми говорят за легиони и въоръжаване за пет мравуняка от терористи?? Лицемерието на Европа към собственото и население е придобило чудовищни размери!!!
43
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пълен смях,това показва Европа колко е немощна вече.Краят идва.
42
2
 
5
 
! Отговори
Григор преди 6 години
До Shopp""Сега някой забранил ли ти е да носиш пистолет и да стреляш по терористи?"Определено не си наясно, колко трудно обикновен човек може да си купи законен боен пистолет, да го регистрира и да го носи на кръста за лична сигурност. А за употребата му, в случай на нужда, без да влезеш после в затвора си е мечта. Да не споменавам, че защитата на личното имущество според закона се извършва от полицията, която все я няма. То и затова крадците вилнеят в България.
41
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Доброто в цялата ситуация е, че държавите, които са отговорни за появата на терористи в европа страдат най - много. Освен Италия, май. Тя също взе участие в разбиването на Либия и Ирак, но все още няма атентати. Или поне не си спомням.Лошото в тая работа е, че нападнатите държави са напълно унищожени, докато нападателите сами вдигат весникарска врява с дребните нападения. Щото да те нападнат с 3 ножа и микробус не е като да те нападнат с кораби, ракети, авиация и танкове.
40
2
 
6
 
! Отговори
EU преди 6 години
Първо трябва да се изчистят тия,които напълниха Европа с терористи.
39
6
 
7
 
! Отговори
ali преди 6 години
всички се въоръжават, нещата не вървят на добре, и как ще се борим срещу терора като се въоръжаваме това не е много ясно. Според мен само е оправдание...
38
4
 
6
 
! Отговори
popa ot razgrad преди 6 години
за да се бориш с призраци трябва и ти самият да си призрак...глупаво е с танкове и самолети...
37
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва мобилна армия от 5000 човека да се създаде и да бъде готова работа рамките на 5часа да потегли за всяка крайна граница на ЕС , където някой се опитва да прави проблеми. Трябва Европа да почне да хапе ...че ни се качиха на главата всякакви плузмодии .
36
5
 
5
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Стъкмистика по евро.ейски.
35
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сетила с Мара да се побара. Това трябваше преди три години да го направят. Нямаше да имат много работа ако се бяха организирали по-рано.
34
3
 
5
 
! Отговори
"БЪЛГАРИН С ПУШ преди 6 години
ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО.........!!!/...ама тогава , ***---наистина ше берат душа../
33
2
 
6
 
! Отговори
Григор е АДСКИ прав! преди 6 години
Лошото е ----че , тогава повечето от "ГЕРОИТЕ на ПРЕХОДА"---ше дадат фира.....ха,ха,хаааааааааааа....
32
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шизофрения е това ... Сам да си поканиш терористи, да си ги храниш и после да накараш народите да плащат за армия срещу терористите.
31
7
 
11
 
! Отговори
хълк преди 6 години
Бавно стават нещата,но се върви напред.Дано България успее да се задържи в ЕС,което ще е трудно.За съжаление има много българи които предпочитат България да стане част от мюсулманска Турция.Други искат България да последва съдбата на Казакстан,Узбекистан,Беларус и да се присъедини към Евроазийско-мюсулманския съюз и да загубим всичко което сме постигнали през последните години.Много предатели,това е проблема.Комунизма е превърна гордия българин в страхлив роб на азиатските диваци.
30
2
 
2
 
! Отговори
Гъбаря преди 6 години
До ВасилевАре сега влез в речника и виж какво значи прототип без прототип няма как да стане.Онова с крадените размери е макет.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 26 Ми сега ще ти кажа, бе Василев, прооост хамерикански чекидджия- германците винаги са се славили с автомобилното си производство, а руснаците винаги с военното си. Ако беше обратното, сега Германия да стига от Берлин до Камчатка, *** смешен!